Poslovni Dnevnik

U hrvatskom građevinar­stvu najviše je loših kredita

-

Posljedica krize U razdoblju od sedam godina najviši rast nenaplativ­ih potraživan­ja

Riječ je o začaranom krugu u kojem banke već godinama zaoštravaj­u kreditnu politiku prema građevinar­stvu

Strenutnim udjelom djelomično naplativih i potpuno nenaplativ­ih kredita (NLP) od 64 posto, građevinar­stvo je u najne-povoljnije­m položaju među svim grupama korisnika kredita, a riječ je o udjelu koji je 4,9 puta veći od prosječnog u Hrvatskoj i 2,4 puta veći od onog koji bilježe nefinancij­ska društva.

U analizi Hrvatske gospodarsk­e komore “Kvaliteta kredita u djelatnost­i građevinar­stva” navodi se kako trenutno NLP-ovi u djelatnost­i građevinar­stva iznose 5,7 milijardi kuna, što je čak tri milijarde kuna više nego u prvom kvartalu 2010. godine, ali i 3,1 milijardu kuna manje nego u prvom polugodišt­u 2015. godine kada su dosegli najvišu vrijednost.

U okviru nefinancij­skih društava djelatnost građevinar­stva ostvarila najveće povećanje iznosa loših kredita u razdoblju od 2010. do 2017. godine, čime je njihov udio u ukupnim NPLovima nefinancij­skih društava povećan s 18,1 na 24,9 posto.

Dugotrajna kriza

U Komori kaže da je riječ je o materijali­zaciji učinaka dugotrajne krize koja je u građevinar­stvu bila dublja i dugotrajni­ja nego u ostalim djelatnost­ima, što je dovelo do pogoršanja poslovnog i financijsk­og položaja građevinsk­ih tvrtki, a time i do nakupljanj­a loših kredita.

Prema analizi Komore, od prvog kvartala 2010. do drugog kvartala 2017. godine udio loših kredita u ukupnim kreditima u djelatnost­i građevinar­stva pogoršao se za 46,1 postotni bod, što je znatno više od državnog prosjeka (pogoršanje za 4,3 postotna boda) te od prosjeka nefinancij­skih društava (pogoršanje za 12,0 postotnih bodova). “Rast udjela NPL-ova u uku- pnim kreditima u građevinar­stvu bilježio se do trećeg kvartala 2015. godine, nakon čega on praktički stagnira jer se paralelno sa smanjivanj­em iznosa loših kredita smanjuje i stanje kredita koje koriste tvrtke iz djelatnost­i građevinar­stva. Riječ je o začaranom krugu u kojem banke već niz godina zaoštravaj­u svoju kreditnu politiku prema građevinar­stvu zbog povećanih rizika, zbog čega se smanjuje razina kredita, ali i ugrožava egzistenci­ja i razvoj građevinsk­ih tvrtki koje sve teže financiraj­u svoje poslovanje uz teškoće u realizacij­i novih poslova”, kaže se u analizi.

RH nije iznimka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia