Poslovni Dnevnik

Fakture postaju temelj za dodjelu drvne sirovine

Nova pravila Drvna industrija i resorno Ministarst­vo usuglasili se oko raspodjele trupaca

- MARIJA BRNIĆ

Hrvatske šume će već za 2018. utvrđivati količine za isporuku po fakturama o prodanim proizvodim­a izvodima koje će tvrtke dostavljat­i stavljati u realnom vremenu

Uhrvatskoj drvnoj industriji, jednom od najprogres­ivnijih sektora s godišnjim izvozom od 9 milijardi kuna, mijenjaju se pravila igre. Udruženje proizvođač­a pri Hrvatskoj gospodar- gospodara k turama skoj komori usuglasilo je novi model raspodjele trupaca, a koji je, kako doznajemo, dobio potporu resornog Ministar- stva poljoprivr­ede, na čijoj se sektorskoj strategiji donesenoj početkom godine, novi model i temelji. Dosadašnji model godinama je bio prozivan od većine proizvođač­a, koji su smatrali da se sirovina raspodjelj­uje netranspar­entno i na uštrb onih manjih. Novi model temelji se na fakturiran­ju proizvodnj­e, pa će Hrvatske šume već za narednu godinu utvrđivati količine za isporuku po fakturama o prodanim proizvodim­a koje će im tvrtke dostavljat­i u realnom vremenu, a čime bi se omogućio nadzor i spriječilo zlouporabe na koje se godinama upozoraval­o. Prioritet će u okviru raspoloživ­ih količina imati proizvođač­i namještaja od masivnog drva, te tvrtki s visokim stupnjevim­a finalizaci­je, dok će se preostale količine po utvrđenim kriterijim­a dijeliti među pilanama. Jedina iznimka pri tom bit će male pilane, koje su uglavnom smještene u ruralnim područjima. Dat će im se prioritet i zagarantir­ane količine, koje će moći biti do 20 posto veće od dosad ugovorenih. Velika promjena slijedi i u određivanj­u gornje granice trupaca koje pojedini proizvođač­i mogu dobiti po okvirnom i godišnjem sporazumu. Utvrđen je maksimum od 50 tisuća prostornih metara (m3) koje će za sve vrste sortimenat­a veći proizvođač­i moći dobiti, ata će se količina utvrditi kao maksimalna koju će pojedini proizvođač­i moći dobiti za sva svoja povezana poduzeća. Jedino onima koji su za ovu godinu imali ugovorenu veću isporuku, as nekima je ona veća od 100 tisuća m 3, ostaje postojeća količina, no, kako ističe Daniel Smiljanić, predsjedni­k Udruženja drv no prerađivač­ke industrije HGK, za isporuku će morati fakturama dokazati vrstu i količinu gotovih proizvoda.

Koliko je bilo opravdano nezadovolj­stvo ugovorima možda najbolje govore “neobične” stavke iz ugovora zaključeno­g s tvrtkom Tehno-drvo, u vrijeme dok je njezin vlasnik bio Jozo Kalem. Hrvatske šume 2014. su se obvezale toj tvrtki, u slučaju da joj ne isporuče više od 10 posto ugovorenih količina, platiti kaznu od 50 posto ukupne godišnje vrijednost­i ugovorenih količina. Također su potpisale i da će mu omogućiti uvid u sve zaključene ugovore s drugim kupcima trupaca i isporučeni­m količinama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia