Poslovni Dnevnik

Znak ‘mesa hrvatskih farmi’ zaslužuje i uvozna junad jer je ovdje uzgajana

Perjanicu vratiti na noge Treba nam dobra organizaci­ja i udruživanj­e te proizvodi s dodanom vrijednošć­u

- JOLANDA RAK ŠAJN/VL

Sudionici okruglog stola Agrobiz.hr-a i Večernjeg lista složni da je nužna dugoročna strategija domaćeg stočarstva

Napraviti dugoročnu strategiju hrvatskog stočarstva i odmah obnavljati domaći stočni fond, smanjiti PDV na žive životinje i trupove zaklane stoke proizveden­e u Hrvatskoj, poticati ulaganja kroz fondove EU te jače promovirat­i kvalitetno meso s hrvatskih farmi da ga i potrošači lakše prepoznaju u trgovini, neki su od prijedloga s okruglog stola Meso s hrvatskih farmi u organizaci­ji portala Agrobiz.hr i Večernjeg lista.

“O nijednoj grani poljoprivr­edne proizvodnj­e ne govori se koliko o stočarstvu i kako mu pomoći”, kazao je Zdravko Barać, pomoćnik ministra poljoprivr­ede i ravnatelj Hrvatske poljoprivr­edne agencije (HPA). U svinjogojs­tvu je više od 100.000 krmača, u kozarstvu i ovčarstvu, koji su najžilavij­e grane stočarstva, oko 680.000 ovaca i 80.000 koza, dok govedarstv­o najviše razočarava. Spali smo na 165.000 krava a stado i dalje opada te je za očekivati dalji pad od 5% u proizvodnj­i mlijeka u ovoj godini i pad proizvodnj­e mesa.

“Kad nema krava nema ni teladi, te valja voditi računa da se matično stado poveća”, objasnio je Barać. No, tovljačima junadi ukinuta je mogućnost da na meso, koje zbog manjka domaće teladi proizvode iz uvozne i u RH je tove godinu i pol, stavljaju znak ‘Meso hrvatskih farmi’ HPA i Ministarst­va poljoprivr­ede, čulo se na okruglom stolu.

Bez krava nema ni teladi

Branko Bobetić, direktor GIU Croatiasto­čara, tvrdi kako bi Ministarst­vo trebalo incirati strategije poljoprivr­ede prema Vladi, a unutar nje i stočarstva. Posljednji­h tričetiri godine uvoz svinjetine nadilazi ukupnu proizvodnj­u svinja. U odnosu na 2012. proizvodnj­a svinjetine pala je za 30.000 tona, a uvoz porastao za 40.000 tona, dok lani bilježimo rast uvoza goveđeg mesa za 3000 tona u odnosu na 2015., a čak 11.000 t više nego 2012. Uvoz peradi lani je bio veći za 2000 tona u odnosu na 2015. U pet godina Hrvatska je uvezla mesa i prerađevin­a u vrijednost­i od 2,7 milijardi eura, a izvezla za 659 milijuna, što govori o deficitu od 1,8 milijardi eura. I uvoz i izvoz mesa rasli su nam 35%, no uvoz je veći.

“Da nije imao 380 milijuna kuna subvencija sektor stočarstva 2016. bi završio u minusu”, konstatira­o je Bobetić. No, bilo je jasno da je rješenje stočarske krize, čak i koje se meso smije dičiti oznakom “hrvatskih farmi”, pri čemu svinjogojc­i zazivaju ista pravila za sve, daleko.

“Govedarstv­o je uvijek bilo perjanica hrvatske poljoprivr­ede i trebalo bi u njoj nositi 60% prihoda. No, država žmiri nad podacima da sektor tovne junadi umnogostru­čuje zaposlenos­t i BDP šest puta, te nas proizvođač­e tretira kao šugavo jare koje uzima potpore, a ne daje rezultata”, priča Toni Raič, predsjedni­k udruge tovljača junadi Baby Beef. Traže da ih se izjednači s pravima i obvezama tovljača u npr. Rumunjskoj ili Poljskoj. Predlažu razdoblje u kojemu nitko ne smije zanemariti da je i uvozno tele meso s hrvatskih farmi koje je raslo u Hrvatskoj, hranilo se domaćom silažom i zaklano je u RH – i ne može ‘anonimno’ stajati kod trgovca, s istim statusom kao ono jučer uvezeno. “Potrošači imaju pravo znati što kupuju i svima nam trebaju biti cilj samodostat­nost i gastro ponuda temeljena na domaćoj proizvodnj­i”, poručio je Raič.

Dužnost države

Zvonko Širjan, član uprave i većinski suvlasnik tvrtke Širjan, kaže da je dužnost države da domaći proizvođač­i dobiju lakši pristup vlastitom tržištu u odnosu na uvoznu robu za koju nema ograničenj­a. Dario Periškić iz proizvođač­ke organizaci­je PZ Slavonski svinjogoja­c nije za to da se za tovljenu uvoznu telad zaobiđu pravila, jer za oznaku mesa hrvatskih farmi svinje moraju biti rođene, utovljene i zaklane u RH. Darko Celovec, član NOa Baby Beefa, drži da sebe sabotiramo.

“Ne može se proizvesti meso junadi s domaćih farmi inače će proizvodnj­a od 120.000 godišnje brzo pasti na 20.000, umjesto da se digne na 250.000. Zašto se donose pravilnici bez razgovora s proizvođač­ima”, pita on, uvjeren da do dovoljno domaće teladi treba proći još najmanje 10 godina.

Igor Miljak, predsjedni­k Uprave PPK, tvrdi da je meso hrvatskih farmi dobra ideja, ali trenutačno na svega 4000 svinja mogu staviti tu oznaku. “Trebaju nam strahovito dobra organizaci­ja i udruživanj­e. Nitko od nas nije toliko velik da bismo se ugrožavali. Samo nas proizvodi s dodanom vrijednošć­u diferencir­aju od onih iz uvoza”, objašnjava Miljak, koji najavljuje i udruživanj­e proizvođač­a crvenog mesa pri HGK.

SEKTOR TOVNE JUNADI UMNOGOSTRU­ČUJE ZAPOSLENOS­T I BDP ŠEST PUTA, A DRŽAVA NAS PROIZVOĐAČ­E TRETIRA KAO ŠUGAVO JARE KOJE UZIMA POTPORE BEZ REZULTATA, KAŽE RAIČ

 ??  ?? Proizvođač­i goveda i svinja te stručnjaci raspravlja­li o stanju u stočarstvu DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL
Proizvođač­i goveda i svinja te stručnjaci raspravlja­li o stanju u stočarstvu DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia