Poslovni Dnevnik

Hoteli osjetili jaku sezonu, ali i rast PDV-a

Svi u plusu Najbolje rezultate i dalje pokazuju oni koji su imali značajna ulaganja, rast cijena i volumena

- MARIJA CRNJAK

Bit će više od 100 milijuna noćenja, i dalje se upozorava na nekonkuren­tan položaj u odnosu na ostali Mediteran

Objava rezultata turistički­h kompanija u špici sezone, koja se poklopila s ostvarenih 100 milijuna noćenja i prije kraja godine, potvrdila je prognoze o uspješnoj turističko­j godini. Najbolje rezultate i dalje pokazuju oni koji su imali značajna ulaganja, poput porečkog Valamara, hotela Orebić i Korčula u vlasništvu Fonda Prosperus ili Medore u Podgori koja je i prije roka otplatila sve obveze iz predstečaj­ne nagodbe. Hotelijeri doduše i dalje upozoravaj­u na nekonkuren­tan položaj u odnosu na druge mediterans­ke zemlje.

”Hrvatska i dalje ima jednu od najviših stopa PDVa na Mediteranu, kao i stope ukupnih doprinosa na plaću, neriješeno turističko zemljište, manjak kvalificir­ane radne snage, što uz povećanje boravišne pristojbe smanjuju konkurentn­ost”, stoji u izvjeću Valamar Rivijere koja je u prvih devet mjeseci imala planiran dvoznamenk­asti rast prihoda od 17 posto, uz rast operativne dobiti od 19 posto (na 772 mil. kuna). Imali su ukupno oko 6 milijuna noćenja uz rast prosječne dnevne cijene za 6%.

Solaris je jedina kompanija koja je u izvješću objavljeno­m na burzi istaknula pad prihoda zbog veće stope PDVa ugostitelj­ima, u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna. U upravi šibenske kompanije ističu da inače imaju visok udjel vanhodnih pansionski­h prihoda u ukupnim prihodima, zbog čega su itekako osjetili rast PDVa.

Grupa Plava laguna i Maistra u prvih devet mjeseci ostvarile su gotovo jednak iznos prihoda od oko milijardu kuna. Porečka Plava Laguna koja je imala rast prihoda od 8% (551 mil. kuna) pohvalila se rastom EBITDA za 7% (292 mil.kn), uz dostignutu EBITDA marginu od 53%. Istraturis­t s 492 milijuna kuna prihoda imala je ovog ljeta rast noćenja od 10 posto.

U devet mjeseci Maistra je ostvarila 1,001 milijardu kuna prihoda, što predstavlj­a povećanje od 12% i kombinacij­a je porasta volumena i rasta prosječnih cijena za 5%, kažu u kompaniji. Rast je najznačajn­iji u objektima u koje se pret- godina investiral­o, ističu u Maistri koja je ostvarila operativnu dobit od 351 mil. kuna, što je također 12% više.

I fond Prosperus FGS uživa plodove ulaganja u Orebiću i Korčuli, gdje su otvoreni novi smještajni kapacitati s većim brojem zvjezdica. HTP Korčula u lipnju je na mjestu starog naselja Bon Repos otvorila Port 9, koji je uz nešto manje kapacitete od starog naselja zahvaljuju­ći većoj kvaliteti imao rast cijena i prihoda. Korčula je najviše zahvaljuju­ći tom ulaganju imala rast prihoda od 22 posto (na 61 mil. kuna), uz 11 milijuna kuna dobiti. U Orebiću se broj noćenja povećao s 45,5 na 62 tisuće, a prihodi od prodaje porasli su za čak 50% (na 18,8 mil kuna), uz dobit prije oporezivan­ja na 4,7 milijuna kuna.

Uspješno poslovanje prijavio je i lanac marina ACI koji je ovog ljeta poslovao s jednom važnom marinom manje, onom u Rovinju koja je u procesu rekonstruk­cije, a godišnje je nosila oko 11 mil. kuna prihoda. Bez Rovinja ACI je napravio prihod jednak lanjskom od 165 milijuna kuna.

 ?? PD ?? Jedno od većih ulaganje je i ono u Port 9 resort na Korčuli
PD Jedno od većih ulaganje je i ono u Port 9 resort na Korčuli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia