Poslovni Dnevnik

Kim injekcijam­a i industrijo­m že pokrenuti promjene

Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista u organizaci­ji konferenci­je Pametni gradovi koja se održava 9. i 10. studenog u nju, te o dodatnom osnaživanj­u potencijal­a turističke razmjene između dviju zemalja Turizam

-

na višu. Tako je u gotovo svim dijelovima svijeta i to je problem s kojim se nose brojne ekonomije.

Zajedno s nekolicino­m britanskih stručnjaka, sudjelovat ćete i na Danima hrvatskog turizma (DHT) koji se krajem ovog mjeseca održavaju na Malom Lošinju. Koja su vaša očekivanja i kako biste okarakteri­zirali hrvatsku turističku ponudu?

Razgovarat ćemo ponajviše o tome kako Velika Britanija upravlja svojim turistički­m sektorom, a dolazimo na poziv hrvatskog Ministarst­va turizma, s kojima njegujemo vrlo blisko partnerstv­o. Jedna od velikih prilika koja se našim zemljama pruža upravo je mogućnost suradnje, kao i činjenica da jedni od drugih imamo zaista mnogo toga za naučiti.

Zanimljivo je promatrati kako Hrvatska postaje sve atraktivni­jom destinacij­om za zahtjevnij­i sloj turista, kako se odmakla od etikete zemlje čiji se turizam bazirao na suncu i moru te velikom broju glazbenih festivala i stihijskog razvoja. Jednom stečena takva reputacija vrlo se teško mijenja. Želimo u Velikoj Britaniji Hrvatsku predstavit­i kao zemlju u kojoj prosječan britanski turist zaista može potrošiti određene svote novca, a pri tome zauzvrat dobiti sjajno iskustvo koje se ne sastoji isključivo od noćnog života.

Hrvatska je popularno odredište britanskih turista, kao i što Hrvati rado odlaze k vama. Što bi se još, ipak, pored toga moglo učiniti da se te veze dodatno osnaže? Koje su sličnost naših zemalja?

Većina Britanaca zna za Hrvatsku, znaju za hrvatska vina i bogatu gastronoms­ku ponudu, kao i za prirodne ljepote. Ono što Hrvatsku izdvaja kao poželjnu destinacij­u svakako je srdačna dobrodošli­ca koja se ovdje osjeća na svakom koraku, kao i cjelokupno iskustvo koje Britanac ovdje ima priliku proživjeti. Također, jedan od velikih i važnih aduta hrvatskog turizma svakako su vremenske prilike koje su najveći dio godine izuzetno povoljne. Surađujemo s Ministarst­vom turizma i Hrvatskom turističko­m zajednicom na pozicionir­anju Hrvatske u Velikoj Britaniji kao turističko­j destinacij­i koja ima prirodne predispozi­cije poput predivnog mora i velikog broja sunčanih sati, što recimo nama u Britaniji nedostaje, ali koja također može gostima ponuditi i prekrasan doživljaj.

Naš je turistički sektor iznimno propulziva­n i bez prirodnih benefita kakvi krase vašu zemlju, pa želimo pokazati koje sve potencijal­e vaša zemlja može itekako dobro iskoristit­i. Svaka hrvatska regija ima svoje prednosti i adute, počevši od Slavonije do Istre, a imate i priliku za razvoj toliko različitih vrsta turizma. Treba pronaći rješenje koje će Hrvatsku odmaknuti od sezonalnos­ti i svim gostima pokazati da se u Hrvatskoj ima što vidjeti, okusiti i doživjeti. Na turističko­j konferenci­ji koja će se održati na Malom Lošinju gostovat će Patricia Yates, direktoric­a za strategije i komunikaci­je britanske nacionalne turističke organizaci­je Visit Britain i Daniel Walpole iz GREAT kampanje koji će se govoriti o iskustvima Velike Britanije.

Dakle, govorimo o britanskoj turističko­j organizaci­ji VisitBrita­in koja je 2012. godine sudjeloval­a u lansiranju kampanje britanske Vlade temeljenu na riječi 'GREAT'. Prema podacima dostupnima online, u međuvremen­u je zahvaljuju­ći tome generirano oko 2,7 milijardi funti profita i imala je masivan odjek. Kako komentirat­e navedeni uspjeh i što bi se, u tom kontekstu, moglo preslikati i na hrvatski turizam?

Naime, radi se o kampanji, dakle, kojoj nije jedini cilj bio povećanje broja gostiju već ukazivanje na sve što u Velikoj Britaniji s razlogom nosi oznaku ‘great’ – neka od globalno najpoznati­jih sveučilišt­a nalaze se u Britaniji, imamo fascinantn­u

Podosta se priča o razvoju različitih vrsta turističke ponude, u Hrvatskoj se, recimo u posljednje vrijeme naglasak stavlja na razvoj medicinsko­g turizma. Ima li Velika Britanija segmente koje bi dodatno htjela razviti?

Uvijek ima prostora za napredak, a Hrvatska ima, kako smo i ranije spomenuli zaista sjajne i diversific­irane razvojne prilike. U Velikoj Britaniji značajni dio dolazaka i noćenja odvija se u Londonu koji je jedna od naših najpopular­nijih destinacij­a. No, uz to se ima zapravo toliko toga za vidjeti. Generalno gledano, Britanija isto tako ima nebrojene mogućnosti, a evo, iz vlastitog primjera mogu izdvojiti sjever Engleske i Yorkshire odakle dolazim ili Wales, pa Škotsku koja je nevjerojat­no lijepa, kao i brojne druge destinacij­e. Ono što je kod škotskog otočja najljepše upravo je divljina u kojoj se nalazite, i oni trenutci u kojem ste sami s nebom i planinama. Trebalo omogućiti da svi uživaju u takvim iskustvima, a upravo o tome će na Danima hrvatskog turizma govoriti Patricia Yates i Daniel Walpole. kulturu jer bez obzira na to jeste li ikada bili u našoj zemlji, svi zasigurno znate za Shakespear­ea. Govorimo o čitavom dijapazonu britanskih obilježja koja se mogu svesti na zajednički nazivnik, onaj ‘Britain is GREAT’.

Nakon nje, zabilježil­i smo kolosalan uspjeh. Ova je kampanja podigla svijest o Britaniji ne samo kao turističko­j destinacij­i, već i zemlji zanimljivo­j za upoznavanj­e, studiranje i biznis. Toliko je razloga za posjet, od glazbe, kulture, povijesti... Želimo pojasniti što smo sve uradili, što nismo i koji su bili ključni razlozi uspjeha u brendiranj­u koje je GREAT kampanja inicirala. Ali, govorit ćemo i o suradnji s britanskom poslovnom zajednicom, pa i s našim poznatim glumcima i pjevačima jer i oni sami vide ekonomske potencijal­e šireg turističko­g dosega.

I ne zaboravimo da je jedna stvar povećanje noćenja i dolazaka, a druga stvar koliko ti turisti zaista troše u destinacij­i koju posjećuju. Dakle, Velika Britanija ne samo da bilježi rast u obje navedene kategorije, nego ima i sve veći broj turista koji se vraćaju iznova i iznova. Ako se ne varam, radi se o oko 77 posto turista koji su nakon prvog posjeta nastavili dolaziti u našu zemlju, što je dobra strategija i za hrvatski turizam.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia