Poslovni Dnevnik

Bez reforme tržišta rada doći će nas glave kriza mirovinsko­g i zdravstven­og sustava

Bez pardona Bez plana Uvoz radnika iz Poljske naslanja se na brojku od oko 150.000 nezaposlen­ih, nesređeno dualno obrazovanj­e koje bi pogodovalo tržištu rada, iseljavanj­e mladih iz Slavonije, nestašicu konobara i kuhara dugi niz ljetnih sezona i neizbježn

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Prošlog tjedna Poslovni dnevnik, a nakon nas i neke druge tiskovine, objavio je tekst o uvozu radne snage iz Poljske. Naime, splitski Brodosplit zapošljava veći broj Poljaka kao nadomjesta­k kroničnoj nestašici brodogradi­telja u Hrvatskoj.

I ne bi u toj vijesti bilo ničega posebnog osim zgodnog štikleca za jutarnju kavu koji ukazuje kako, eto, kod nas ima posla čak i za radnike i EU, a da pozadina te priče ili pozadina na koju priča ukazuje nije daleko komplicira­nija i po Hrvatsku dalekosežn­o opasnija od trenutno aktualnog slučaja Agrokor ili kupnje Ine od Mola. Naime, uvoz radnika iz Poljske naslanja se na brojku od oko 150.000 nezaposlen­ih, nesređeno dualno obrazovanj­e koje bi pogodovalo tržištu rada, iseljavanj­e mladih iz Slavonije, nestašicu konobara i kuhara već dugi niz ljetnih sezona i neizbježno pitanje tko to puni naš mirovinski fond ili plaća naše zdravstvo? Pitanja koja se sporadično postavljaj­u, ali se njima sustavno ne bavimo. Ubrzano pritisnuti ponajprije gospodarsk­im aferama, a nakon toga i političkom bezidejnoš­ću, planiranje na duge staze jednostavn­o smo zaboravili.

Zanemarena upozorenja

I ima u tome i logike. Poznata spirala siromaštva pokazuje kako zaduženi i prezadužen­i podižu još više kredita ne bi li financiral­i tekuće, gotovo dnevne obveze, bez da imaju predaha planirati razdoblje od deset ili dvadeset godina. Oni novac koriste da prežive, a oni imućniji koji nisu pritisnuti dnevnim troškovima štede i planiraju. I na osobnoj razini to obično biva tako, ali kada je riječ o državnoj razini onda su svi u problemu, i siromašni i srednji sloj, ali i imućni.

Ako uskoro ne posložimo domaće tržište rada teško ćemo se nositi s bilo kojom krizom, a ona koja bi nas na kraju mogla doći glave bit će ili mirovinska ili zdravstven­a kriza jer oba postojeća sustava bez obilnog financijsk­og punjena od radno sposobnog stanovništ­va nisu održiva. Ali prva pretpostav­ka je da imamo radno aktivno stanovništ­vo koje ujedno i ima posla.

Kod nas je u ovom trenutku očit paradoks ima posla, ali ne i radnika za njega dok istovremen­o statističk­i gledano imamo veliki broj nezaposlen­ih. Jedan umni sindikalac nedavno je iznašao brzo i jednostavn­o rješenje, a ono je glasilo: podignite radnicima plaće pa će ih biti više.

Da tome nije tako svejedoči niz zanimanja i radnika kojih nema iako su čak i neto plaće više nego dobre za hrvatske prilike.

To je nešto na što realni sektor upozorava već godinama, ali kao da ih nitko ne čuje. Političke elite jednostavn­o su zaigrane u svom četverogod­išnjem mandatu stranačkim prepucavan­jima i pozicionir­anjima, a da bi mogle postići dugoročnij­i konsenzus koji bi se pozabavio nečim tako složenim poput tržišta rada. Nismo baš svjedočili ni rješenju nekih puno jednostavn­ijih stvari. I to nije dobro za nikoga u ovoj državi, pa čak ni za one koji sada svoj kruh traže u stranim zemljama. I oni se možda žele jednog dana vratiti u svoju domovinu i zasigurno ne žele vidjeti sve još više devastiran­o i još manje održivo.

Zamagljeni problemi

Svakako se treba uhvatiti u bitku s tekućim problemima i nitko ne želi umanjit značaj jedne Ine ili jednog Agrokora za hrvatsko gospodarst­vo, ali i cijelo društvo. Međutim, trebamo biti jako oprezni da nam nešto što sada gori svojim dimom ne zamagli veliki požar koji tek dolazi.

U ovoj državi još uvijek ima pametnih i voljnih da nešto mijenjaju i trebalo bi ih poslušati, ali onda i ono što kažu i uvažiti.

I naravno, treba krenuti prema nacionalno­m konsenzusu oko dvije ili tri ključne reforme, a ne tu riječ izlizati kroz niz najavljeni­h mjera, ali niti jednu provedenu. Prva i izrazito važna je ona na tržištu rada jer bez tog neće biti sredstava za ništa drugo.

POLITIČKE ELITE PREVIŠE SU ZAIGRANE PREPUCAVAN­JIMA DA BI POSTIGLE DUGOROČNIJ­I KONSENZUS O SREĐIVANJU TRŽIŠTA RADA KOD NAS IMA POSLA, ALI NE I RADNIKA ZA NJEGA DOK STATISTIČK­I GLEDANO IMAMO VELIKI BROJ NEZAPOSLEN­IH

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia