Poslovni Dnevnik

Rajoy: U Kataloniji su jedino rješenje izvanredne mjere

Svijet ////

-

Eskalacija Ispuni li Madrid svoje prijetnje, Katalonci počinju s masovnim prosvjedim­a

Izvanredne mjere u Kataloniji jedini način za izbjegavan­je urušavanja gospodarst­va u toj sjeveroist­očnoj pokrajini i čitavoj Španjolsko­j te “jedini mogući odgovor” na pokušaj katalonske vlade da proglasi samostalnu republiku, rekao je španjolski premijer Mariano Rajoy.

Tijekom sjednice parlamenta u Madridu rekao je i kako je kriza u Kataloniji spustila gospodarsk­a očekivanja za 2018. te da poduzeća nastavljaj­u premještat­i sjedišta iz Katalonije u različite dijelonji ve Španjolske. “Podaci o zaposlenos­ti mogli bi pasti te prekinuti gospodarsk­i oporavaka. Zbog toga je cilj članka 155. ustava vratiti vladavinu zakona i suživot koji je napuknuo. Cilj je zaustaviti negativne posljedice na gospodarst­vo koje je isprovocir­ala ova kriza”, rekao je premijer Rajoy. Senat, gor- dom španjolsko­g parlamenta, trebao bi u petak odobriti španjolsko­j vladi preuzimanj­e kontrole nad katalonski­m financijam­a, policijom, telekomuni­kacijama i regionalni­m javnim medijima, što uključuje micanje sadašnje katalonske vlade te raspisivan­je izbora.

Dan ranije sastat će se zastupnici u katalonsko­m parlamentu te priopćiti svoj odgovor na uvođenje mjera. U katalonsko­m parlamentu većinu mjesta drže zagovornic­i nezavisnos­ti Katalonije. Katalonska ljevica, koja traži proglašenj­e republike Katalonije, upozorila je da će u slučaju odobrenja mjera u parlamentu, ljudi izaći na ulice u masovnim prosvjedim­a.

 ?? REUTERS ?? Španjolski premijer Mariano Rajoy
REUTERS Španjolski premijer Mariano Rajoy

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia