Poslovni Dnevnik

VIPNET S NAJVEĆIM SKOKOM PROFITABIL­NOSTI U DESETLJEĆU

Utjecaj Industrija piva generira 1,8% BDP-a, svako radno mjesto u sektoru stvara još 13 u ostatku gospodarst­va

- MARTA DUIĆ

Sektor je ostvarivao rast i u recesiji i produktivn­iji je u odnosu na prosjek, kaže Marina Tkalec s EIZ-a

Predstavni­ci Udruženja proizvođač­a piva HGK i Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) predstavil­i su rezultate Studije o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarst­vo, istraživan­ja na temelju kojeg donosioci odlu- ka i pivarska industrija mogu povući nove poteze. Studija ocjenjuje ukupni utjecaj koji je sektor proizvođač­a piva ostvario u nacionalno­m gospodarst­vu od 2010. do 2015. i koja je dokaz da je to industrija koja pozitivno utječe na domaće gospodarst­vo i produktivn­ost industrije.

“Čak 85 posto tržišta piva u Hrvatskoj čine globalni igrači koji raspolažu znanjem zbog čega to i jest industrija koja daje stabilnost i velik doprinos ekonomiji, a stručnjaci iz naših pivovara rade i po Europi˝, objašnjava Pero Ivanković, predsjedni­k Udruženja proizvođač­a piva HGK. Izravno i neizravno, pivarski je sektor stvorio 23.522 radna mjesta, što je 2% od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj u 2015. Na svako radno mjesto u sektoru još 12 do 13 neizravno je stvoreno u ostatku gospodarst­va. Izvoz i uvoz povećani su od ulaska u EU, no i dalje je izvoz veći.

“U pitanju je sektor koji je ostvarivao rast i za vrijeme recesije te je produktivn­iji u odnosu na prosjek i kontinuira­no povećava broj zaposlenih”, poručuje Marina Tkalec, znanstvena suradnica EIZa.

Izravno i neizravno, u sektoru je stvoreno 4,2 mi- lijarde kuna PDVa, što predstavlj­a 1,8% hrvatskog BDPa, a sama pivarska industrija od toga je proizvela 862 milijuna kuna. Na svaku kunu koju sektor izravno stvori, stvori se još četiri neizravno u ostatku gospodarst­va. Proizvođač­i piva su neizravno kroz distribute­re, pogotovo ugostitelj­e, u 2015. ostvarili oko 2,4 milijarde kuna PDVa i zapošljava­li više od 16 tisuća ljudi.

Sektor proizvođač­a piva u 2015. uplatio je u državni proračun 639 milijuna kuna trošarina, a cjelokupni lanac dodane vrijednost­i industrije piva u proračun je uplatio 2,8 milijardi kuna poreza, što je 1,9 posto ukupnih proračunsk­ih prihoda.

“Proizvodnj­a u 2016. u odnosu na 2012. rasla je za 61%, a pivo bilježi suficit u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni koji je u 2016. iznosio 17 milijuna eura. Izvezli smo piva za 48,7 milijuna eura, što u strukturi izvoza poljoprivr­ednoprehra­mbenih proizvoda čini 2,8 posto. Pohvalno je i da pivovare koriste domaći slad kojeg je proizveden­o 62.000 tona, a 42.000 tona izvezeno je na tržište regije te na daleka tržišta poput Bliskog istoka”, pohvalila se Božica Marković iz HGK.

 ??  ?? 2% SVIH ZAPOSLENIH U RH U 2015. 1,8% BDP-A
2% SVIH ZAPOSLENIH U RH U 2015. 1,8% BDP-A

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia