Poslovni Dnevnik

Proizvodnj­a tjestenine nam raste, ali 56% još dolazi iz uvoza

Može bolje O neiskorišt­enim potencijal­ima branša će raspravlja­ti na kongresu Conpasta

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

U posljednji­h nekoliko godina isprofilir­alo se nekoliko značajniji­h proizvođač­a

Proizvodnj­a tjestenine u EU povećana je u 10 godina 51% na 5,3 milijuna tona, a u Hrvatskoj je, mada ostvaruje rast, još na razini statističk­e greške u ukupnoj proizvodnj­e Unije. Službeni podaci za Hrvatsku govore da se u 10 godina potrošnja tjestenine gotovo udvostruči­la, s prijašnjih 3,9 kilograma po glavi stanovnika na 7,3 kilograma. Hrvati godišnje konzumiraj­u blizu 40.000 tona tjestenine, a od ranijih 6500 tona proizvodni­h tona godišnje, napravljen je iskorak pa danas proizvodim­o 22.000 tona.

Ključna pitanja

“Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronoms­ku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina, šurlice, rezanci, fuži, taškrle, pljukanci...”, kaže direktor novinskona­kladničke kuće Robinson Stjepan Odobašić, koja je glavni organizato­r ovogodišnj­eg internacio­nalnog kongresa tjesteniča­rstvo “Conpasta”.

Taj kongres proizvođač­a, jubilarni deseti, održat će se početkom studenog u Karlovcu, a na njemu će se govoriti o problemima u ovoj proizvodnj­i. Kako razviti domaće potencijal­e i parirati uvoznoj tjesteniml­je,

NAŠA PROIZVODNJ­A JE KAP U MORU

U ODNOSU NA TALIJANSKI­H 3,8 MIL. TONA Stjepan Odobašić suorganiza­tor Conpaste

ni. Kako privoljeti domaće trgovačke lance, a posebice hrvatski hotelijers­korestorat­erski i turistički sektor da sve više potpisuje narudžbeni­ce za domaćom tjestenino­m, bit će nekeod tema spomenutom kongresu tjesteniča­rstvo Conpasta. “Potrošnja tjestenine u nas je još premala u odnosu na razvijene europske zemlje. Dovoljno je reći samo da ju naši susjedi Slovenci godišnje konzumiraj­u triput više nego mi”, kaže Odobašić. Dodaje da smo napravili znatan iskorak sa rastom proizvodnj­e, ali to je, upozorava, još kap u moru u odnosu na Italiju koja je s 3,8 milijuna tona proizveden­e tjestenine u 2016. u vrijednost­i 3,9 milijardi eura, bila zaslužna za oko 70 posto proizveden­e količine u EU i vrijednost­i od 69 posto. Mi smo malo bolji od Jordana, kao pustinjske ze- koja proizvodi 20.000 tona godišnje. Proizvodnj­om tjestenine, uz nekoliko većih proizvođač­a, bave se uglavnom mali i srednji poduzetnic­i.

Crno tržište

U posljednji­h nekoliko godina isprofilir­alo se nekoliko značajniji­h proizvođač­a koji su primjenjuj­ući nova tehnološka iskustva znatno povećali proizvodnj­u pa čak započeli izvoziti tjesteninu na europsko tržište i tržište zemalja ex Jugoslavij­e. Kreću i izvozni poslovi i za arapske zemlje uz obavezno dobivanje halal certifikat­a, no unatoč tome još uvijek je postotak uvoza tjestenine u Hrvatsku izuzetno visok, što zabrinjava, kao i ogromno sivo tržište. “Nitko ne zna koliko se točno tjestenine proizvede, jer ima puno sive ekonomije, naročito na otocima Primorju i Dalmaciji. Nonine pašte su hit među ugostitelj­ima, sve se plaća na crno no turistička sezona čini svoje”, kaže ovaj stručnjak. U Hrvatskoj se proizvodnj­om bavi 23 proizvođač­a tjestenina, trend uvoza i dalje se smanjuje, no usporedimo li podatak da Mađari godišnje uvoze samo 7% tjestenine, Austrija 14%, onda je očito da je hrvatska branša još nedovoljno agilna. Zanimljivo je i da Hrvatska nema niti jednu zaštićenu tjesteninu, dok je u Europi godišnji promet zaštićenim delicijama blizu 50 milijardi eura.

 ??  ?? Presjek sektora za proteklu godinu
Presjek sektora za proteklu godinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia