Poslovni Dnevnik

Soros: 18 mld. USD Otvorenom društvu

Donirao vlastitu zakladu

-

Ulagač George Soros prenio je oko 18 milijardi dolara, najveći dio svojeg procijenje­nog bogatstva, na vlastitu Zakladu otvoreno društvo, koje je tako postalo druga po veličini filantrops­ka grupa za dodjelu financijsk­ih potpora u SADu.

Iako Zaklada već kontorlira milijarde dolara, 87godišnji Soros posljednji­h godina povećava tempo transfera novca svog hedge fonda Soros Fund Management LLC,izvijestil­i su Wall Street Journal i New York Times.

Zaklada Otvoreno društvo radi na globalnoj razini kako bi “izgradila tolerantne demokracij­e”. Prema podatcima s njihove web stranice, od 1979. su podijelili gotovo 14 milijardi dolara.

George Soros, koji je rođen u Mađarskoj, stekao je 1992. ogromnu dobit u zahvaljuju­ći precijenje­noj britanskoj funti., glasno podržava liberalne vrijednost­i i dao je ogroman doprinos skupini Super PAC grupi koja je podupirala predsjedni­čku kandidatur­u Hillary Clinton na američkim predsjedni­čkim izborima prošle godine.

Soros je početkom ove godine angažirao Dawna Fitzpatric­ka, bivšeg managera zaduženog za upravljanj­e imovinom u UBS Group AG, koji je postao zadužen za upracvljan­je Soros Fund Management­om u New Yorku, koji također barata novcem zaklade Otvoreno društvo.

Među američkim grupama za dodjelu bespovratn­ih sredstava, sada je samo Zaklada Bill & Melinda Gates veća od Otvorenog društva ta zaklada raspolaže sa oko 40 milijardi, dok Otvorena družtvo ima na raspolagan­ju 23 milijarde dolara.

 ??  ?? George Soros ne prestaje donirati novac
George Soros ne prestaje donirati novac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia