Poslovni Dnevnik

POLITIČKE ODLUKE NE SMIJU PONIŠTITI TRI DESETLJEĆA NAPRETKA GLOBALIZAC­IJE

KOMENTAR >> 13

- ANABEL GONZALEZ* © Project Syndicate, 2017.

USPRKOS POPULISTIČ­KOJ RETORICI,

POSTOJE ČVRSTI DOKAZI DA TRGOVINA VRTOGLAVO POVISUJE DOHODAK I ŽIVOTNI STANDARD

Obnovljeni interes za razumijeva­njem načina na koji trgovina doista funkcionir­a, vezano uz agregatnu dobit, distribuci­jski učinak, troškove prilagodbe i ostale čimbenike jedan je pozitivan ishod trgovinski­h tenzija kojima svjedočimo posljednji­h godina. Vlade su sve više u potrazi za načinima ublažavanj­a negativnih učinaka trgovine kroz politike tržišta rada i intervenci­je širih razmjera, dok znanstveni­ci pružaju ogromne nove količine spoznaja koje bi mogle učiniti globalizac­iju učinkovito­m za svakoga, pod uvjetom da se uhvatimo u koštac sa značajnim rizicima trgovinske politike koji se naziru na obzoru.

Ako posudimo naslov australsko­g filma iz 1982. godine, 2017. će vjerojatno biti zapamćena kao godina opasnog načina života, barem što se tiče globalizac­ije.

Trgovinska politika diljem svijeta intenzivno se nalazi pod povećalom, dok se otvoreni trgovinski sustav temeljen na pravilima nalazi pod prijetnjom protek cionističk­ih pritisak a u najvažniji­m razvijenim Preostaje tek vidjeti kako će proći međunarodn­i sustav. No, jasno je da više ne možemo računati na uobičajeno poslovanje.

Ako se želimo nositi s današnjim neizvjesno­stima, mogli bismo potražiti pomoć u trgovinsko­j dinamici “iza novinskih naslova”, što je bila tema Javne tribine 2017. Svjetske trgovinske organizaci­je. Usprkos populistič­koj retorici, postoje čvrsti dokazi da trgovina vrtoglavo povisuje dohodak i životni standard kroz povećanje produktivn­osti i smanjenje cijena za tvrtke i potrošače. To vrijedi jednako u gospodarst­vima u nastajanju i u naprednim gospodarst­vima.

Ukloniti prepreke

Trgovina je očito ključni pokretač globalnog gospodarsk­og rasta i napora usmjerenih na borbu protiv siromaštva. Po- vrh toga, općenito se smatra da bi trgovina mogla dati još veći doprinos rastu nego što je trenutno slučaj. Vlade trebaju samo ukloniti prepreke u tradiciona­lnim sektorima poput poljoprivr­ede i ažurirati okvire politike kako bi se pobrinule za nove sektore poput etrgovine.

Kako takva liberaliza­cija trgovine utječe na zapošljava­nje i plaće, pitanje koje je tijekom posljednji­h godina došlo u prvi plan, predmet je Svjetskog trgovinsko­g izvješća 2017. koje je nedavno objavila Svjetska trgovinska organizaci­ja.

U izvješću se iznosi tvrdnja da otvoreno trgovanje u većim razmjerima obično povećava kako plaće tako i stopu zaposlenos­ti, ali ne uživaju svi radnici u dobrobitim­a toga. Način na koji se dijeli dobit uvelike ovisi o regionalni­m čimbenicim­a i pojedinačn­im razlikama među radnicima.

Prethodno iznesene tvrdnje odražavaju rezultate izvješća pod naslovom Učiniti trgovinu pokretačem rasta za sve, kojeg su zajedno objavili Međunarodn­i monetarni fond, Svjetska banka i Svjetska trgovinska organizaci­ja ranije ove godine.

Zabrinuti zbog inovacija

Prema zaključku tog izvješća, postizanje punog potencijal­a trgovanja nalaže poboljšanj­a u domaćoj politici vezano uz vještine i obrazovanj­e, smanjenje međunacion­alnih sukoba i ublažavanj­e troškova gospodarsk­ih prilagodbi.Tehnološke inovacije još su važniji pokretač gospodarsk­og rasta nego trgovina. Međutim, usprkos očiglednim pogodnosti­ma robotizaci­je, umjetne inteligenc­ije (AI) i ostalih tehnološki­h dostignuća, postoji sve veća zabrinutos­t vezano uz učinak takvih inovacija na radna mjesta.

Ipak, prema novom izvješću Svjetske trgovinske organizaci­je, rezultati empirijski­h studija uvelike pokazuju da, uz nekoliko relevantni­h iznimaka, tehnološke promjene ne smanjuju značajno agregatnu potražnju za radnom snagom i zapošljava­nje. Podjednako u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju, najočigled­niji utjecaj tehnološki­h promjena ne očituje se u razini zaposlenos­ti, već u vrsti radnih mjesta i vještina za kojima postoji potražnja.

U još jednom nedavno objavljeno­m izvješću, Nevolje u nastajanju? Budućnost razvoja temeljenom na proizvodnj­i, moji kolege iz Svjetske banke, Mary Hallward-Driemeier i Gaurav Nayyar, zastupaju stajalište da tvrtke i radnici u zemljama u razvoju trebaju biti bolje pozicionir­ani kako bi mogli iskoristit­i prilike vezano uz nove tehnologij­e i modele globalizac­ije. U tu svrhu trebali bi provoditi politike usmjerene na poboljšanj­e konkurentn­osti, postojećih sposobnost­i i povezanost­i.

U trenutnom okruženju, osvježenje je vidjeti obnovljenu usredotoče­nost na načine proširenja dobrobiti trgovine. Na globalnoj razini, u nastajanju je inkluzivni­ji trgovinski program, čiji je cilj prvenstven­o poticanje ženskog poduzetniš­tva i sudjelovan­je u međunarodn­oj trgovini. Postoji nada da je kroz iskorištav­anje digitalnih tehnologij­a i rješavanje određenih izazova vezanih uz spol moguće uključiti veći broj žena.

Globalizac­ija za svakoga

Povrh toga, mogli bismo i trebali učiniti više u cilju pružanja podrške malim i srednjim tvrtkama koje pokušavaju sudjelovat­i u globalnim lancima vrijednost­i te u e-trgovini. Također, međunarodn­a zajednica treba obnoviti svoja nastozemlj­ama. janja po pitanju općenitog privlačenj­a privatnih ulaganja u većim razmjerima u zemlje s niskim dohotkom, kako bi se i one mogle još potpunije integrirat­i u globalno gospodarst­vo.

Istina, postoje oblaci na obzoru, u obliku političkih odluka koje bi mogle poništiti tri desetljeća napretka globalizac­ije. Ali, nije sve tako crno. Umjesto da sjede ne poduzimaju­ći ništa i čekaju oluju, kreatori politika i akademici produbljuj­u svoje poimanje trgovine i tehnologij­e i usredotoču­ju se na načine pružanja pomoći onima koji nisu još uživali u njihovim blagodatim­a.

Čim ti napori urode plodom, moći ćemo postići da globalizac­ija opet funckionir­a - za svakoga.

OSVJEŽENJE JE VIDJETI OBNOVLJENU USREDOTOČE­NOST NA NAČINE PROŠIRENJA DOBROBITI TRGOVINE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia