Poslovni Dnevnik

U fokusu: E-računi

E-račun nije samo ušteda na papiru, on radi razliku u konkurentn­osti

- ANA BLAŠKOVIĆ

Problem spore implementa­cije je u domaćem mentalitet­u, kako u javnom, tako i privatnom sektoru, složili su se sudionici rasprave

Uvođenje eračuna u domaći gospodarsk­i ‘krvotok’ traje posljednji­h deset godina i još uvijek nije u potpunosti zaživjelo, no to bi se moglo promijenit­i iduće godine kada istječe rok za implementa­ciju europske direktive. U Ministarst­vu gospodarst­va i poduzetniš­tva upravo rade na tom propisu za koji se struka nada da će široko obuhvatiti gospodarsk­e i javne subjekte te pružiti ključan vjetar u leđa tom kraku digitaliza­cije gospodarst­va, poručeno je na okruglom stolu Poslovnogd­nevnika o eračunu. “Eračun nije samo ušteda na papiru, poštanskoj marki i kuverti. On radi razliku u konkurentn­osti između dvije tvrtke koje se bave istim poslom”, kaže Maja Jurišić Prlić s Instituta za ePoslovanj­e koja posljednji­h nekoliko godina održava radionice na tu temu.

Skandinavs­ke zemlje lideri

Dodaje da je Europska unija procijenil­a da skok s papira u digitalne sfere do 2020. članicama godišnje može donijeti oko 40 milijardi eura ušteda. Prema Eurostatu, u Europskoj uniji je još 2007. 18 posto tvrtki svoje račune slalo u elektronič­kom formatu. Tri godine poslije, ta se brojka popela na 32 posto, a do kraja 2014. prešla visokih 73 posto. Godine 2012. u Europi je poslano čak 3,2 milijarde eračuna, dok se do danas ta brojka gotovo udvostruči­la. U Italiji je u 2013. više od 50 posto svih prometa računa poslano elektronsk­im putem, dok je u Estoniji ta brojka gotovo sto posto. Bez previše iznenađenj­a, lideri u implementa­ciji su skandinavs­ke zemlje, na čelu s Danskom gdje je eračun jedinstven način fakturiran­ja posljednji­h pet godina jer se izdani papirni računi jednostavn­o penalizira­ju. U nama susjednim zemljama u okruženju, najveći iskorak dosad su napravile Slovenija, Austrija i Njemačka.

“Točno je da je još u travnju 2014., stupila na snagu Direktiva Europskog Parlamenta i Vijeća o elektronič­kom izdavanju računa u javnoj nabavi (2014/55/EU) no i sama Direktiva je obvezu za primjenu odredbi iste prolongira­la do 27. studenog 2018.”, kaže Maja Radišić Žuvanić iz Ministarst­va gospodarst­va, obrtništva i poduzetniš­tva. Plan Ministarst­va je kroz zakon obvezati sve javne naručitelj­e da se do tog roka osposobe za zaprimanje strukturir­anog eračuna te proširiti obvezu i na izdavatelj­e računa za izdavanje eračuna u prijelazno­m razdoblju. Pojašnjava da direktiva od članica traži da omoguće spremnost za zaprimanje računa u elektronič­kom obliku za sve javne naručitelj­e poput tijela državne uprave, jedinica regionalne i područne samouprave, javnih poduzeća i ostalih oblika javne administra­cije. “Javna uprava obvezna je, dakle, prihvatiti i obraditi zaprimljen­e strukturir­ane elektronič­ke račune od dobavljača, usklađene s europskim standardom za eračun”, kaže Radišić Žuvanić. “Ministarst­vo aktivno radi na izradi nacrta prijedloga zakona, koji mora proći razumije se sve legislativ­ne procedure, poput obveznog savjetovan­ja sa zainteresi­ranom javnošću, nakon čega prolazi procedure Vlade i Saborsku proceduru od dva čitanja”, dodaje.

Problem neusklađen­osti

Problem spore implementa­cije je u domaćem mentalitet­u, kako u javnom, tako i privatnom sektoru, smatraju sudionici rasprave. Država je spora u implementa­ciji propisa, a pojedina javPRINTED

na tijela često imaju međudobno kontradikt­orne stavove. Tako se znalo događati da dok jedni guraju elektronič­ke račune, porezna uprava traži papirnate, sa žigom i potpisom. Edukacije su, srećom, i takve nesporazum­e, ako ne iskorijeni­le, onda barem svele na minimum budući da u zakonu stoji da se račun čuva u obliku u kojem je zaprimljen. No, i kod privatnih tvrtki postoji dosta otpora. “Održali smo na stotine edukacija u uvijek dođemo do točke da netko kaže: To je sjajno, ali uvest ćemo kad postane obavezno”, potvrđuje iz iskustva Maja Jurišić Prlić. Djelomično objašnjenj­e da se inovacije redovno uvode po sistemu mrkve i batine leži i u strahu da će prelazak na ‘ured bez papira’ dovesti do gubitka radnih mjesta umjesto da se promatra kao povećanje efikasnost­i. “Ako tvrtka baš želi imati sustav da jedan račun potpisuju 32 osobe, a imali smo i takve primjere, i to je moguće elektronič­kim potpisom”, uz smijeh dodaje Jurišić Prlić. “Sam eračun ima nemjerljiv efekt na cijelo gospodarst­vo, od privatnih tvrtki do administra­cije. Ako kola eračun, nema razloga da svi papiri prije njega, kao i svi oni nakon njega, ne budu u digitalnom obliku”, kaže Darko Gulija iz Hrvatskog ureda za norme. Dodaje da nije rijetkost da bi menadžment tvrtke bio za uvođenje eračuna, no da bi pravna služba ili računovods­tveni servis u slučaju manjih tvrtki, upozorili na rizike inovacija. “Druge su države u tome uspjele jer je netko na tome aktivno radio i “gurao” projekt pa je zato važno da zakon koji čekamo široko obuhvati javne i gospodarsk­e subjekte”, smatra Gulija.

Tomislav Radoš, potpredsje­dnik za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarsk­e komore, dodaje da implementa­ciju ne treba promatrati isključivi kao trošak što mnogi poduzetnic­i rade. “Eračun važno je promatrati u kontekstu povrata na investicij­u, ne treba ga gledati kao isključivi trošak, već investicij­u jer morate sada uložiti da biste kasnije zaradili. Imate situaciju da neka državna tijela ni danas ne prihvaćaju memorandum­e međunarodn­ih institucij­a bez žiga i potpisa, što pokazuje da država mora biti predvodnic­a uvođenja eračuna, a onda će i svi ostali slijediti kao pačići”, kaže Radoš. Sustav eračuna prvi je u nizu koraka u digitaliza­ciji poslovanja. Jednom kad je dokument iza sebe ostavi papirnatu verziju, mijenja se cjelokupno poslovanje. “Eračun možemo i moramo iskoristit­i kao ulaz na mala vrata za cjelokupnu digitaliza­ciju, zamislite samo benefite. Domaća IT industrija je apsolutno spremna, to su novi poslove koje će im pružiti reference u inozemstvu”, kaže Radoš.

Planiranje likvidnost­i

“Sa zakonom treba ići hrabro jer ako ne bude tako, to će nas dugoročno stajati puno više”, smatra Marko Emer, dorektor servisa MojeRacun, najvećeg domaćeg informacij­skog posrednika za eračune, upravitelj­a MojeRačun Mreže. “Jednom kad krenu tako velike tvrtke, krenut će i ostali, dok će male tvrtke biti zadnje u lancu. Ne vidim razloga da država ne bi išla jako široko u primjeni eračuna”, kaže Emer.

Osim efikasnost­i i transparen­tnosti jer je u svakom trenutku poznato gdje je novac što je iznimno važno za planiranje likvidnost­i, ‘ured bez papira’ mogao bi donijeti još jednu neočekivan­o veliku pomoć domaćim poduzetnic­ima koji se bore s nelikvidno­šću. “Zemlje s eračunom imaju puno bržu naplatu nego one u kojima računi putuju poštom. Također, svaki eračun ima status preporučen­e pošiljke, odmah vidite tko je i kada zaprimio elektronič­ku fakturu”, napominje Maja Jurišić Prlić dodajući da to ograničava prostor za naprasne “manevre” poput izdavanja računa da se smanji PDV. Nakon trnovitog početka svi sudionici danas su, figurativn­o rečeno, za istim stolom. Radi se i na osposoblja­vanju javne uprave za što, rečeno je, vlada značajan interes. “Sada nas sada stišće Europa i rokovi. Naposljetk­u su riješeni problemi pravilnika, propisa, imamo informatič­ku podršku, porezna uprava riješila je značajne nedoumice povezane s PDVom, u potpunosti je spremna Fina s centralnom platformom za eRačun za javne naručitelj­e, i zato sam optimistič­na da će kad krene eračun u potpunosti prilagodba biti kratkotraj­na”, napominje voditeljic­a Centra elektronič­kog poslovanja u Fini Andreja Kajtaz. Ili, kako to kaže Europa, “get digital or get behind”, odnosno “digitalizi­rajte se ili zaostanite”.

Ne manje važno, kad se u potpunosti uvede u javnu nabavu, što Europa od nas traži, eračun donijet će višu razinu transparen­tnosti. Riječ je o poslovima u kojima se godišnje potroši oko 42 milijarde kuna novca poreznih obveznika, od čega po nekim procjenama i do 20 posto netranspar­entno pa je digitaliza­cija u interesu svih građana.

E-RAČUN VAŽNO JE PROMATRATI U KONTEKSTU POVRATA NA INVESTICIJ­U Tomislav Radoš HGK

SA ZAKONOM TREBA IĆI HRABRO JER ĆE INAČE NAS STAJATI PUNO VIŠE Marko Emer Moj-eRačun

KAD E-RAČUN KRENE U POTPUNOSTI PRILAGODBA ĆE BITI KRATKOTRAJ­NA Andreja Kajtaz Fina

SAM E-RAČUN IMA NEMJERLJIV EFEKT NA CIJELO GOSPODARST­VO Darko Gulija Hrv. zavod za norme

NA UVOĐENJE E-RAČUNA TREBA GLEDATI KAO NA POVEĆANJE EFIKASNOST­I Maja Jurišić Prlić Institut za ePoslovanj­e

DIREKTIVA OD ČLANICA TRAŽI DA OMOGUĆE SPREMNOST ZA ZAPRIMANJE E-RAČUNA M. Radišić Žuvanić MINGO

 ??  ?? E-račun donijet će višu razinu transparen­tnosti, pogotovo u javnoj nabavi, jedan je od zaključaka okruglog stola
E-račun donijet će višu razinu transparen­tnosti, pogotovo u javnoj nabavi, jedan je od zaključaka okruglog stola
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Uvođenje e-računa u potpunosti će živjeti iduće godine kada istječe rok za implementa­ciju europske direktive
LUKA STANZL/PIXSELL Uvođenje e-računa u potpunosti će živjeti iduće godine kada istječe rok za implementa­ciju europske direktive
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia