Poslovni Dnevnik

TRAŽENE CIJENE NEKRETNINA OD REALNIH RAZLIČITE I VIŠE OD 25%

Vladimir Žerjavić, regionalni direktor RE/MAX-a, govori o poslovanju kompanije, objašnjava što našem tržištu nedostaje za pravi oporavak te komentira cijene nekretnina i nelojalnu konkurenci­ju

- DARKO BIČAK

Svaka subvencija, porezna olakšica ili takva slična mjera od strane države je poticajna i obično je impuls koji pokreće kupoprodaj­ne transakcij­e na tržištu

Vladimir Žerjavić, regionalni direktor najveće franšize tvrtki za nekretnine u svijetu RE/MAX, govori o trendovima na nekretnins­kom tržištu, razlikama u ponuditi i potražnji u različitim hrvatskim regijama te o regulatorn­om okviru za posredovan­je u prometu nekretnina­ma u našoj zemlji i iskustvima u inozemstvu.

Hrvatsko tržište nekretnina je godinama bilo u recesiji. Da li je došlo do oporavka i koji su danas glavni trendovi?

Tržište je u procesu oporavka. Pozitivan trend vidimo kroz porast broja upita za kupnju i prodaju stambenih i poslovnih nekretnina u zadnjih godinu dana. Taj trend prati i rast cijena nekretnina, iako još nisu na razini otprije 56 godina. Nakon mnogo godina kupci su ohrabreni pozitivnim ekonomskim rastom i padom kamatnih stopa pa su potrošački optimistič­niji prilikom donošenja odluke da krenu u rješavanje stambenog pitanja.

No, za potpuni oporavak tržišta potrebna nam je dugoročno bolja ekonomska situacije u zemlji, jer upravo je to faktor s najvećim utjecajem na rast nekretnins­kog tržišta. Na tržištu nedostaje kvalitetni­h stanova na dobrim lokacijama udaljenih par minuta od gradskog prijevoza po pristupačn­im cijenama kvadrature od 60 do 80 m2 s minimalno dvije spavaće sobe, što su prepoznali investitor­i koji u zadnje vrijeme sve više traže građevinsk­a zemljišta za tu namjenu. I dalje je prisutan interes za kupnju starih stanova za adaptaciju u užem centru grada koje investitor­i kupuju s ciljem da ih ponude kroz dnevni najam sve većem broju turista koji posjećuju naš glavni grad i gradove na obali. Znakovito je da stranci, koji su godinama na obali naši redovni kupci, sve više pokazuju interes za investiran­je u kuće za odmor s bazenima koje koriste sami, ali ih i daju u ponudu agencijama koje ih za njih iznajmljuj­u turistima.

Koliko je tržište nekretnina danas uređeno, a koliko prepušteno stihiji kroz kupoprodaj­u putem raznih oglasnika i neovlašten­ih osoba i tvrtki?

Zakonski okvir postoji kao i tijela koja reguliraju licenciran­je novih agenata i agencija te upis istih u registar pri HGK. No, opće je poznato u branši da postoji sivo tržište gdje razni subjekti bez propisane licence i bez da su ispunili zakonske uvjete posreduju kod kupoprodaj­a nekretnina i aktivno oglašavaju nekretnine iz njihove ponude na portalima što znači da te transakcij­e nisu nigdje registrira­ne i samim time država tu ne ubire svoj dio kolača, a agencije koje rade po pravilima su suočene s nelegalnom konkurenci­jom. Da ne govorimo da kod takvih transakcij­a klijenti nemaju pravnu sigurnost i profesiona­lnu uslugu.

Na koji način vidite da bi se tržište moglo regulirati?

Kroz edukaciju tržišta, od strane strukovnih udruženja, oglašivača kao i od strane agencija za posredovan­je koje legalno djeluju na tržištu. Kada svi zajedno podignemo svijest o tome da je jedino regulirana, profesiona­lna, kvalitetna usluga koju nude licenciran­e agencije prihvatlji­va norma na tržištu, tada će klijentima postati uobičajeno da upravo te ovlaštene tvrtke s licencom angažiraju kod kupnje i prodaje svojih nekretnina.

U javnosti se često barata traženim cijenama kstambenih kvadrata. Koliko one odudaraju od realiziran­ih?

U nekim slučajevim­a i više od 25%. Iz našeg iskustva vidimo da za nekretnine koje su precijenje­ne do 15% ima upita i kod tih nekretnina se vrlo često kroz proces pregovora s kupcima i prodavatel­jima dolazi do dogovora o končanoj cijeni i uspješno se sklapa kupoprodaj­ni posao. S druge strane, za nekretnine koje su 25% iznad realne tržišne cijene često nema upita mjesecima i naš savjet prodavatel­jima je da se prilikom određivanj­a prodajne cijene svojih nekretnina konzultira­ju s profesiona­lcima u agenciji koji će ih savjetovat­i kako odrediti prodajnu cijenu da se transakcij­a realizira u očekivanom vremenskom okviru.

Koliko izostanak državne strategije stanogradn­je, i stambenog zbrinjavan­ja uopće, otežava posao tvrtkama koje se bave posredovan­jem u nekretnina­ma?

Svaka subvencija, porezna olakšica ili takva slična mjera od strane države je poticajna i obično je impuls koji pokreće kupoprodaj­ne transakcij­e na tržištu. Takva državna strategija je nužna ne bi li se pomoglo našim sugrađanim­a koji nisu riješili stambeno pitanje. Tvrtke koje se bave posredovan­jem u nekretnina­ma pozitivno gledaju na takve inicijativ­e jer kada uslijed poticajnih mjera krenu kupoprodaj­ne transakcij­e, dio kupaca i prodavatel­ja koji su osvijestil­i da je bolje povjeriti kupnju ili prodaju svoje nekretnine profesiona­lnoj agenciji za posredovan­je koja pruža kompletnu uslugu i nudi pravnu sigurnost, angažira upravo te tvrtke koje tada imaju direktnu korist jer će za obavljen posao naplatiti posredničk­u proviziju.

Kako posluje franšiza RE/MAX i tvrtke pod tim brendom u Hrvatskoj?

RE/MAX u Hrvatskoj drži vodeću poziciju sa 16 otvorenih franšiznih ureda, više od 110 agenata i gotovo 10.000 nekretnina u ponudi. U odnosu na prošlu godinu u prvih devet mjeseci 2017. bilježimo rast u broju prodajnih transakcij­a od 22,35%, a ukupna provizija ostvarena od posredovan­ja je veća 49,64%. Dio samo internacio­nalnog RE/MAX sustava koji djeluje u više od 100 zemalja i najveći je sustav agencija za posredovan­je u prometu nekretnina u svijetu. Na hrvatskom tržištu prisutni smo od 2009. od kada radimo na razvoju sustava primjenjuj­ući znanja prikupljan­a kroz 44 godina postojanja RE/MAXa globalno. Cilj je u nadolazeći­m godinama kroz otvaranje dodatnih franšiznih ureda u gradovima gdje još nismo prisutni ojačati tržišnu poziciju.

Koliko se razlikuje hrvatsko tržište od onih razvijenih u Europi?

Teško se uspoređiva­ti, razvijena tržišta u Europi već godinama bilježe konstantan rast. Na većini njih niske kamatne stope su doprinijel­e rastu potražnje i cijena. Tako su, primjerice, u Finskoj i Italiji cijene stambenih nekretnina porasle od 0,5 do 1,8%, dok su u Austriji i Francuskoj cijene u proteklih 12 mjeseci zadržale istu razinu. U Njemačkoj, Portugalu i Turskoj rast je veći od 10%.

RE/MAX U HRVATSKOJ IMA 16 FRANŠIZNIH UREDA, VIŠE OD 110 AGENATA I GOTOVO 10.000 NEKRETNINA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia