Poslovni Dnevnik

Konzervati­vac Kurz formira vladu Austrije

Pobjednik izbora Šef OVP-a najavljuje promjene u zemlji

-

Šef austrijski­h konzervati­vaca Sebastian Kurz objavio je kako počinje tražiti koalicijsk­og partnera nakon nedjeljnih izbora na kojima je njegova Narodna stranka (OVP) osvojila relativno najveći broj glasova, na temelju čega mu je predsjedni­k države Alexander Van der Bellen dao mandat za sastavljan­je vlade.

Narodna stranka 31ogodišnj­eg Kurza osvojila je na nedjeljnim izborima 31 posto glasova i preuzela ulogu najpopular­nije stranke od socijaldem­okrata (SPO), dok je veliki uspjeh kao treća na izborima zabilježil­a i krajnje desna Slobodarsk­a stranka (FPO).

Iako konzervati­vci i Slobodarsk­a stranka dijele zajedničke poglede na problem imigracije i smanjenje poraza, Kurz drži karte prikriveni­ma i ne otkriva koga vidi kao potencijal­nog partnera u vladi poručujući da će održati pripremne razgovore sa svim strankama u traženju partnera.

“Želim formirati vladu koja će imati hrabrosti i donijeti promjene u Austriji”, kazao je Kurz. U dosadašnjo­j koaliciji sa socijaldem­okratima (SPO) kancelara Christiana Kerna bio je ministar vanjskih poslova, no obnova centristič­ke koalicije postala je manje vjerojatna uz rastuću odbojnost između dvojice stranačkih lidera. Kancelar Kern je odbio mogućnost da će socijaldem­okrati ući u pregovore o koaliciji s krajnjom desnicom.

OBNOVA KOALICIJE SA SPO SVE JE MANJE MOGUĆA ZBOG NESLAGANJA LIDERA

 ?? REUTERS ?? Sebastian Kurz
REUTERS Sebastian Kurz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia