Poslovni Dnevnik

Biramo izvrsnost

Infobip najveća IT i najbržeras­tuća tvrtka u Hrvatskoj >>

- BERNARD IVEZIĆ

Dvojac suosnivača ‘diva iz Vodnjana’ nonimiran je za vrijedno priznanje za najboljega gospodarst­venika u protekloj godini

ULondonu su na svečanoj dodjeli nagrada Global Carrier Awards upravo preuzeli onu za najbolju inovaciju za prevenciju prijevara na svijetu. U Indiji su objavili da su s više od četiri milijarde tekstualni­h poruka zauzeli trećinu tamošnjeg tržišta. U Hrvatskoj su prije mjesec dana otvorili najveći IT kampus u Hrvatskoj Pangeu kod Vodnjana u Istri. Sve te uspjehe postigla je najveća hrvatska IT kompanija Infobip.

Div iz Vodnjana, kako mu danas tepaju, ima tek 11 godina. Osnovali su ga u travnju 2006. godine Infobipov izvršni direktor Silvio Kutić, tehnički direktor Izabel Jelenić i direktor operacija Roberto Kutić. Danas je to jedina hrvatska IT tvrtka nastala u suverenoj Hrvatskoj s više od tisuću zaposlenih.

Trenutačno broje više od 1200 stručnjaka te i dalje rastu. Upravo po tempu rasta broja zaposlenih, od nula do više od tisuću zaposlenih u svega deset godina, Infobip je uvjerljivo najbržeras­tuća hrvatska tvrtka. Ispred brodogradi­lišta, građevinar­a i drugih industrijs­kih perjanica.

Milijarde korisnika

Infobip je ujedno jedina hrvatska tvrtka čija se korisnička baza mjeri u milijardam­a. Sa svojim uslugama dopire do četiri milijardi ljudi, odnosno do svakoga tko ima mobitel. Svaki mjesec se preko infrastruk­ture ove tvrtke, koja poput Facebooka i Googlea ima vlastite data centre po cijelom svijetu, isporuči četiri milijardi poruka.

Ali, možda najbolje o veličini i snazi ove tvrtke, koja je počela skromno kao startup u poduzetnič­kom inkubatoru u Puli, ukazuje podatak da danas ima gotovo identičan broj ureda u inozemstvu kao i Republika Hrvatska. Brojali smo, Ministarst­vo vanjskih poslova ima 56 veleposlan­stava i drugih ureda u inozemstvu, a In- fobip ukupno u ovom trenutku ima njih 54 u 40 država.

Jedan od posljednji­h ureda koje je Infobip otvorio onaj je u Bangladešu. Krajem prošle godine otvorio je ured u Jakarti u Indoneziji. Prije toga je otvorio urede u Pekingu i Madridu. Kompanija ima dva ureda u Rusiji: u Moskvi i Sankt Peterburgu. U Indiji ima tri ureda, u Kini dva, u Africi ima osam ureda, kao i u Latinskoj Americi, a prisutan je i u Australiji i Sjevernoj Americi.

Trenutačno se ovaj hrvatski IT div ubrzano širi u Silicijsku dolinu. Lani su na svoj glavni proizvod, cloud platformu, koja je prije omogućaval­a da se u različite poslovne sustave integrira samo SMS komunikaci­ja, dodali i integracij­u emaila, Vibera, Telegrama i Facebook Messengera. Zahvaljuju­ći tome telekomi mogu svoje službe za korisnike povezati s korisnicim­a Facebooka, banke mogu provjerava­ti je li njihov klijent iz Europe uistinu podiže gotovinu na bankomatu u Nigeriji, a Viber i Google mogu prilikom registraci­je korisnika jednostavn­o poslati SMS za aktivaciju usluge. Ove godine Infobip je na svoju platformu dodao podršku i za najpopular­niju azijsku chat aplikaciju LINE.

Ispočetka se biznis Infobipa temeljio na mogućnosti da tvrtke iz svog CRMa automatski pošalju SMS poruku svojem korisniku bilo gdje na svijetu. Tako primjerice kad naručite taksi preko telefona, sustav u koji je operater upisao vašu adresu automatski vam šalje SMS poruku s brojem i linkom na poziciju vozača. Sličnu uslugu mogli su ponuditi i drugi telekomi, ali na području određene države. Infobip je nišu pronašao u tome što je tu uslugu mogao ponuditi globalno, jer surađuje s više od 800 operatera u takoreći svim državama na svijetu. To su prepoznali marketinga­ši, trgovci, banke, turoperato­ri i internetsk­i divovi, sve one tvrtke kojima su korisnici bili u pokretu i koji nisu mogli predvidjet­i da će se na svijetu zateći.

Napredne usluge

Infobip je k tome, jednostavn­im SMS porukama svojim klijentima značajno rasteretio telefonske linije i smanjio potrebu za brojem zaposlenih u call centrima. S druge strane, povećao je zadovoljst­vo njihovih korisnika. Tu platformu, koja se tehnički naziva applicatio­ntoperson, tj. poruka iz aplikacije prema korisniku, Infobip je u međuvremen­u nadogradio s nizom novih mogućnosti šireći se prema podršci za omnichanne­l način rada. Drugim riječima, nije više bio važan SMS, sada je mogao poslati poruku i na druge platforme. Usluge su se u međuvremen­u još proširile. Kompanija danas, zahvaljuju­ći radu s telefonski­m brojevima, može ažurirati brojeve u CRM bazama, olakšava prijenos broja te utvrđuje identitet korisnika u roamingu. Razvila je jednostavn­i glasovni chat kao i napredne chat botove koje se koriste unutar Vibera i drugih chat aplikacija. Posljednje u što je ušla je IoT komunikaci­ja, odnosno komunikaci­ja između strojeva, a to je ionako prostor za njen razvoj u idućih 11 godina.

PREKO INFRASTRUK­TURE OVE TVRTKE KOJA IMA DATA CENTRE U CIJELOM SVIJETU SVAKI MJESEC SE ISPORUČI ČETIRI MILIJARDE PORUKA, USLUGAMA DOPIRU PRAKTIČKI DO SVAKOG MOBITELA

ZAPOŠLJAVA­JU VIŠE OD 1200 STRUČNJAKA I DALJE RASTU, A IMAJU UREDE U 40 DRŽAVA, ŠIRE SE I U SILICIJSKU DOLINU

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Roberto Kutić i Silvio Kutić, dvojica od trojice osnivača tvrtke
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Roberto Kutić i Silvio Kutić, dvojica od trojice osnivača tvrtke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia