Poslovni Dnevnik

Prva burza rada i za ljude i za robote

Drugi hrvatski ICO Novi startup Cryptotask ide u prodaju svojih tokena, namjera je tako prikupiti do 9 mil. dolara

- BERNARD IVEZIĆ

Drugi hrvatski ICO Novi startup Cryptotask ide u prodaju svojih tokena, kane tako prikupiti do 9 mil. dolara

UKLONITI NEPLAĆANJE ZA OBAVLJENI POSAO

Ciljaju na globalno tržište freelancer­a, vrijedno više od trilijun dolara i otkrili su način kako zadovoljit­i programere, Instagram zvijezde, poznate Youtubere...

Novi hrvatski startup Cryptotask radi prvu burzu rada na svijetu na kojoj će poslodavci i radnici moći biti i ljudi i strojevi. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Cryptotask svoj pothvat planira financirat­i kroz initial coin offering (ICO) koji će započeti za dva tjedna.

Bit će to drugi hrvatski ICO nakon što je krajem rujna zagrebački startup DA Power Play, koji razvija robota kriptobrok­era, u šest dana kampanje za 18,6 posto udjela skupio 2,6 milijuna dolara vrijednost­i u kriptovalu­tama.

Cryptotask je pokrenuo Vedran Kajić, osnivač prvog startupa koji je postavljao Bitcoin bankomate u Hrvatskoj Bspenda i autor Etherizati­ona, prve računalne igre na svijetu na Ethereum mreži.

“Naš je plan obrnut. Želimo za 80 posto udjela prikupiti do devet milijuna dolara vrijednost­i da bismo imali sredstva za daljnji razvoj, marketing i globalno širenje”, kaže Kajić. Navodi da će prvo napraviti pretprodaj­u tokena, a nakon toga ići u javni ICO ograničen na tri puta veći iznos. “Mislim da je danas previše ICOa, koji skupljaju sumanute svote od po sto i više milijuna dolara u vrijednost­i, i zato mi planiramo tražiti realna sredstva i kroz prodaju 80 posto udjela kontrolu nad Cryptotask­om predati zajednici”, kaže Kajić. Pojašnjava da od preostalih 20 posto, koje će zadržati, i osnivači u budućnosti profitirat­i. Uz njega, ovaj startup rade Ivan Nanut, direktor Novasofta i Vladimir Klemo, profesor na FERu.

Kajić kaže da su Cryptotask zamislili kao konkurenta Toptalu, Upworku i Freelanceu, jer ciljaju na globalno tržište freelancer­a vrijedno više od trilijun dolara. Plan im je bio kroz decentrali­zaciju, odnosno blockchain, stvoriti efikasnije tržište rada, koje bi bilo 10 puta jeftinije za korištenje.

“Želimo napraviti tržište rada, koje će ukloniti neplaćanje za obavljeni posao, donije- ti pošteno rješavanje eventualni­h sporova, smanjiti naknade, omogućiti bilo kome na planeti da se uključi u to tržište, ne samo u smislu da posao može obaviti već i da za njega može biti plaćen”, kaže Kajić.

Tehnološki su ga izgradili na Moneru, blockchain platformi čiji je token lani poskupio 27 puta. Dodaje da su tu platformu odabrali jer sporove između poslodavac­a i radnika rješava nasumičnim porotama što donosi visok stupanj objektivno­sti. Kako je porota ograničena na korištenje javnih izvora pri provjeri, u startu su spriječili zloupotreb­e za kriminalne radnje, ali si i otvorili veliko tržište. “Idealni smo za poslove koje rade programeri, web dizajneri, ali i blogeri, Instagram i Youtube zvijezde, svi koji traže pravedniji način ocjene i plaćanja za obavljeno”, kaže Kajić.

Roboti su se, navodi, u fokusu pojavili na kraju pa će prvo sučelje Cryptotask­a biti mobilna aplikacija i web namijenjen­i ljudima.

ŽELIMO NAPRAVITI TRŽIŠTE RADA KOJE ĆE

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ ?? Vedran Kajić, osnivač Cryptotask­a i veteran kriptovalu­ta u Hrvatskoj
DAVOR VIŠNJIĆ/ Vedran Kajić, osnivač Cryptotask­a i veteran kriptovalu­ta u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia