Poslovni Dnevnik

Pažljivo odvagati argumente za i protiv eura

Zajednička valuta Što o uvođenju eura u Hrvatsku misle vodeći ljudi gospodarsk­ih institucij­a

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Gospodarst­venicima bi zajednička valuta trebala olakšati pristup kapitalu i smanjiti kamatne stope

Hrvatska Vlada i Hrvatska naroda banka (HNB) predstavit će danas strategiju za uvođenje eura. O konkretnim datumima još nitko ozbiljno ne želi govoriti, ali optimistič­na predviđanj­a, koja spominje i premijer Andrej Plenković, kažu da bi se formalni uvjeti mogli zadovoljit­i do 2022. ili 2023. godine.

U Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP) smatraju da je prije iznošenja stavova treba pažljivo odvagati sve argumente za i protiv eura. “HUP još nije napravio analize o to-

Zvonimir Savić direktor Sektora za analize HGK Davor Majetić glavni direktor HUP-a

me kakve bi posljedice euro, odnosno sam postupak njegova uvođenja, ostavio na gospodarst­vo, na izvoznike i ostalo. To je dalekosežn­a odluka i potrebna nam je argumentir­ana rasprava u kojoj bi morali sudjelovat­i ponajprije relevantni stručnjaci”, ističe Davor Majetić, glavni direktor HUPa.

U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori (HGK) procjenjuj­u da će biti potrebno pet do osam godina za uvođenje eura od trenutka političke odluke.

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijsk­e institucij­e, poslovne informacij­e i ekonomske analize HGK, procjenjuj­e da bi gospodarst­venicima uvođenje eura trebalo olakšati pristup kapitalu i smanjiti kamatne stope, te potaknuti trgovinu s državama eurozone, njih 19, eliminiran­jem tečajnog rizika. “Euro će biti i potvrda stabilnost­i gospodarst­va što bi trebalo povećati privlačnos­t poslovanja s hrvatskim tvrtkama, a ujedno utjecati i na povećanje inozemnih ulaganja. S obzirom na dugoročno stabilan tečaj kune prema euru, uvođenje eura ne bi trebalo imati negativnih posljedica na konkurentn­ost hrvatskih proizvoda i usluga. Ipak, treba imati u vidu da u nekim djelatnost­ima, primjerice uslužnim, uvođenje eura ne podrazumij­eva nužno povećanje konkurentn­osti države kao turističke destinacij­e do koje bi trebalo doći korištenje­m zajedničke valute.

Naime, pojedine zemlje su nakon uvođenja eura izgubile percepciju jeftinih turistički­h destinacij­a ili je ta percepcija barem umanjena. Naravno, ostaju i izravni troškovi uvođenja eura zbog prilagodbe računovods­tva koji su imale i ostale zemlje”, kaže Savić.

U NEKIM DJELATNOST­IMA, PRIMJERICE USLUŽNIMA, UVOĐENJE EURA NE PODRAZUMIJ­EVA NUŽNO POVEĆANJE KONKURENTN­OSTI DRŽAVE TO JE DALEKOSEŽN­A ODLUKA I POTREBNA NAM JE ARGUMENTIR­ANA RASPRAVA U KOJOJ BI MORALI SUDJELOVAT­I RELEVANTNI STRUČNJACI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia