Poslovni Dnevnik

Supernova ima i Kaptol i Branimir centar

Velika operacija Austrijska grupacija kupila dva zagrebačka kompleksa, u jedan stiže i Hilton

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

U prostor Arcotel Allegre u Branimiru, koji odlazi nakon 15 godina, useljava se brend hotela Hilton, drugi u gradu

Zatvaranje hotela Arcotel Allegra u zagrebačko­m Branimir centru rezultat je nastavka velike šoping akcije austrijske Supernove, koja preuzima Branimir centar te Kaptol centar. Ujedno, u hotelski objekt u sklopu Branimir centra ulaze osnivači HOK osiguranja koji kroz godinu dana tamo planiraju otvoriti jedan od Hiltonovih gradskih brendova, a Arcotel Hotels u Zagrebu traži novu lokaciju, neslužbeno doznaje Poslovnidn­evnik.

Grupacija Arcotel Hotels potvrdila je jučer informacij­e o kojima se neko vrijeme šuška, o zatvaranju hotela kojem 15 godina od otvaranja s kra- jem 2017. godine istječe ugovor o najmu u Branimir centru.

“Grupacija Arcotel Hotels nastojala je produžiti ugovor o najmu, ali to se nije ostvarilo. Stoga ovaj hotel sa 150 soba 31. prosinca zatvara svoja vrata, a do tada će poslovati u punom opsegu. Mi kao hotelska grupacija htjeli smo rado nastaviti s radom ovog hotela”, objašnjava Martin Lochout, predsjedni­k uprave tvrtke Arcotel Hotel AG. Da je i grupacija dalje zainteresi­rana za Zagreb potvrdila je u objavi Renate Wimmer, vlasnica grupacije Arcotel.

Kako je poznato, obiteljska tvrtka Grupacija Arcotel osnovana 1989. godine u Beču, pozicionir­a se u segmentu poslovnog i gradskog hotelijers­tva, a u portfelju trenutačno imaju 11 hotela u Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj. Grupa zapošljava više od 850 ljudi. Jadran ih ne zanima, a u Zagrebu navodno već imaju nekoliko lokacija na kojima žele na- staviti hotelski biznis. Allegra je već dotrajala i vrijeme je za obnovu i nova ulaganja, i zbog toga Arcotel nije u prevelikoj drami. Gabariti hotela idealni su za neki od Hiltonovih gradskih brendova poput DoubleTree­a koji posluje u centru Green Gold na Radničkoj cesti, zbog čega se u igru uključila ekipa HOK Osiguranja, doznajemo iz nekoliko izvora iz hotelskog biznisa.

Kako stoji u Sudskom registru, osnivač tvrtke Zagreb City Hotels, u sklopu koje posluje DoubleTree by Hilton Hotel Zagreb je Hrvoje Pezić, koji je uz Danka Ćorića osnivač tvrtke Zodax, koja je pak jedini osnivač HOK Osiguranja.

Upućeni tvrde da je Pezićev plan ulaganje u dotrajali objekt koji bi u godinu dana dosegnuo kvalitetu koju traži Hilton grupacija za neki od svojih city hotela. Godina-dvije trebale bi biti dovoljne Arcotelu da otvori novi hotel u centru Zagreba.

OSNIVAČI HOK OSIGURANJA KROZ GODINU DANA PLANIRAJU OTVORITI LUKSUZNI HOTEL, DOK ARCOTEL TRAŽI DRUGU LOKACIJU

Jednako je značajan proces velikoga preslagiva­nja nekretnins­kotrgovačk­og biznisa koji je pokrenula austrijska tvrtka Supernova, koja o novoj transakcij­i jučer nije imala komentara, no nisu niti demanirali informacij­e.

Još prije godinu dana Poslovni dnevnik pisao je o prodaji Branimir centra u sklopu akcije unovčavanj­a neprihoduj­uće imovine na koju se odlučila talijanska Unicredit grupa u regionalni­m članicama, uključujuć­i Zagrebačku banku. Uz Branimir centar u paketu se tada spominjala i prodaja zagrebačko­g Pointa te osječke Portanove i City Colloseuma iz Slavonskog Broda, no paket je očito u međuvremen­u nešto presložen.

Vedrana Likan iz zagrebačko­g ureda Colliersa potvrdila je za Poslovni dnevnik da su oni imali nekoliko kupaca za Kaptol centar.

“Pregovori o prodaji Kaptol centra trajali su više od godinu dana, mi smo imali nekoliko zainteresi­ranih kupaca, no svi razgovori prekinuti su kad se kao pretendent pojavila Supernova,” pojašnjava Likan.

Austrijska kompanija u ovoj je godini očito čvrsto odlučila iskoristit­i situaciju s nagomilani­m dugovima investitor­a kako bi dodatno povetvu ćala udjele na tržištu šoping centara.

Kako je poznato, u siječnju su preuzeli trgovački centar Garden Mall u Zagrebu, retail parkove u Koprivnici i Sisku te retail park u Požegi. Objekti su kupljeni u postupku javnog nadmetanja za navedeni kreditni portfelj društva Heta Asset Resolution AG, povezanog s Hypo bankom, u kojem je Supernova grupa dala najbolju ponudu. Nakon njihova preuzimanj­a Supernova grupa, u čijem su vlasnišČAK i postojeći objekti u Buzinu, Zadru, Šibeniku, Karlovcu, Sisku, Varaždinu i Slavonskom Brodu, postala je vodeća tvrtka u Hrvatskoj po broju trgovačkih centara u vlasništvu. Par dana kasnije javnost je doznala da je Supernova ušla i u Horvatinči­ćev Centar Cvjetni, gdje su preuzeli po procjeni između 40 i 60 milijuna eura duga Hoto grupe od austrijske HETAe. Već tada pričalo se da Supernova ne staje na ovim transakcij­ama, što se sada i potvrdilo.

PREGOVORI O PRODAJI KAPTOL CENTRA TRAJALI SU VIŠE OD GODINU DANA, BILO JE NEKOLIKO ZAINTERESI­RANIH, NO SVI RAZGOVORI PREKINUTI SU KAD SE POJAVILA SUPERNOVA

 ??  ??
 ?? M. LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Kaptol centar je u strogom centru grada, a Branimir centar preko puta Glavnog kolodvora
M. LUKUNIĆ/PIXSELL Kaptol centar je u strogom centru grada, a Branimir centar preko puta Glavnog kolodvora
 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Hotel Double Tree Hilton već posluje na Radničkoj cesti u Zagrebu
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Hotel Double Tree Hilton već posluje na Radničkoj cesti u Zagrebu
 ??  ?? Vedrana Likan, Colliers Internatio­nal Zagreb
Vedrana Likan, Colliers Internatio­nal Zagreb
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia