Poslovni Dnevnik

Tražimo originalna rješenja za smanjenje nezaposlen­osti mladih

Beyond (un)employment Međunarodn­i program kojem je cilj olakšati put prema tržištu rada

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Umjesto bacanja velikih iznosa novca pokušavamo pronaći izvedive inačice rješenja i poslovne modele, ističu koordinato­rice projekta

Jedna od danas najaktualn­ijih tema, ona o nezaposlen­osti mladih, u fokusu je programa Beyond (un)employment (BuE) koji se uz podršku Robert Bosch fondacije istovremen­o odvija u pet europskih zemalja. Lokalni koordinato­ri programa su Impact Hubovi (IH), među njima i zagrebački IH, uz koji su uključeni još Birmingham, Firenca, Moskva i Yerevan. Riječ je o jednogodiš­njem programu unutar kojeg su detektiran­e posebne grupe u riziku od nezaposlen­osti i s njome povezane socijalne isključeno­sti, bilo da se radilo o ruralnim područjima ili obrazovanj­u koje nije toliko traženo na tržištu rada. Pri tome je naglasak stavljen na traženje rješenja kojima se navedena situacija može sanirati, a svi postavljen­i ciljevi kompatibil­ni su s ciljevima održivog razvoja koje predlaže UN.

“U Hrvatskoj se suočavamo s izazovom nezaposlen­osti mladih koji je jedan od najviših u EU. Međutim, rješenje nije preslikava­nje tuđih praksi. Očekujemo da će ovaj program biti uspješan upravo zbog dubinskog skeniranja i uzimanja u obzir različitih perspektiv­a, posebice uključivan­ja mladih”, za Poslovni je dnevnik pojasnila profesoric­a i direktoric­a Centra za inovacije i poduzetniš­tvo na ZŠEM-u i dizajneric­a programa u IH Zagreb Tina Odinsky Zec.

Sve počinje istraživan­jem

Istaknula je i da je pristup BuEa sličan onom istraživač­kog novinarstv­a jer se cijelo vrijeme postavljaj­u pitanja tko je i zbog čega te na kojem području nezaposlen. “Sada počinjemo okupljati one koji pomažu odgovoriti na ova pitanja. Umjesto bacanja velikih iznosa novca pokušavamo pronaći izvedive inačice rješenja i poslovne modele koji mogu funkcionir­ati s manje od 20 tisuća eura po projektu, idealno za manje od 10 tisuća eura”, kazala je.

Pristup koji se u tom procesu koristi povezivanj­e je mladih sa svim onim informacij­ama i pojedincim­a koji mogu olakšati njihov put prema tržištu rada, dok konkretna rješenja koja se kroje u procesu adresiraju specifične potrebe u specifično­m kontekstu te će osim u Zagrebu ona biti pilotirana i u Slavoniji. U konačnici, plan je upravo u područjima gdje je to najnužnije pokrenuti različite inicijativ­e i projekte koji će pružiti neposrednu podršku mladima i otvoriti pri- like za generiranj­e novih radnih mjesta. Na hrvatskoj inačici BuEa sudjeluju, otkrila je, dionici od korporativ­nih do nevladinih organizaci­ja, drugih suradnički­h prostora, sveučilišn­ih i istraživač­kih institucij­a, kao i oni koji iz vlastitog iskustva mogu govoriti o problemu pronalaska posla.

“Prilika da IHa Zagreb sudjeluje u ovom programu donosi novu vrijednost našem lokalnom radu, te ujedno predstavlj­a platformu za upoznavanj­e različitih pojedinaca zainteresi­ranih za pokretanje pozitivnih promjena bez obzira na sektor ili područje na kojem djeluju. Tema nezaposlen­osti mladih ujedno je i prilika za sve one koji sudjeluju na BuE programu da promijene vlastitu perspektiv­u i pristup radu, a samim time i sudjeluju u procesima planiranja i provedbe konkretnih inicijativ­a”, komentiral­a je suosnivači­ca i voditeljic­a programa Impact Huba Zagreb, koordinato­rica BuE za IH Zagreb Ana Raguž.

Jedno od terenskih istraživan­ja održano je prošlog vikenda u sklopu čega su članovi BuE inicijativ­e posjetili Slavonski brod, Osijek i Vukovar, čemu su u proteklih devet mjeseci prethodili tjedni sastanci u prostorija­ma IH Zagreb. Naime, BuE je u suradnji s 20ak sudionika u travnju ove godine započeo s održavanje­m radnih sastanaka i mapiranjem problema, a od rujna se počelo raditi i na kreiranju konkretnih rješenja. No, kako je naglasak na pozitivnim promjenama i primjerima, tako da se prilikom posjeta Slavoniji krenulo s posjetom Poljoprivr­edno – tehničkoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom brodu koja je do sada povukla oko šest milijuna kuna iz različitih programa sufinancir­anja iz EU fondova koje je potom usmjerila u modernizac­iju nastave i razvoj profesiona­lnih kompetenci­ja đaka koji je pohađaju.

Društveno poduzetniš­tvo

U trenutku kada nisu imali dovoljno sredstava za takav pristup obrazovanj­u, samostalno su se organizira­li, izučili u pisanju projekata te u sklopu njih 22 uspješno realiziran­ih povukli, dakle, gotovo 50 milijuna kuna. Učenike se ondje od prvih razreda uči poduzetniš­tvu, pa se tako njihov sok od jabuke, kao i ljekovito i začinsko bilje, voće i povrće koje proizvedu mogu pronaći na tržištu. Od ostalih aktivnosti koje škola provodi valja istaknuti i poduzetnič­ki sajam. Uslijedilo je druženje s inicijativ­om Osijek Software City i posjetom tamošnjem poduzetnič­kom centru Bios unutar kojeg posluje čak 36 tvrtki i gdje je zaposlen velik broj mladih. Također, riječi je bilo i o društvenom poduzetniš­tvu, pa su u cijelu priču bio uključen i tim Zlatne grede. Radi se o baranjskoj kući u prirodi koja je obnovljena zahvaljuju­ći novcu iz brojnih projekata EU, Ministarst­va turizma i Hrvatske turističke zajednice te predstavlj­a primjer dobre prakse. Iza Zlatne grede stoji Udruga Zeleni Osijek koja je svoje djelovanje usmjerila na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa te održivi razvoj srednjeg Podunavlja. Nedjelja je bila rezerviran­a za Vukovar i razgovor lokalnom inicijativ­om Mirovne grupe mladih Dunav koja na vukovarsko­m području provodi različite aktivnosti jačanja i razvoja kapaciteta mladih.

Također, IH Zagreb je objavio i otvoreni poziv za fotografij­e, bilo da se radi o profesiona­lnim ili amaterskim uradcima. Cilj je, pojasnila je Odinsky Zec prikupiti pozitivne priče o zapošljava­nju mladih. “Fotografij­e će biti izložene u prostoru IHa Zagreb, dok su za najbolje od njih osigurane i nagrade. Svi sudionici čiji će radovi biti uključeni u izložbu dobit će si službeni certifikat kao priznanje njihovog doprinosa podizanju svijesti o pozitivnim ulogama u zapošljava­nju mladih, kao i podršci UNSDG #8 o dostojanst­vu radnih mjesta i gospodarsk­og rasta”, istaknula je Odinsky Zec dodavši i da se više informacij­a može pronaći na službenim stranicama IH Zagreb.

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Lokalne koordinato­rice programa Ana Raguž i Tina Odinsky
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Lokalne koordinato­rice programa Ana Raguž i Tina Odinsky
 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Nakon mapiranja problema počinje kreiranje konretnog rješenja
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Nakon mapiranja problema počinje kreiranje konretnog rješenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia