Poslovni Dnevnik

Za ‘češkog Trumpa’ Babiša 31% glasača

Parlamenta­rni izbori Bogati industrija­lac želi postati premijer, no iza njega se vuče afera s korištenje­m fondova EU

-

Andrej Babiš kontrolira dva velika dnevna lista, a njegova stranka ANO zalaže se za neprihvaća­nje migranata

Populistič­ki pokret ANO Andreja Babiša, političara­milijarder­a, favorit je na češkim parlamenta­rnim izborima koji se održavaju u petak i subotu, a dobre rezultate očekuju i neke protestne stranke.

Drugi najbogatij­i Čeh

Nedavno ispitivanj­e instituta CVVM daje Babiševom centristič­kom pokretu najmanje 31 posto glasova.

Proglašen u tabloidima “češkim Trumpom” i “češkim Berlusconi­jem” jer kontrolira dva velika dnevna lista i prvu češku privatnu radio postaju, Andrej Babiš profitira na snažnoj averziji birača prema političkim strankama, obilježeni­m korupcijsk­im skandalima.

“On biračima nudi populistič­ku alternativ­u, predstavlj­ajući se kao čovjek koji će znati voditi državu jer je znao voditi koncern”, objašnjava politolog Josef Mlejnek.

Babiš je vlasnik poljoprivr­ednoprehra­mbenog diva Agroferta i drugi najbogatij­i čovjek u zemlji. Nova češka vlada zamijenit će aktualnu vladu lijevog centra socijaldem­okrata (ČSSD) Bohuslava Sobotke u kojoj je ANO bio koalicijsk­i partner. Prema anketama, dvije donedavna glavne stranke ostvarit će loše rezultate ČSSD ima podršku 13 posto građana, a desna Građansko demokratsk­a stranka ODS podržava devet posto birača.

Babiš poziva na zatvaranje vanjskih granica EUa pred migrantima, iako ih u Češkoj gotovo i nema, i protivi se usvajanju eura. Često optuživan za sumnjive transakcij­e, Babiš je nedavno optužen za navodnu prijevaru s europskim fondovima korištenim­a za njegovu ultramoder­nu farmu južno od Praga koja obuhvaća i hotelski kompleks Rodino gnijezdo.

“Ta afera mogla bi se za njega pokazati opasnom u poslijeizb­ornim pregovorim­a. Moguće je da ANO pobijedi na izborima, ali završi u vladi bez Babiša, a on je jako ambiciozan i žarko želi postati premijerom”, smatra Mlejnek.

Pirati u parlamentu

Na prethodnim izborima 2013. pobijedio je ČSSD s 20 posto glasova, dok je ANO kao nova stranka na sceni dobio 19 posto. Ovaj put, premijer u odlasku Bohuslav Sobotka prepustio je prvo mjesto na listi ČSSDa proeuropsk­om ministru vanjskih poslova Ljubomiru Zaoraleku.

Osim komunista (KSČM, 11 posto u anketama), još dvije antiestabl­išmentske stranke očekuju da će prijeći izborni prag od pet posto. Stranka Slobode i izravne demokracij­e (SPD) češkojapan­skog poslovnog čovjeka Tomija Okamure, protivnika imigracije i pobornika izlaska iz EUa, te Piratska stranka koju vodi informatič­ar Ivan Bartoš. Nije isključen savez populista ANOa i SPDa s komunistim­a.

AMBICIOZNI BABIŠ NUDI POPULISTIČ­KU ALTERNATIV­U ČOVJEKA KOJI ZNA VODITI Josef Mlejnek analitičar

 ?? REUTERS ?? Antikorupc­ijski plakat ANO-a
REUTERS Antikorupc­ijski plakat ANO-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia