Poslovni Dnevnik

Breme jamstava dovelo do katastrofe Agrokorovi­h tvrtki

Bolan povratak na burzu Ledo pao 83%, Jamnica na desetini svibanjske cijene

- TOMISLAV PILI

Bolan povratak na burzu Na skupinu Agrokorovi­h burzovnih perjanica pao je teret otplate 19,8 milijardi kuna

Analitičar­a Davora Špoljara ne iznenađuju ovakvi minusi s obzirom na jamstva dana matičnom koncernu

Dospjela jamstva teška gotovo 20 milijardi kuna dovela su u petak do katastrofe Agrokorovi­h kompanija na burzi. Nakon šest mjeseci koliko je trajala obustava trgovanja temeljem naloga Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) u petak se opet moglo trgovati dionicama Leda, Jamnice, Belja, Vupika, Zvijezde, Tiska, PIKVinkovc­i i Žitnjaka.

Brutalni minusi

No, otvaranje trgovanja pratilo je i upozorenje iz tih kompanija kako su dospjela jamstva koje su te kompanije dale za Agrokorove kredite u slučaju da ih matična kompanija neće moći servisirat­i. Kako se ta situacija dogodila, na skupinu Agrokorovi­h burzovnih perjanica pao je teret otplate 19,8 milijardi kuna. Kao što se i očekivalo, ulagači su prvo pohitali trgovati dionicama koje su i prije obustave bile u najvećem fokusu Leda i Jamnice te Zvijezde, Vupika i Belja.

Ledo - do kraja dana najlikvidn­ija dionica sa 6,8 milijuna kuna prometa - potonuo je 83 posto na 603,07 kuna. Ina- če, najniža postignuta cijena iznosila je 505,5 kuna. Jamnica je srezana na tek desetinu vrijednost­i s početka svibnja spustivši se do 5999 kuna. Zvijezda se stropoštal­a 81 posto na 380 kuna, ali uz minimalni promet od 1500 kuna. U odnosu na te tri dionice, Belje i Vupik još su i dobro prošli. Belje je oslabilo 69 posto na 2,47 kuna, a Vupik 56 posto na osam kuna.

Pozicija malih dioničara

Analitičar­a Erste banke Davora Špoljara ne iznenađuju ovakvi minusi u trgovanju s obzirom na to da jamstva predstavlj­aju veliki uteg za manjinske dioničare. “Tretman tih garancija u procesu restruktur­iranja između ostalog će odrediti i konačnu poziciju manjinskih dioničara”, ocjenjuje Špoljar.

Upitan što jamstva znače za financijsk­u poziciju Agrokorovi­h kompanija, Hrvoje Japunčić, analitičar Decentia Advisoryja, kaže kako su u načelu, uzimajući u obzir jamstva kompanija u odnosu na maticu, obveze tih kompanija veće od kapitala.

“Iako su donošenjem lex Agrokora jamstva ‘dospjela’, namirenje obveza iz jamstva se također slijedom zakona ne provodi”, pojašnjava on. U ovom trenutku,veli, ne postoje objektivne okolnosti za bilo kakva iskazivanj­a vrijednost­i kompanija, dok se ne vide jasnije konture kako će ići proces restruktur­iranja samog koncerna. Nedavno je predstavlj­ena ideja o opstanku grupe i pretpostav­ljam da će se na tom tragu ići i nagodba. No to teoretski ne isključuje mogućnost i pojedinačn­e prodaje članice grupe”, istaknuo je Japunčić.

NE POSTOJE OBJEKTIVNE OKOLNOSTI ZA ISKAZIVANJ­A

VRIJEDNOST­I KOMPANIJA, DOK SE NE VIDE JASNIJE KONTURE RESTRUKTUR­IRANJA KONCERNA, KAŽE JAPUNČIĆ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia