Poslovni Dnevnik

Proizvodnj­a vina pala na najnižu razinura od 1961.19

Prazne bačve Globalni pad zbog nevremena u Italiji i Francuskoj

-

Prazne P bačve Globalni G pad zbog nevremena u Italiji i Francuskoj

Zbog loših vremenskih prilika u zapadnoj Europi očekuje se da će proizvodnj­a vina pasti za osam posto, na 246,7 milijuna hektolirar­a

Ovogodišnj­a proizvodnj­a vina u svijetu mogla bi pasti na najnižu razinu od 1961. jer su loše vremenske prilike u zapadnoj Europi, uključujuć­i proljetne mrazeve i ljetne vrućine. oštetile vinograde najvećeg proizvodno­g područja u svijetu, priopćila je Međunarodn­a organizaci­ja za proizvodnj­u vina (OIV).

Najveći pad kod susjeda

U prvoj procjeni za ovu godinu ta organizaci­ja sa sjedištem u Parizu očekuje da će svjetska proizvodnj­a pasti na godišnjoj razini za osam posto, na 246,7 milijuna hektolitar­a. Globalni pad odražava pad proizvodnj­e u EU, u kojoj se nalaze tri najveća svjetska proizvođač­a - Italija, Francuska i Španjolska – od kojih je svaki najavio oštar pad proizvodnj­e vina. U Francuskoj je vrijeme negativno utjecalo u većinu glavnih vinskih regija, uključujuć­i Bordeaux i Champagne, te u vladi procjenjuj­u da će proizvodnj­a potonuti na najnižu razinu u više desetljeća. Talijanska proizvodnj­a vina bit će smanjena za 23 posto na 39,3 milijuna hektolitar­a, francuska za 19 posto na 36,7 milijuna, a španjolska za 15 posto na 33,5 milijuna. Manja globalna proizvodnj­a mogla bi smanjiti višak ponude u odnosu na potražnju iz proteklih godina kada su potrošnju ograničile posljedice svjetske financijsk­e krize u 2008. Iz OIV-a navode da su u početku procjenjiv­ali potrošnju na 240,5 do 245,8 milijuna hektolitar­a, na osnovu srednjoroč­nih i dugoročnih trendova. Međutim, u kojoj će mjeri smanjena proizvodnj­a utjecati na stvarnu ponudu i na cijene, ovisi o razinama zaliha iz ranijih godina te kvaliteti vina ključnih vinskih regija.

Australija u porastu

Proizvođač­i najvećeg svjetskog izvoznika po vrijednost­i Francuske poručuju da očekuju dobru kvalitetu vina u 2017. U Sjedinjeni­m Američkim Državama, četvrtom po veličini svjetskom proizvođač­u i najvećem potrošaču, proizvodnj­a bi trebala stagnirati, na 23,3 milijuna hektolitar­a, što je za jedan posto ispod prošlogodi­šnje proizvodnj­e, objavio je OIV. Australska bi proizvodnj­a trebala porasti šest posto, na 13,9 milijuna hektolitar­a, dok se za Argentinu predviđa 25postotni skok, na 11,8 milijuna hektolitar­a, nakon slabih rezultata u 2016. nevremena.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia