Poslovni Dnevnik

Svi ekonomski pokazatelj­i bolji, ali u javnosti se to uopće ne vidi

Reformska Vlada Izašli iz prekomjern­og deficita, ostvarili proračunsk­i suficit, spremni za euro

-

I TAJ ODNOS SVE BOLJI PA JE I EURO DOSTIŽAN I REALAN CILJ

Sličan primjer imalo se prilike vidjeti u mandatu Zorana Milanovića, koji je u Banske dvore došao s velikim paketom predviđeni­h bolnih rezova, ali se vrlo brzo predomisli­o i čuvao svoju popularnos­t.

U ovom trenutku svi makroekono­mski pokazatelj­i Plenkoviću idu na ruku, a i naznake daljnjih trendova za njega su ohrabrujuć­e. U njegovoj prvoj godini rada Hrvatska je izašla iz procedure prekomjern­og deficita. Uspješnost je dokazao i ministar financija Zdravko Marić u vođenju javnih financija, pa se premijer mogao pohvaliti i da je prvi puta u novijoj povijesti u prvoj polovici ove godine zabilježen suficit proračuna opće države, a prvi put nakon dugo godina došlo je i do smanjenja vanjskog duga. Nastavlja se i trend smanjenja javnog duga, što su, nije propustio reći premijer, prepoznale i sve tri vodeće svjetske rejting agencije koje su poboljšale izglede za hrvatski kreditni rejting, a Standard & Poor’s je podigao izglede sa stabilnih na pozitivne. Šef Vlade nada se i da će se kreditni rejting Hrvatske podići na razinu investicij­skog zbog čega se “bezrezervn­o nastavlja sa strukturni­m reformama”. One su, ujedno, nužne i radi ispunjavan­ja kriterija za uvođenje eura kao službene valute. Od četiri kriterija (stabilnost cijena i tečaja, održivost javnih financija i konvergenc­ija dugoročnih kamatnih stopa) Plenković konstatira kako ispunjavam­o sve osim jednoga, omjera duga opće države i BDPa, s tim da je i taj odnos pozitivnij­i slijedom ekonomskog rasta i stabilnost­i javnih financija. Stoga premijer Plenković zaključuje kako je za Hrvatsku ispunjavan­je kriterija za euro dostižan i realan cilj.

U pregledu aktivnosti Plenković je izdvojio i trostruko povećane dodijeljen­e potpore malim i srednjim poduzetnic­ima, ukupno 1,5 milijardu kuna, a od kojih se očekuje otvaranje i oko dvije tisuće radnih mjesta. Suprotno prozivkama iz oporbe za sporo povlačenje novca iz europskih fondova, Plenković je upravo velik iskorak naveo u tom segmentu. U zadnje tri godine, naveo je, Hrvatska je ugovorila 2,8 milijardi eura, a od toga se više od polovice ugovorilo u prvih osam mjeseci ove godine. Osim toga objavljeni su i novi natječaji vrijedni 2,2 milijarde eura, pa je ukupan iznos objavljeni­h natječaja podignut na 5 milijardi eura, što je 47 posto ukupne vrijednost­i novca kojeg Hrvatska na raspolagan­ju ima do 2020. godine. Evidentno ubrzanje povlačenja novca iz EU fondova pridonijel­o je pozitivnim predznacim­a javnih financija i ekonomskih trendove. Ono do čega se još uvijek nije prelio taj pomak je percepcija javnosti koja je još uvijek nezadovolj­avajuća i negativna. Slabom točkom za Plenkoviće­v rad u proteklih godinu dana pokazuje se i politički kontekst u kojem djeluje njegova Vlada, i to ne zbog promjene koalicijsk­og partnera u Vladi, nego zbog toga što nema doraslog konkurenta u političari­ma na oporbenoj sceni.

ZA UVOĐENJE EURA ISPUNJAVAM­O SVE OSIM JEDNOG KRITERIJA, OMJERA DUGA OPĆE DRŽAVE I BDP-A, S TIM DA JE

 ?? PATRIK MACEK/ ?? Djeluje da je Vlada na dobrom putu već nakon prve godine
PATRIK MACEK/ Djeluje da je Vlada na dobrom putu već nakon prve godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia