Poslovni Dnevnik

Obnovljen agregat na Đerdapu za 32 mil. eura

Energija Snažnija najveća srpska hidroelekt­rana na Dunavu

-

Na najvećoj srpskoj hidroelekt­rani na Dunavu pušten je u rad četvrti obnovljeni agregat. Obnova je trajala 26 mjeseci i stajala 32 milijuna eura, čime je snaga motora povećana za 10 posto, pišu Večernje novosti. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, rekao da je u planu i obnova agregata A2, a u završnici i agregata A3.

“Mi smo u procesu kapitalne revitaliza­cije Đerdapa 1. Dosad su obnovljena četiri agregata i na njima smo dobili oko 60 megavata nove snage, što donosi 90 milijuna kilovatsat­i nove električne energije. Dobili smo novi agregat koji će sljedećih 30 godina raditi punim kapaciteto­m”, rekao je Antić.

Za vrijeme ispitivanj­a novi agregat pokazao je odlične rezultate, jer je za 55 minuta proizveo 86 megavatsat­i električne energije. Hidroelekt­rana Đerdap 1 u četvrtoj je fazi obnove, koja je počela u kolovozu 2009. godine. Agregat A1 najduže je korišten, ukupno 44 godine, 11 mjeseci i 19 dana, a za to vrijeme proizveo je 43,6 milijuna megavatsat­i električne energije.

“Obnovljeni agregat ima za 21 megavat veću snagu od prethodnog. Pouzdaniji je, a to znači da će uvijek biti spreman odgovoriti na zahtev dispečersk­og centra EPSa. U njega su ugrađena najnovija tehnološka rješenja”, kaže Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnj­u energije HE Đerdap.

 ?? PD ?? Radovi na obnovi trajali su 26 mjeseci
PD Radovi na obnovi trajali su 26 mjeseci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia