Poslovni Dnevnik

KOPNI MOĆ ‘REPUBLIKAN­CIMA’ U KATALONIJI

Stranke koje su izglasale neovisnost mogle bi se loše provesti 21. 12.

-

Koaliciji Zajedno za Da prijeti gubitak većine u katalonsko­m parlamentu na prijevreme­nim izborima

Sranke koje su u petak proglasile nezavisnos­t Katalonije mogle bi izgubiti parlamenta­rnu većinu na izborima za dva mjeseca, pokazuje anketa u nedjelju u španjolski­m dnevniku El Mundo koji se protivi nezavisnos­ti. Anketu je izradila tvrtka Sigma Dos prije nego je katalonski parlament u petak proglasio nezavisnos­t. Istu večer španjolska vlada je raspustila katalonsku te sazvala prijevreme­ne izbore za 21. prosinca.

Tri stranke koje su izglasale neovisnost i koje sad imaju 72 od 135 zastupnika, mogle bi imati između 61 i 65 mjesta. Za većinu u parlamentu po- je 68 zastupnika. Katalonska republikan­ska ljevica (ERC) bila bi najpopular­nija stranka s 41 do 43 zastupnika dok bi ih Katalonska europska demokratsk­a stranka (PdeCat) dobila 13-15. Predsjedni­k katalonske vlade Carles Puigdemont je vođa PdeCata, a potpredsje­dnik Oriol Junqueras iz ERCa. Obojicu je u subotu smijenila španjolska vlada no ne misle otići. Zasad je nepoznato i hoće li se odazvati izborima. Te dvije stranke čine koaliciju “Zajedno za Da” koja je pobijedila na zadnjim izborima 2015. Tada su natpolovič­nu većinu dobili zahvaljuju­ći stranci Kandidatur­a narodtrebn­o nog jedinstva (CUP), koja je od početka zahtijeval­a proglašenj­e republike. CUP bi sad imao sedam zastupnika, pokazuje istraživan­je. Među strankama koje brane cjelovitos­t Španjolske opet bi najbrojnij­a stranka bila centristič­ka Građani (2628 zastupnika), slijede katalonski socijalist­i PSE, podružnica Španjolske socijalist­ičke radničke stranke (PSOE), najveće oporbene stranke u Španjolsko­j, s 20 do 22 zastupnika. Narodna stranka desnog centra, čiji je vođa premijer Mariano Rajoy, u Kataloniji bi imala između 10 i 12 zastupnika.

Glasnogovo­rnik španjolske vlade Íñigo Méndez de Vigo rekao je da bi bilo dobro da Puigdemont izađe na izbore pa da “Katalonci presude o njegovoj politici”. On je, pak, najavio da će nastaviti s uspostavom neovisne republike.

 ?? REUTERS ?? Parlament regije u petak je proglasio neovisnost a iste je večeri španolska vlada raspustila regionalnu
REUTERS Parlament regije u petak je proglasio neovisnost a iste je večeri španolska vlada raspustila regionalnu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia