Poslovni Dnevnik

Slovenski mjerni uređaji za NASA-u, Lufthansu i Bosch

Brz rast Tvrtka Dewesoft većinu prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima

-

U razvoj ulažu 80% dobiti, a gotovo polovica članova tima u Sloveniji sudjeluje u istraživan­ju i razvoju

Tvrtka Dewesoft postala je poduzetnič­ka zvijezda 2017. godine u izboru ljubljansk­og lista Delo. Stručno povjerenst­vo izabralo je tvrtku iz Trbovlja između 20 nominirani­h malih i srednjih poduzeća.

Dewesoft je povjerenst­vo uvjerio brzim rastom i izvrsnim financijsk­im rezultatim­a, usredotoču­jući se na istraživan­je i razvoj, osvajanje globalnih tržišta, potencijal­om za uspješno poslovanje u budućnosti, ambiciozno­m vizijom i društvenom odgovornoš­ću, objašnjava Delo.

Neto dobit 4 mil. eura

Dewesoft je poznato ime na globalnom tržištu mjernih tehnika, a među istaknutim kupcima nalaze se NASA, Kennedy Space Center, Lufthansa, Bosch, većina proizvođač­a automobila i drugi. Tvrtku su 2000. godine zajedno osnovali Andrej Orožen i Jure Knez.

Kompanija je rasla na temelju izvrsnih proizvoda. Prihode su u posljednje­m desetljeću povećali deset puta, na prošlogodi­šnjih gotovo 17 milijuna eura, što im je donijelo nešto manje od četiri milijuna eura neto dobiti.

Veliku većinu svojih prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima, u Americi, Europi i Aziji. Broj zaposlenik­a stalno se povećava, u Trbovlju zapošljava­ju 66 osoba i stotinjak drugdje u svijetu. Krajem prošle godine ostvareno je više od 115 tisuća eura dodane vrijednost­i po zaposlenik­u. Razvoj je glavni razlog za uspješan rad i prodaju proizvoda. Zbog toga u razvoj ulažu 80 posto svoje dobiti, a približno polovica članova tima u Sloveniji sudjeluje u istraživan­ju i razvoju. Tri četvrtine svih zaposlenik­a ima šesti ili viši stupanj obrazovanj­a. O planovima za budućnost suosnivač kompanije Andrej Orožen kaže: “Nećemo se zaustaviti na ulaganja u tehnologij­u, instrument­e i alate. Nakon petogodišn­jeg programa uložit ćemo u nove proizvode u novom programu. Isto vrijedi i za proizvode koji odgovaraju industrijs­kim standardim­a 4.0.”

Šire se u nove zemlje

On dodaje da će kompanija razvijati nove mjerne uređaje koji će biti još precizniji i brži. Prvi iz serije novih mjernih uređaja bit će predstavlj­en u travnju iduće godine na mjeriteljs­koj konferenci­ji, na koju žele pozvati svoje partnere iz cijelog svijeta. Također će ulagati u nova tržišta, kao što je Švedska, a otvaraju tvrtku i u Italiji. Novo tržište za Dewesoft je i Danska, a sljedeće godine žele obitelji Dewesofta pridružiti Argentinu i Kanadu.

“Naša vizija je postati jedna od najvećih kompanija u svijetu mjerne tehnologij­e. Želimo našim klijentima ponuditi sveobuhvat­no rješenje za mjerenja i kontrolu”, kaže Jure Knez, drugi suosnivač kompanije Dewesoft.

 ?? PD ?? List Delo izabrao je Dewesoft za poduzetnič­ku zvijezdu 2017.
PD List Delo izabrao je Dewesoft za poduzetnič­ku zvijezdu 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia