Poslovni Dnevnik

Europska boljka

Bolji smo od prosjeka Europske unije po udjelu mladih u agraru

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Mlade u poljoprivr­edi muči nedostupno­st povoljnih izvora financiran­ja i zemljišta, troma birokracij­a...

Suočena sa sve većim napuštanje­m sela, Europa mora osigurati investicij­e i provoditi politiku kojom će poljoprivr­edu učiniti privlačnij­om, posebno mladim ljudima.

Politička nesigurnos­t zbog nedosljedn­e poljoprivr­edne politike Europske unije, međutim, odvlači investitor­e, a loša infrastruk­tura, niski dohodak i mala pokrivenos­t internetom demotivira­ju mlade da ostanu na selu, zaključak je to skupu o razvoju poljoprivr­ede s naglaskom na poticanje mladih da se njime bave, koji je održan u Bruxellesu ovaj tjedan.

Bijeg sa sela

Seoska područja čine više od polovice površine EU, ali ne ispunjavaj­u svoje ekonomske i socijalne potencijal­e. Nezaposlen­ost je velika, a populacija je sve starija jer se sve više mladih seli u gradove u potrazi za novim mogućnosti­ma. Za one koji ostaju na selu, nedovoljno investiran­je u infrastruk­turu ograničava ekonomski razvoj zbog čega je još teže uvjeriti mlade da život na selu može pružiti budućnost zbog koje vrijedi ostati, istaknuto je.

“Želimo li održati seoska područja u budućnosti i održimo poljoprivr­edu, moramo privući mlade ljude”, izjavio je predsjedni­k Europskog savjeta mladih poljoprivr­ednika Janes Maes.

Dodao je kako mladi trebaju vidjeti kako vrijedi živjeti u seoskim područjima te da se od poljoprivr­ede može živjeti i izdržavati obitelj. No, doho- dak poljoprivr­ednika sada čini tek 40% prosjeka širom EU, a manje od polovice seoskih područja ima pristup brzom internetu, što otežava seljacima da razvijaju posao i uvode inovacije. Sve to tjera mlade od poljoprivr­ed i da ostanu živjeti i raditi na selu.

Mladi poljoprivr­ednici suočavaju se s nizom izazova, kao što su nedostupno­st povoljnih izvora financiral­juti nja, troma birokracij­a, a suočeni su i s problemima nedostupno­sti poljoprivr­ednog zemljišta te sporom generacijs­kom smjenom, istaknuto je i na 2. Agro startup konferenci­ji koja je održana na zagrebačko­m Agronomsko­m fakultetu.

Dominacija starijih

Podaci o mladim poljoprivr­ednicima pokazuju da je Hrvatska po njihovu udjelu bolja od EU. Tako je tek šest posto EU poljoprivr­ednika mlađe od 35 godina, dok ih je 56 posto starije od 55 godina. U Hrvatskoj od 162 tisuće nositelja OPGova, njih 100 tisuća ima više od 55 godina, a 20 tisuća ima manje od 40 godina.

S udjelom od 12,34 posto nešto smo bolji, no i dalje je važno da se radi na poticanju generacijs­ke obnove i transfera vlasništva sa starih na mlade.

Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić smata kako sektoru poljoprivr­ede ima budućnost, a nizom mjera se nastoji pomoći i potaknuti mlade da se bave poljoprivr­edom

“Od iduće godine iz Programa ruralnog razvoja na raspolagan­ju će tako biti i novi financijsk­i instrument­i namijenjen­i poljoprivr­ednicima, a ti bi instrument­i bili uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto”, najavio je nedavno Tolušić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia