Poslovni Dnevnik

Srbija strožim kontrolama blokira izvoz Petrokemij­e

Napeto na granici Nakon trgovinsko­g rata zbog hrvatskih inspekcija za hranu, novi problem

- MARIJA BRNIĆ

Predsjedni­k Uprave Petrokemij­e popomoćoć je zatražio zat až o od ministarst­ava vanjskih poslova, poljoprivr­ede i gospodarst­va

Napetost u trgovinski­m odnosima između Hrvatske i Srbije zbog strožih kontrolnih mjera koje je ljetos Hrvatska uvela za uvoz hrane iz zemalja izvan EU ne prestaju ni nakon povlačenja Srbiji spornog pravilnika zbog kojeg je i prijavila Hrvatsku Europskoj komisiji, a uzvratila i protumjero­m strože kon- trole pri uvozu prehramben­ih proizvoda iz Hrvatske. Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova, te ministarst­vima poljoprivr­ede i gospodarst­va, obratio se ovih dadanaa čelnikček proizvođač­apoođača mineralnih e a nihmineral­nih gnojiva Petrokemij­a sa zamolbom u Srbiju. za pomoć pri izvozuproi­zvoda

Predsjedni­k Uprave Petrokemij­e Đuro Popijač potvrdio je Poslovnom informacij­u da traži suradnju državnih institucij­a u osiguranju plasiranja njie njihovih proizvoda na srpsko tržište. Problem je, kako kaže, u različitim standardim­a koje se na granici primjenjuj­e, a koji su za proizvode iz Hrvatske nepovoljni­ji. Kod uvoza mineralnih­njiea ggnojiva oj vagnojiva na hrvatsko tržište primjenjuj­e se pravila važeća za tržište mineralnih gnojiva EU, propisana Uredbom EZ 2003/2003, te zakonom o provedbi a pravilniko­misteuredb­e, o mineralnim gnojivima propisano je da se uvezeno gnojivo promptno carini i otprema na tržište. Ukratko, kontrola kvalitete uvezenog gnojiva obavlja se prije stavljanja u pprometoet naa ttržištu.štu. Zaa razlikuaku od toga, svaka isporuka Petrokemij­inih proizvoda prolazi drukčiji tretman. Po važećim normama, inače, kvalitetu gnojiva iz kutinskih pogona ispituje Laboratori­j Petrokemij­e koji je ovlašten od Hrvatske akreditaci­jske agencije, a iz kojeg se, kako kažu u tvrtki, kontinuira­no obavlja kontrola, jer bi u svakom odstupanju pretrpjeli ogroman trošak i gubitak tržišne pozicije.

No, kod isporuke u Srbiju svaka prijevozna jedinica, a u pravilu se radi o maršrutnim vlakovima sa 600 do 800 tona proizvoda, mora još prije carinjenja proći fitosanita­rnu inspekciju, što podrazumij­eva uzimanje uzoraka i slanje na analizu u ovlašteni referentni laboratori­j. Zadržavanj­e na prijelazim­a ponekad zna potrajati i danima, a što podrazumij­eva i dodatne troškove, uz nepotrebnu neizvjesno­st rezultata analize, budući da u slučaju da je ona negativna, proizvodu biva zabranjen uvoz. Nismo dobili odgovor koliko često se to događa i kolike štete tvrtka trpi zbog ovog tretmana. Iz Petrokemij­e tek poručuju kako analitičke metode koje propisuju zakoni naše dvije zemlje ne bi smjele biti u koliziji niti davati različite rezultate za iste referentne uzorke, s obzirom na da se temelje na EU i međunarodn­im normama.

“Mi nemamo problem s kupcima, dapače odlično surađujemo. Ne tražimo niti da se oteža plasman na hrvatsko tržište za proizvođač­e iz Srbije. Tražimo samo da se nama osigura ravnopravn­e uvjete poslovanja i izvoza koje srpske tvrtke imaju u Hrvatskoj”, ističe Popijač. Na upit imaju li i druge članice EU sličan problem kod izvoza mineralnih gnojiva u Srbiju, jučer nije bilo moguće doći do odgovora, jer se sve institucij­e koje su pozvane u pomoć, uključujuć­i i HGK, trenutačno bave utvrđivanj­em činjenica. Jer u slučaju da se ista praksa primjenjuj­e i na drugim zemljama, rješenje će se tražiti na razini svih članica.

Mađarska je, primjerice, jedan od većih izvoznika mineralnih gnojiva u regiji, a u Srbiju, koliko je poznato, najviše se uvozi iz Rusije. Iz Vlade i resornog Ministarst­va poljoprivr­ede Srbije jučer nismo dobili odgovor o neujednače­nom tretmanu prilikom izvoza ovog proizvoda, obećano nam je da ćemo informacij­e dobiti u četvrtak.

Kako doznajemo iz hrvatskih izvora, koordinaci­ju oko daljnjih poteza na rješavanju slučaja preuzelo je Ministarst­vo poljoprivr­ede, a sudeći prema prvim reakcijama iz Beograda, do njih još poziv na razgovore nije stigao, niti su upoznati s problemom. Njegovo rješavanje za Petrokemij­u bi značilo ne samo manje troškove, nego i brži proboj na ionako svoje važno tržište.

Prema podacima iz ranijih godina, kutinska tvrtka u Srbiju plasira u prosjeku oko 90.000 tona gnojiva, no olakšan pristup otvorio bi, prema procjenama, mogućnost i za povećanje izvoza u Srbiju za još 30ak tisuća tona. U ovoj godini vrijednost izvoza u Srbiju je 15,5 milijuna eura, a uz još ugovorenih 4 milijuna eura vrijednih količina. Srpski proizvođač­i u Hrvatsku plasiraju između 20 i 40.000 tona gnojiva godišnje. Sličan problem kao sa Srbijom Petrokemij­a ima i s izvozom u BiH, za razliku od Slovenije, gdje plasira jednaku količinu gnojiva kao i u Srbiju.

NE TRAŽIMO DA SE OTEŽA PLASMAN NA HRVATSKO TRŽIŠTE ZA PROIZVOĐAČ­E IZ SRBIJE, NEMAMO PROBLEM S KUPCIMA

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave kutinske tvrtke Đuro Popijač
BORIS ŠČITAR/ PIXSELL Predsjedni­k Uprave kutinske tvrtke Đuro Popijač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia