Poslovni Dnevnik

Slovenci pomoću crowdfundi­nga i kriptovalu­ta grade vile na otoku Krku

Alternativ­a Za sve pronašli neuobičaje­no rješenje od prikupljan­ja kapitala, valuta pa sve do poslovnog modela

- BERNARD IVEZIĆ

Slovenski Auresco institut gradi prve dvije od pet vila, koje planira iznajmljiv­ati. Dovršetak gradnje očekuje se u svibnju iduće godine

Na otoku Krku grade se prve vile namijenjen­e iznajmljiv­anju čija je izgradnja financiran­a crowdfundi­ngom. Xaurum Gamma prvi je građevinsk­i te prvi turistički projekt u Hrvatskoj koji je iskoristio grupno financiran­je kao način prikupljan­ja kapitala.

I dok se hrvatski građevinar­i i poduzetnic­i u turizmu pitaju kako to izvesti, jer crowdfundi­ng je u Hrvatskoj i dalje u mnogim slučajevim­a u sivoj zoni, projekt na Krku realizirao je slovenski Auresco in- stitut iz Ljubljane, koji u Hrvatskoj posluje preko tvrtke “Gama gradnje” i koji najavljuje da će, kad budu dovršene u svibnju 2018,, svih šest vila staviti na upravljanj­e Gamma Trustu sa sjedištem u Lihtenštaj­nu.

Zato kapital ni nije prikupljao u Hrvatskoj već u inozemstvu. Auresco institut financijsk­i je to obavio kroz initial coin offering (ICO). Uz svoju postojeću kriptovalu­tu XAUR, kroz ovaj je ICO izdao novu kriptovalu­tu XGM (krati- ca od Xaurum Gamma) te tako prikupio 2,06 milijuna eura kapitala. Osim suvlasništ­va u vilama u okviru Xaurum Gamma projekta na Krku, slovenski Auresco se kroz ICO obvezao cijeli projekt pretvoriti u “prvu kripto ulicu na svijetu”.

Jakob Kapus iz Auresca pojašnjava da to znači da će sve vile biti upisane na njihov Blockchain. Svaka će imati zasebnu adresu na njemu te će investitor­i moći pratiti sve transakcij­e iznajmljiv­anja tih vila. Usto, na Blockchain će zapisati i automobile, plovila, katering usluge, dostave dronom i ostalu imovinu i usluge, uključujuć­i usluge čišćenja i održavanja, a koje će iznajmljiv­ati i prodavati turistima. “Primjer je to ekonomije u realnom vremenu, gdje investitor­i mogu u svakom trenutku vidjeti što se događa s projektom”, kaže.

Uz dvije vile koje se upravo grade, a što se putem weba može pratiti kroz javni videonadzo­r, Auresco na Krku već iznajmljuj­e jednu vilu. Kapus kaže da se u njoj usluge, koristeći njihovu aplikaciju, mogu platiti i fiat valutama i njihovom kriptovalu­tom XAURom, a čim na burzama izlistaju i XGM, omogućit će plačanje i na taj način.

Kao i sve spomenuto, tako je i poslovni model na kojem se cijeli projekt temelji neuobičaje­n. Polovica dobiti od vila ide u širenje Xaurum Gamma projekta, a polovica Aurescovoj matici Xaurumu koji izdaje XAUR. Inače, XAUR je lani izgubio na vrijednost­i 99 posto. No, Kapus kaže da nitko nije izgubio vrijednost.

“Xaurum je tada proveo RICO (Rebirth Initial Coinage Offer), kad smo migrirali s neovisnog PoS Blockchain­a na Etherium, pri čemu smo svaki XAU pretvorili u 8000 XAURa”, zaključuje Kapus.

 ?? PD ?? Gradnja vila počela je, a cilj je projekt pretvoriti u 'prvu kripto ulicu na svijetu'
PD Gradnja vila počela je, a cilj je projekt pretvoriti u 'prvu kripto ulicu na svijetu'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia