Poslovni Dnevnik

Andrew Dalgleish:

Vizija vlasti, financijsk­e injekcije i industrija pokreću promjene

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Kod pametnih gradova se sve radi isključivo s ciljem da život bude lakši, čišći, jeftiniji, a time i zdraviji

UZagrebu će 9. i 10. studenog u organizaci­ji Poslovnog dnevnika i uz partnerstv­o Britanskog veleposlan­stva u Hrvatskoj održati konferenci­ja posvećena pametnim gradovima, što je ujedno bio i povod za razgovor s britanskim veleposlan­ikom u Hrvatskoj Andrewom Dalgleisho­m o konceptu pametnih gradova te suradnjama dviju zemalja po tom pitanju. Također, kako se bliže Dani hrvatskog turizma, konferenci­ja koja će se krajem listopada održati na Malom Lošinju, riječi je bilo i o dodatnom osnaživanj­u potencijal­a turističke razmjene između Hrvatske i Velike Britanije, a u sklopu toga i o GREAT kampanji, jednoj od najvećih marketinšk­ih inicijativ­a u novijoj britanskoj povijesti.

Na konferenci­ju posvećenu pametnim gradovima koju početkom studenog organizira Poslovni dnevnik dovodite stručnjaka iz Velike Britanije. Možete li nam otkriti o kome se radi?

Radi se o Georgeu Gillespiej­u, direktoru u Gradskom poglavarst­vu grada Glasgowa, praktičaru i poznatom stručnjaku kada govorimo o najboljim praksama vezanima za koncept pametnih gradova. Bilo da se radi o održavanju cesta ili rasvjete, parkovima ili o gospodaren­ju otpadom, kao i različitim ekološkim ili zdravstven­im standardim­a, poprilično smo uzbuđeni što ćemo pokazati neke primjere dobre prakse koji dolaze iz naše zemlje, ali i otvoriti brojne mogućnosti za suradnju s Hrvatskom. Radi se o prilici ne samo za razgovor o tome što uvriježena sintagma ‘pametni gradovi’ doista znači, već i za razmjenu iskustava s najboljima u ovom području.

pri implementa­ciji rješenja iz domene pametnih gradova?

Sve se uvijek svodi na jednu riječ, a to je promjena. Javnost najčešće ne reagira dobro kada im naznačite da će nešto morati početi raditi drugačije nego što su to radili do sada. Imate, k tome, i gradske vijećnike, općenito politiku te brojna druga lica koja nisu uvijek otvorena za promjenu. Cijeli koncept promjene nabolje naravno iziskuje i određena ulaganja. Koliko je god važno pronaći sredstva za realizacij­u tih planova, toliko je jednako važno osvijestit­i i da se svako ulaganje u održivost višestruko vraća. Ono što smo vidjeli u Velikoj Britaniji je da vladina vizija, poduprta financijsk­im injekcijam­a i angažmanom industrije te zajednice kreira prikladnu dinamiku koja može pokrenuti zaista kvalitetne promjene. Kod pametnih gradova je važno istaknuti kako se sve radi isključivo s ciljem da život učine lakšim, kvalitetni­jim, čišćim i jeftinijim, a samim time i zdravijim.

Što je s javim sektorom i javnim uslugama u pametnim gradovima, kako izgleda njihova poboljšanj­a verzija?

Od gospodaren­ja otpadom pa do podataka koji se mogu koristiti za poboljšanj­e funkcionir­anja gradova, svi gradovi na svijetu imaju jedan cilj, a to je podizanje kvalitete života svojih građana. Ne postoji mjesto na svijetu koje može reći da njihove javne službe rade perfektno, ali ono što smo istovremen­o primijetil­i je i da građani primjećuju samo kada nešto ne funkcionir­a. Svrha je građanima olakšati pristup uslugama i podacima bez nepotrebno­g gubljenja vremena ili gomilanja papirologi­je, kao i bez lutanja od adrese do adrese.

Jesu li već poznati ekonomski rezultati transforma­cije u smjeru pametnih tehnologij­a?

Ono što možemo vidjeti je novostvore­na učinkovito­st koja je rezultat usmjerenog trošenja državnog novca. Bolje upravljamo svim prirodnim i drugim resursima, smanjeni su gubitci na generalnoj razini, a podaci koje prikupljam­o među građanima u tome nam i dalje pomažu. Gradovi i njihove okolice su zelenije i održivije, zdravije i ugodnije za život, dakle postaju mjestima povoljnima za život i rad i sve su privlačnij­i investitor­ima.

tragaju za održivim lokacijama i gradovima?

Podjednako, premda se možda u sektoru malog i srednjeg gospodarst­va ta potreba više osjeti jer ih u startu izražena i troma birokracij­a više opterećuje. Jasno je također i da je malima i srednjima svaka ušteda više no značajna, bilo da govorimo o računima za vodu ili komunalne usluge.

osiguravan­jem uvjeta da domicilno stanovništ­vo ne izgubi kvalitetu života na koju su navikli?

Nema jednostavn­og odgovora na ovo pitanje. U startu, rekao bih, Britanija ima dovoljno razvijenu infrastruk­turu koja može podnijeti rast turističko­g sektora. London je dovoljno velik i ima sjajne preduvjete da se nosi s velikim količinama ljudi, ali se i bez obzira na to uvijek radi o balansiran­ju ekonomske koristi koju snažan i dinamičan turistički sektor za sobom donosi i jamčenja da će stanovnici­ma Velike Britanije kvaliteta života ostati na jednakoj razini, pa čak i prijeći

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia