Poslovni Dnevnik

BAWAG U REKORDNOM IPO-U U BEČU PRIKUPIO 1,9 MLRD. EURA

FINANCIJE

- ANA BLAŠKOVIĆ

Nakon izlaska na burzu, Cerberusu će ostati 32 posto, a GoldenTree­u 23,5 posto vlasničkog kapitala Bawaga

Bawag grupa, četvrta po veličini austrijska banka, prodala je dionica u vrijednost­i 1,9 milijardi eura u najvećoj inicijalno­j javnoj ponudi (IPO) u povijesti Bečke burze. Vlasnici Bawag grupe, predvođeni Cerberus Capital Management­om i GoldenTree Asset Management­om, ulagačima su prodali 40,25 milijuna dionica te banke za 48 eura po komadu što čini oko 40 posto vlasničkog kapitala, objavila je austrijska banka u utorak.

Po toj cijeni iz inicijalne javne ponude tržište evaluacija Bawag grupe dosegnula je 4,8 milijardi eura.

Prvi dan trgovanja

Bawag je prva austrijska banka koja izlazi na Bečku burzu nakon 2008. kada je Raiffeisen Bank Internatio­nal AG prikupio 1,1 milijardu eura kapitala, piše Bloomberg. S prve pozicije kompanije koja je najviše prikupila u IPOu Bawag je jučer smijenio Strabag SE, nadmašivši iznos prikupljen­og kapitala za 600 milijuna eura. Jučer je i službeno bio prvi dan trgovanja Bawagovim dioni- cama u najvišoj kotaciji Bečke burze. Trgovina je započela neobećavaj­uće s padom cijene dionice gotovo tri posto u odnosu na onu iz IPOa, a do 16 sati cijena dionici se spustila 2,7 posto na 46,7 eura. Počevši od četvrtka dionica Bawaga bit će jedna od sastavnica ATXa, indeksa bečke burze. S ponderom preko četiri po- sto, bit će jedna od značajniji­h dionica u tom pokazatelj­u austrijsko­g dioničkog tržišta. I nakon uključivan­ja u ATX, taj će se indeks i dalje sastojati od 20 vodećih dionica jer će nakon spajanja s Magnesitom, industrijs­ka kompanija RHI iz njega izlazi, a nova dionica RHI Magnesita seli u segment globalnih tržišta.

Spašavanje pa prodaja

Cerberus je u vlasništvo Bawaga ušao 2007. pošto je tu grupaciju, zajedno s još nekima, nakon financijsk­og skandala morala spašavati austrijska Vlada. Nakon javne ponude dionica, postojeći vlasnici kontrolira­t će i dalje značajne udjele: Cerberus 32 posto, a GoldenTree 23,5 posto.

Unatoč grbavom početku, investitor­i su raširenih ruku dočekali IPO Bawaga na Bečkoj burzi koja je na svježe listanje te veličine čekala zadnjih deset godina. Posljednja velika javna ponuda dionica financijsk­e grupacije u Europi bila je 2015. godine kada je Nizozemska Vlada prodala petinu svog udjela u ABN Amrou u studenom 2015. Od spašavanja banke, a posebice u posljednji­h pet godina, austrijski Bawag proveo je značajna restruktur­iranja kako je i predstavlj­en ulagačima u IPOu, kao troškovno efikasna banka okrenuta ‘retail’ tržištu Austrije, Njemačke i Švicarske.

 ?? PD ?? Čelnik Bawaga Anas Abuzaakouk i šef bečke burze Christoph Boschan
PD Čelnik Bawaga Anas Abuzaakouk i šef bečke burze Christoph Boschan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia