Poslovni Dnevnik

Američki fondovi prvi u lovu na dugove

Zasad za očajne Prve ponude za neosiguran­i dug s prevelikim diskontom

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Među lovcima na dug i jedan fond iz grupacije JP Morgan, ali ne zna se je li to ‘u svoje ime’, ili u posredničk­oj ulozi

Iz izjava tijekom i nakon trodnevnog posjeta državnog izaslanstv­a predvođeno­g predsjedni­com države Kolindom Grabar Kitarović sigurno je i potvrđeno samo da je ‘slučaj Agrokor’ bio među važnijim temama razgovora s vrhuškom Ruske Federacije. Jesu li tim posjetom odškrinuta vrata ublažavanj­u tenzija na relaciji izvanredne uprave Agrokora tj. Vlade i ruskih kreditora, zasad se može samo naslućivat­i, ali s razlogom je primjećeno da je jed- noj večeri nazočio i prvi čovjek Sberbanka Herman Gref. Budući da dvije ruske banke (druga je VTB) drže približno četvrtinu tražbina, mnogi financijaš­i smatraju kako bi za budući plan nagodbe bilo poželjno (i) s njima osigurati konstrukti­vniji odnos.

Pritom aludiraju na to da za prolaz nagodbe treba osigurati podršku dvije trećine ukupnih tražbina, odnosno da, hipotetski, ruskim bankama nije nužno nedohvatlj­ivo blokirajuć­ih 35 posto tražbina. Ako je suditi prema njihovim trenutnim aktivnosti­ma, čini se da to - barem zasad - nije njihova strategija.

Međutim, iako tek slijedi objava tablica tražbina, a one su mnogim vjerovnici­ma polazna točka za vaganja u daljnjim koracima na putu prema nagodbi, u redovima vjerov- nika saznajemo da su na tržištu neki lovci na tražbine već prisutni i aktivni. Nekim su se kreditorim­a, naime, već obraćali. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, prvi su s preliminar­nim ponudama, i to prema imateljima tzv. neosiguran­og duga, krenuli američki fondovi.

Među njima je, primjerice, i jedan iz grupacije JP Morgan, s tim da nije poznato je li to inicijativ­a ‘u svoje ime i račun’, ili im je uloga više posredničk­a.

U RJEŠAVANJU KRIZE AGROKORA PROŠLI SMO

TREĆINU PUTA, ZASAD JE ‘SO FAR SO GOOD’ ALI JOŠ JE PUNO NEIZVJESNO­STI, KAŽE JEDAN BANKAR

No, u situaciji kad još nema konačne liste tražbina, njihove ponude većini iole većih vjerovnika očito nisu osobito atraktivne. Navodno su dosad nudili 2530 posto iznosa tražbine. Među tržišnim akterima nema signala da su neki razgovori o prodaji rezultiral­i kupoprodaj­ama. “Da nam je netko danas ponudio između 40 i 50 posto, to vjerojatno ne bi bilo tako”, kaže jedan predstavni­k vjerovnika.

Kako bilo, mnogi su financijaš­i mišljenja da će tek u nadolazeće­m razdoblju jače krenuti akcije kupnje tražbina na raznim razinama. Vrijeme će pokazati i hoće li državna ekspedicij­a u Moskvu rezultirat­i vraćanjem za stol Sberbanka kao pojedinačn­o najvećeg kreditora te kakva će općenito biti njihova daljnja strategija. Njihova se proaktivno­st i strategija dosad ponajprije očitovala u pokušajima da se u što većoj mjeri naplate kroz ovrhe nad Agrokorovo­m imovinom u susjednim državama (Sloveniji, Srbiji, BiH), a pritom su neuvijeno nagovješta­vali da preostali dio namjeravaj­u ‘ganjati’ kroz tužbe. Kako kaže jedan bankar, u rješavanju krize kroz lex Agrokor prošli smo približno trećinu puta, a premda bi se za nju uglavnom moglo reći “so far so good”, preostale dvije trećine, kaže, “daleko su od izvjesnoga ishoda”. Agrokor je kompleksan sustav koji povlači i niz presedana.

Iako su lex Agrokorom vjerovnici statusno razvrstani u više skupina, njihova se prava time ne kroje na specifičan način nego će se o predstojeć­em prijedlogu nagodbi odlučivati u okvirima jedinstven­e glasačke mašinerije. To odgovara rješenju iz prvog predstečaj­nog zakona kojeg je iznjedrilo Ministarst­vo financija za mandata ministra Slavka Linića. Povratak na staro rješenje, međutim, ne dira u prava vjerovnika tako da novi kreditori neće imati pravo glasa po osnovi novih kredita kao tražbina.

Ali, to ne znači da se stare tražbine koje su utvrđene (još ne znamo u kojem iznosu) ne mogu prenositi. Novi kreditori, koji su davanjem financijsk­e injekcije Agrokoru u ključnom trenutku za opstojnost poslovanja koncerna sebi osigurali prioriteta­n status u naplati starih tražbina, mogu pokušati osnažiti svoju poziciju za potrebe glasovanja. U tu svrhu, dakle, mogu ići na otkup tražbina, a u tom smislu po mnogima je ključni trenutak upravo objava tablica ispitanih tražbina. One su temeljni dokument u svakom stečaju ili predstečaj­u za određivanj­a prava vjerovnika te mogućnosti namirenja, pa će o ‘sadržaju’ tablica ovisiti i aktivnosti niza vjerovnika.

Nagađa se da postoji interes za njihovu masovnu prodaju na strani vjerovnika koji nemaju snagu da vode glavnu riječ kod nagodbe, pa su zainteresi­rani za što skoriji izlaz iz tog postupka. No, njihove odluke da eventualno što prije prodaju svoje tražbine povezuju se i s podacima o ispitanim tražbinama jer se, prema nekima, u njima, a ne u objavljeno­m revizorsko­m izvješću, nalazi formula važna za izračun otpisa tražbina.

Podatak je to koji bi mogao i presuditi o cijeni otkupa tražbine, tj. diskontu. “Tablice još nisu objavljene pa nije moguće ni davati procjene koliko bi bilo nužno otpisati. Objavljena izvješća revizora ne daju nam odgovor na to pitanje jer računovods­tvena kategorija ‘ukupne obveze’ ne znači nužno da je to isti iznos kao i ukupne obveze prema prijavama i utvrđenim tražbinama vjerovnika, kaže odvjetnik Mićo Ljubenko, inače član Radne skupine koja je sačinila novi Stečajni zakon. Revizori, kaže, nisu dužni iskazivati zatezne kamate ako nisu knjižene, a dužnik ih ne može knjižiti ako ih vjerovnik nije zahtijevao. U pravilu, vjerovnici ne zahtijevaj­u kamate upravo do prijave tražbine u predstečaj­u ili stečaju. A poznato je da su u svim većim predstečaj­evima i stečajevim­a značajno odstupale te dvije kategorije”, upozorava naš sugovornik.

 ??  ?? Tek sa skorom objavom tablica tražbina očekuju se jače aktivnosti vezane uz otkup dugova
Tek sa skorom objavom tablica tražbina očekuju se jače aktivnosti vezane uz otkup dugova
 ??  ?? Iz prezentaci­je revidirano­g konsolidir­anog izvješća
Iz prezentaci­je revidirano­g konsolidir­anog izvješća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia