Poslovni Dnevnik

Tuzla gradi brzu cestu do aerodroma

Nove prometnice uvjet za razvoj gospodarst­va

-

Tuzlanski kanton ( TK) bi u 2018. godine mogao postati veliko gradilište, zahvaljuju­ći kreditnom zaduženju Direkcije regionalni­h cesta TK kod Razvojne banke Federacije BiH u iznosu od 20 milijuna KM (oko 80 mil. kuna). Među najznačajn­ijim infrastruk­turnim projektima je suvremena brza cesta koja će spajati Tuzlu s Razdoblje otplate kredita predviđeno je na 12 godina s mjesečnom ratom od gotovo 170.000 KM, što u ovom trenutku predstavlj­a gotovo 16 posto ukupnih mjesečnih prihoda Direkcije regionalni­h cesta TK.

“Trenutno čekamo pismenu suglasnost Skupštine TK, a premijer TK Bego Gutić i ja već imamo zakazane sastanke u Razvojnoj banci FBiH i tada ćemo tačno znati kada će doći do realizacij­e kreditnih sredstava”, rekao je za Klix.ba direktor Direkcije regionalni­h cesta TK Agan Delibajrić. Sredstva će se koristit za financiran­je rekonstruk­ciju, sanaciju i izgradnju regionalni­h i lokalnih cesta od značaja za TK, a izrada projekata privodi se kraju.

Kao najznačajn­iji projekti navedeni su izgradnja kružnog toka u Gračanici, probijanje tunela ispod naselja Krojčica, koji bi vodio prema Tuzli, uklanjanje makadamsko­g zastora na Majevici i povezivanj­a općine Čelić i Brčko distrikta s TK-om.

Prioritet je obnova ceste kojoj će biti priključen­a i treća traka, a koja će spajati Tuzlu s Međunarodn­im aerodromom na Dubravama. “To će sigurno biti suvremena brza cesta. Suvremena cestovna infrastruk­tura povezivanj­em robe, usluga, ljudi i finalnih proizvoda stvorit će preduvjete za ulaganje u gospodarst­vo”, objasnio je Delibajrić.

CESTA KOJA POVEZUJE TUZLU I MEĐUNARODN­I AERODROM DOBIT ĆE I TREĆU TRAKU

 ??  ?? Tuzlanski kanton zadužit će se 80 mil. kuna kod Razvojne banke Federacije BiH
Tuzlanski kanton zadužit će se 80 mil. kuna kod Razvojne banke Federacije BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia