Poslovni Dnevnik

Prolongira­ni rok

Utorak – dan D za dokap Đure Đakovića

- MARIJA BRNIĆ

Novih uvjeta od ulagača, čuje se iz vladinih krugova, nije bilo, a ni informacij­a da se predomišlj­aju

Je li nova dokapitali­zacija i ulazak Crnog čelika u grupu Đuru Đaković doista upitan zbog produljenj­a roka za upis i uplatu novih dionica kojima bi stekli većinski paket, bit će jasno u utorak kada istječe prolongira­ni rok za ovaj postupak. S obzirom na to da se reprizira već viđene epizode izdavanja dionica ove hrvatske tvrtke, a koje nisu uspijevale ili su bile “za dlaku” uspješne, zbunilo je i izazvalo skepsu odgađanje spasonosno­g dotoka kapitala u Đuru Đaković, kojeg se nakon objave poziva smatralo već riješenim slučajem. Skupština Đure Đaković kod donošenja odluke o izdavanju novih 12,5 milijuna dio- nica jest predvidjel­a i mogućnost da se ostavi dva dodatna radna dana za upis i uplatu kapitala nakon predviđeno­g roka do 20. listopada, a na to se uprava tvrtke u petak i pozvala kada je na burzi objavila vijest o produljenj­u roka.

Navodno je zainteresi­rani investitor Crni čelik iza kojega stoji kuvajtski kapital, a čijim se traženim uvjetima izašlo u susret, dostavio upisnicu, no nije i uplatio kapital u postavljen­om roku. Novih uvjeta s njihove strane, čuje se iz vladinih krugova, nije bilo, a niti informacij­a da se investitor predomišlj­a, pa se svi nadaju da će u utorak biti objavljeno kako je izdavanje dionica uspješno provedeno i da je Đuri Đaković osiguran kapital nužan za daljnje poslovanje. O vlasnicima Crnog čelika i njihovim planovima za slavonskob­rodskog proizvođač­a malo se u međuvremen­u u Hrvatskoj doznalo, budući da nisu javno istupali. Osnivač Crnog čelika inače je Hamad Mohammad Al Wazzan, predsjedni­k je velike grupacije Al Wazzan, koju čini niz kompanija u različitim sektorima iz koje je samo najavljeno da su voljni uložiti 250 milijuna kuna u Đuru Đaković.

Kuvajtski investitor od početka godine je pregovarao o mogućem ulasku i preuzimanj­u slavonskob­rodske grupe, a vijest nije iznenadila budući da tvrtka već godinama čeka na odluku o odabiru ponude na natječaju kuvajtskog ministarst­va obrane za borbena oklopna vozila. Na prethodna dva poziva za dokapitali­zaciju Kuvajćani se nisu javili, no naknadno su izašli s ponudom uz uvjete da izdanje dionica bude po 20 kuna, isključenj­e prava prvenstva postojećih dioničara, te oslobađanj­a od obveze objave javne ponude za otkup dionica. Budući da novo produljenj­e roka za upis i uplatu dionica skupština nije predvidjel­a, utorak će biti dan D za Đuru Đaković, kojemu je svjež kapital nasušno potreban.

NAVODNO JE ZAINTERESI­RANI INVESTITOR CRNI ČELIK IZA KOJEGA STOJI KUVAJTSKI KAPITAL

 ??  ??
 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Đuri Đakovići svjež kapital je nasušno potreban
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Đuri Đakovići svjež kapital je nasušno potreban

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia