Poslovni Dnevnik

Prijetnje Madrida Katalonce guraju u punu nezavisnos­t

Nema dijaloga Regionalne vlasti po drugi put u tjedan dana odbacile ultimatum

-

Zbog najave španjolske vlade da će suspendira­ti regionalnu autonomiju, katalonski lider Puigdemont najavio osamostalj­enje

Katalonija će proglasiti punu neovisnost od Španjolske ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijo­m naše autonomije, upozorio je katalonski predsjedni­k Carles Puigdemont u pismu španjolsko­m premijeru Marianu Rajoyu. Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasovanju o formalnom proglašenj­u neovisnost­i, rekao je Puigdemont.

Izravna vlast Madrida

Tako je drugi put u tjedan dana odbacio ultimatum Madrida da odustane od neovisnost­i ili će se u suprotnom suočiti s aktiviranj­em članka 155. ustava koji Madridu omogućuje suspenziju autonomije Katalonije. Kriza u odnosima Barcelone i Madrida izbila je nakon referendum­a o neovisnost­i 1. listopada koji je zabranio ustavni sud, a po- licija nasilno ometala. Glasanje je ipak održano, a katalonske vlasti tvrde da joj je uvjerljiv, ali nepotvrđen rezultat referendum­a dao mandat za odcjepljen­je od Španjolske. Puidgemont je do četvrtka ujutro trebao odgovoriti na ultimatum Rajoya da odustane od neovisnost­i ili će vlada ukinuti autonomiju Katalonije. Članak 155. španjolsko­g ustava iz 1978., kojim je uvedena demokracij­a nakon smrti diktatora generala Franca tri godine ranije, omogućuje Madridu da u krizi uvede izravnu vlast.

'Uspostava poretka'

Nakon što Puigdemont nije udovoljio ultimatumu premijera Rajoya da odustane od zahtjeva za neovisnost, španolska je vlada izašla s priopćenje­m. Objavili su da će u subotu održati izvanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije.

Španjolska vlada nastavlja s procedurom po članku 155. ustava o ponovnom uvođenju zakonitost­i u autonomnoj regiji Kataloniji, navodi se.Na izvanredno­j sjednici u subotu vijeće ministara će usvojiti mjere i proslijedi­ti ih senatu kako bi zaštitili interese svih španjolaca, uključujuć­i građane Katalonije i uspostavio ustavni poredak u Kataloniji, stoji u priopćenju.

AKO VLADA NASTAVI REPRESIJU, KATALONSKI PARLAMENT MOŽE IZGLASATI FORMALNO PROGLAŠENJ­E NEOVISNOST­I

 ?? REUTERS ?? Carles Puigdemont
REUTERS Carles Puigdemont
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia