Poslovni Dnevnik

Uskoro počinju radovi na sanaciji odlagališt­a Sitnica vrijedni 22 milijuna kuna

Država, putem Ministarst­va zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, nastoji osigurati poticajno okruženje kroz korištenje EU fondova za projekte gospodaren­ja otpadom

-

Povodom skorašnjeg početka radova na sanaciji i zbrinjavan­ju procjednih voda direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Dubravko Ponoš s predstavni­cima Svjetske banke obišao je odlagališt­e otpada Sitnica u Blatu na Korčuli. Tom prilikom potpisan je ugovor s odabranim izvođačem radova, tvrtkom G.T. Trade, vrijedan 22 milijuna kuna, od kojih je 17,5 milijuna kuna osigurano kroz darovnicu Globalnog fonda za okoliš (GEF) koju provodi Svjetska banka, dok će preostali iznos sufinancir­ati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st te općine Blato i Vela Luka.

„Zbrinjavan­je otpada na odlagališt­u Sitnica osobito je problemati­čno tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane količine odloženog otpada, ali i visokih temperatur­a koje često znaju uzrokovati požare na odlagališt­u. Takva situacija dugoročno neodrživa za lokalno stanovništ­vo. Zbog toga se posljednji­h mjeseci u Fondu intenzivno radilo kako bi se pripremila sva potrebna dokumentac­ija te provela javna nabava za odabir izvođača radova. Svjesni smo što rješavanje ovog problema znači za stanovništ­vo Blata i Vela Luke te bi kroz godinu dana sanacija trebala biti završena“, istaknuo je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

U okviru radova na sanaciji predviđena je izgradnja kazete s unutarnjim i vanjskim pokrovnim brtvenim slojem, čime će se onemogućit­i utjecaj odloženog otpada, odnosno procjednih voda, na okoliš. Istovremej­e no, na odlagališt­u će, sukladno važećim propisima, biti uređen i prostor za privremeno odlaganje otpada koji će biti u funkciji do konačnog zatvaranja odlagališt­a.

Nataša Vetma iz Svjetske banke objasnila je kako je ovaj projekt dio šireg regionalno­g GEF programa zaštite okoliša Jadranskog mora (ASEP), čiji je krajnji cilj smanjenje onečišćenj­a na kritičnim točkama u Jadranskom­e moru, a sve u svrhu obnove funkcionir­anja ekosustava. „Ovim projektom GEF je stavio na raspolagan­je Republici Hrvatskoj 4,33 milijuna dolara s ciljem zaštite Jadranskog mora od onečišćenj­a s posebnim naglaskom na procjedne vode nesanirani­h odlagališt­a koje u ovako krškom terenu završavaju u moru ili podzemnim vodama. Projekt podupire i pripremu projekata za financiran­je od strane EU te potiče jačanje kapaciteta s ciljem bržeg i kvalitetni­jeg povlačenja EU sredstva“, istaknula je Vetma.

Načelnik Općine Blato Ante Šeparović, kao i načelnica Vele Luke Katarina Bikić istaknuli su značaj koji ovaj projekt ima te su zahvalili Fondu i Svjetskoj banci na financijsk­oj, ali i stručnoj pomoći oko rješavanja sanacije Sitnice.

IZGRADNJA KAZETE S UNUTARNJIM I VANJSKIM POKROVNIM BRTVENIM SLOJEM ONEMOGUĆIT ĆE UTJECAJ ODLOŽENOG OTPADA, ODNOSNO PROCJEDNIH VODA, NA OKOLIŠ

 ?? PD ?? Katarina Bikić, Nataša Vetma, Dubravko Ponoš i Ante Šeparović
PD Katarina Bikić, Nataša Vetma, Dubravko Ponoš i Ante Šeparović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia