Poslovni Dnevnik

Ulcinj ‘leži’ na 438 mil. barela nafte

Energija Grčki Energean Oil & Gas predstavio procjenu ugljikovod­ika u podmorju Crne Gore

-

Blokovi nad kojim Energean ima koncesijsk­o pravo obuhvaćaju površinu od 338 četvornih kilometara

Grčka kompanija Energean Oil & Gas priopćila je krajem prošlog tjedna da je neovisna procjena koju su naručili pokazala da se u dva bloka u općini Ulcinj nalazi 51 milijarda prostornih metara prirodnog plina i 144 milijuna barela tekućih ugljikovod­ika, što je ukupno 438 milijuna barela nafte.

Vlada i grčka kompanija Energean Oil and Gas potpisali su 16. ožujka ove godine ugovor o koncesiji za proizvodnj­u i istraživan­je nafte i plina u crnogorsko­m podmorju. Koncesija se odnosi na dva bloka u općini Ulcinj, navode Vijesti.

Za prvu fazu 5 mil. $

Grčka kompanija je priopćila da je to prvo izvješće neovisnog procjenite­lja i da ga je pripremila nizozemska kuća Netherland Sewell & Associates, te da sadrži podatke o procjeni plinovitih i tekućih resursa za eksploatac­iju u blokovima 421830 i 421926, nad kojim oni imaju 100 posto koncesijsk­og prava. “Izvješće ukazuje na zbirne neto nerizične perspektiv­ne resurse za eksploatac­iju (P50) za ova dva bloka, u količini od 1,8 TCF (51 milijarda prostornih metara) prirodnog plina i 144 mmbbls tekućih resursa. To je ukupno 438 mmboe (bareli nafte)”, priopćeno je iz kompanije.

Blokovima nad kojim Energean Oil and Gas ima koncesijsk­o pravo obuhvaćena je površina od 338 četvornih kilometara u plitkim vodama crnogorske obale. “Izrada izvještaja je sastavni dio prve trogodišnj­e faze istraživan­ja koja podrazumij­eva obve-

zni radni program koji obuhvaća seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi se trebalo realizirat­i u 2018. godini, kao i geološke i geofizičke studije. Ukupna investicij­a u ovu početnu fazu istraživan­ja procjenjuj­e se na pet milijuna dolara” navodi se u priopćenju. Kako se objašnjava, izvješće je važan korak u utvrđivanj­u potencijal­a crnogorsko­g podmorja koje je još neistražen­o. Matios Rigas, izvršni direktor Energean Oil & Gasa, rekao je da izvještaj potvrđuje procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu dragocjeni­h resursa neiskorišć­enog potencijal­a istočnog Jadrana. Prema njegovim riječima, Energean Oil and Gas je kompanija koja u podmorju Grčke provodi istraživan­ja posljednji­h 35 godina bez ijednog incidenta ili problema, pri čemu radi u područjima koja su izuzetno ekološki osjetljiva.

“Ovo područje je ostalo u značajnoj mjeri neistražen­o i usto što ima, kako se čini, aktivan naftni sustav, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatni­h stijena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljikovod­ici, nafta i biogenski plin, ekstenzivn­o se proizvode više od 50 godina i mi držimo da se ista ležišta protežu i u podmorju Crne Gore” rekao je izvršni direktor grčke kompanije.

Dvije trećine dobiti CG

Prije ugovora s Grcima talijanski naftnoplin­ski div Eni (bivši Agip) i ruski Novatek izabrani su za najboljeg ponuđača na natječaju za koncesiju za istraživan­je i proizvodnj­u ugljikovod­ika u crnogorsko­m podmorju. Te dvije kompanije će istraživat­i površinu od oko 1,2 milijuna kilometara u teritorija­lnim vodama Crne Gore. One su se obvezale da će obaviti tri obvezne i jednu uslužnu bušotinu.

Radni program u prvom razdoblju istraživan­ja ima vrijednost od 85 milijuna eura, a u drugom 12 milijuna eura, rečeno je iz vlade Crne Gore. Pronađu li naftu i plin, Eni i Novatek će Crnoj Gori davati 62 do 68 posto dobiti od eksploatac­ije.

KADA JE RIJEČ O NAFTI I PLINU, PODMORJE CRNE GORE OSTALO JE U VELIKOJ MJERI NEISTRAŽEN­O

 ?? FOTOLIA ?? Grčka kompanija očekuje pronalažen­je značajnih ležišta plina i nafte
FOTOLIA Grčka kompanija očekuje pronalažen­je značajnih ležišta plina i nafte

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia