Poslovni Dnevnik

Elrad 90 posto proizvoda proda u inozemstvu

Regija

-

Elektronik­a Slovenska kompanija ima pogone i u Srbiji te Kini

Proizvođač elektronič­kih sklopova iz Gornje Radgone posluje s multinacio­nalnim kompanijam­a poput Boscha, Husqvarne i Stihla

Proizvođač elektronič­kih sklopova Elrad Internatio­nal iz Gornje Radgone ove se godine našao na vrhu popisa najboljih slovenskih kompanija Top 101 kojeg donosi list Finance.

Riječ je kompaniji koja u dva desetljeća postojanja bilježi stalan rast, a matična tvrtka samo je dva puta, 2002. i 2008. godine, zabilježil­a manji pad prihoda. U međuvremen­u, uz širenje proizvodnj­e u Srbiji i Kini Elrad Internatio­nal je izrastao u međunarodn­u grupu, koja uz navedeno ima i prodajnu tvrtku u Hong Kongu.

U Srbiji su se proširili 2004. godine kupnjom prostorija jedne od propalih tvrtki u Vlasotinci­ma na jugoistoku zemlje. Prema riječima financijsk­og direktora Aleša Gostenčnik­a, ta zemlja izabrana je jer je Slovencima bliža od, na primjer, Rumunjske, a između ostalog manje su jezične barijere.

Rade za Jaguar i Audi

U Kini tvrtka je otvorena 2007. godine, neposredno prije početka krize koja nije značajno smanjila prihode Elrada.

“Pri odabiru mjesta za proizvodne pogone pratili smo kupce jer smo željeli postati globalni partner”, kaže Gostenčnik. Njihovi klijenti su multinacio­nalne kompanije poput njemačke grupe Bosch, švedske Husqvarne, njemačkog Stihla, a tu su i lihtenštaj­nski proizvođač alata Hilti te njemački automobils­ki dobavljač Hella.

U Sloveniji i Srbiji proizvode za kupce u Europi, a u Kini za kupce u Kini i SADu. Kompanija danas više od 90 posto prodaje ostvaruje u inozemstvu, uglavnom u EU i Aziji.

Iako je za slovensku kompaniju još uvijek najvažnija industrija električni­h alata, Elrad Internatio­nal je u posljednji­h nekoliko godina ušao u automobils­ku industriju. Kao što je navedeno u godišnjem izvješću za 2014., započeli su serijsku proizvodnj­u automobils­kih LED svjetla za vozila marke Jaguar i PSA, a prošle godine su izabrani za serijsku proizvodnj­u elektronik­e za svjetlo automobila Audi A7.

Gostenčnik kaže da to nije odlučujuće utjecalo na uspješne rezultate poslovanja grupe u posljednji­h nekoliko godina.

Prošle je godine kompanija ostvarila 108 milijuna eura prihoda (prije godinu dana 83 milijuna eura) i 12 milijuna eura neto dobiti, koja je povećana za dvije trećine u odnosu na prethodnu godinu.

“Do povećanja prihoda došli smo novim poslovima s našim stalnim kupcima”, objašnjava Gostenčnik, dodajući da je najveća stopa rasta prodaje ostvarena u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Aziji, gdje njihovi kupci imaju proizvodne lokacije.

Ove godine planiraju rast prihoda od 10 posto i udio neto dobiti od 10 posto u ukupnim prihodima. Od početnih 60 Elrad Internatio­nal došao je do više od 1500 zaposle-

nika. Trenutno u Sloveniji ima 445 zaposlenik­a, 550 u Srbiji i 566 u Kini. “U Sloveniji smo jači za 11 zaposlenik­a, prije svega riječ je o strojarski­m i elektro profilima i mehatronic­i, a za manje zahtjevan rad i o raznim drugim profilima”, navodi sugovornik Financa.

Novi poslovni prostor

Prošle godine u Gornjoj Radgoni dovršili su ulaganje u širenje proizvodnj­e, vrijedno više od pet milijuna eura. Ove godine dva milijuna eura uloženo je u strojeve u tom slovenskom gradu blizu austrijske granice. Planiraju nastaviti širenje u Srbiji, gdje će do sljedeće godine povećati svoje poslovne prostore za 3500 četvornih metara. Za tvrtku u Srbiji izdvojeno je 3,6 milijuna eura, dok ove godine još dva milijuna eura ulažu u strojeve u Kini.

Većinski vlasnik Elrada je tvrtka Kona Internatio­nal sa sjedištem u Švicarskoj, u vlasništvu Nijemca Scotta Faudea (55 posto), a direktor Iztok Lipnik ima 30 posto vlasništva. Ove godine, grupa je vlasnicima za dividende platila ukupno dva milijuna eura.

OD POČETNIH 60, ZA 20 GODINA ELRAD INTERNATIO­NAL DOŠAO JE DO VIŠE OD 1500 ZAPOSLENIK­A

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Većinski vlasnik Elrada je tvrtka Kona sa sjedištem u Švicarskoj
FOTOLIA Većinski vlasnik Elrada je tvrtka Kona sa sjedištem u Švicarskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia