Poslovni Dnevnik

I bolnica je – strateško ulaganje

Zahtjev je dovoljan EFSI podupire projekte u većini sektora, plaća po učinjenom

- ANA BLAŠKOVIĆ

Primjeri iz EU govore da se iz Junckerova plana financiraj­u i društveni, ne samo projekti infrastruk­ture i gospodarst­va

Hrvatska je dosad ugovorila 186 milijuna eura financiran­ja u sklopu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), ključnog stupa tzv. Junckerova plana za Europu. Premda nas ta brojka u odnosu na domaći BDP plasira na 11. mjesto na ljestvici efikasnih zemalja EU, zapravo je riječ o relativno skromnom iznosu u usporedbi s drugim članicama.

Iako je star tek dvije godine, koliko traje mandat aktualnog predsjedni­ka Europske komisije Jean-Claudea Junckera, u sklopu fonda odobreno je 47,5 milijardi eura koji bi diljem Europe trebali donijeti 240,9 milijardi eura strateških investicij­a, s ciljem dosezanja 315 milijardi sredinom 2018. S ‘deadlineom’ pred vratima, u Bruxellesu se radi na uspostavi EFSI-ja 2.0. kojem je cilj strateške investicij­e podignuti na pola milijarde eura do 2020. kada završava postojeći proračun. Hrvatska se u sklopu EFSI-ja nije pretjerano ‘pretrgla’ od posla, sliježu ramenima, naravno neslužbeno, na briselskim hodnicima. Primjerice, na naših 186 milijuna eura, gledamo li zemlje slične po BDPu per capita, Bugarska je realiziral­a 344 milijuna, a Rumunjska 258 milijuna eura. Isto je sa čla- nicama sličnog broja stanovnika: 768 milijuna eura otišlo je u Irsku, 323 milijuna u Litvu koja ima ni tri milijuna stanovnika, Češka se izborila za 402 milijuna, a Slovačka za 473 milijuna eura...

Vrlo rastezljiv­o

Vrag je u detalju: fond je “purely demanddriv­en” što znači da u Europskoj investicij­skoj banci (EIB) čekaju da zahtjev stigne iz Hrvatske. Da ne bi bilo zabune, za Bruxelles je “strateški projekt“veoma rastezljiv pojam, daleko više od, primjerice, mosta ili, elektrane. Konkretno, talijanska regija Veneto s privatnim je partnerima, uz djelomično financiran­je uz pomoć EFSIja zatvorila 250 milijuna eura vrijednu financijsk­u konstrukci­ju za rekonstruk­ciju bolnice u Trevisu koja će servisirat­i tri milijuna ljudi. Dijametral­no je suprotan primjer finskog Epiqusa čiji je cilj integracij­a tisuća migranata u društvo. Projekt je privukao 13,5 milijuna eura privatnog novca uz ključnu podršku EIFa i EFSIja čijim se novcem educiraju migranti kroz razne programe, od učenja jezika do stručnog osposoblja­vanja. Epiqus je jedan od prvih projekata po modelu “plaćanja po rezultatu” što znači da tek ako se dokaže da su pojedinci iz programa u većem broju pronašli posao i sami počeli uzdržavati sebe i obitelji od kontrolne skupine, finske vlasti iz ušteda koje se procjenjuj­u na 28 milijuna eura (na naknadama za nezaposlen­e, između ostalog) isplaćivat će povrat na investicij­u privatnim ulagačima s početka priče.

Takvih je primjera nebrojeno; gotovo trećina od dosad odobrenih 50 milijardi otišla je malim i srednjim poduzetnic­ima, za energetiku je odobrena petina, jednako kao za istraživan­je i razvoj. Za transport je izdvojeno 9 posto, okoliš 4 posto, a za socijalnu infrastruk­turu, u startu projekte manje vrijednost­i, oko četiri posto novca.

Na redu domaći poduzetnic­i

Ili, kako je potpredsje­dnik Komisije jednoj portugalsk­oj kolegici novinarki rekao, nema razloga da se iz EFSI-ja ne financiraj­u projekti na neki (ne)posredan način vezani za obnovu zemlje pogođene katastrofa­lnim požarima, a o čemu bi se moglo razmisliti i u Hrvatskoj. Katainen je to sročio jednostavn­om porukom:

“Investitor­i ne trebaju znati kako funkcionir­a EFSI, jedino što trebaju znati jest broj telefona lokalne EIBove podružnice”. Na redu su domaći poduzetnic­i.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker osnovao Plan za Europu prije dvije godine
REUTERS Predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker osnovao Plan za Europu prije dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia