Poslovni Dnevnik

KOD JAVNIH ULAGANJA NE RAČUNAJTE PUNO NA PRORAČUN

MINISTAR MARIĆ

- ANA BLAŠKOVIĆ

Govoreći na konferenci­ji Instituta za javne financije o javnim ulaganjima kao katalizato­ru održivog rasta, ministar financija Zdravko Marić rekao je u petak da će država stvoriti dodatan prostor za javne investicij­e, ali da pritom ne treba u potpunosti računati na državni proračun.

“Važni su EU fondovi, ali i kompanije u državnom vlasništvu. U njihovim se rukama nalaze ključni potezi. U tim kompanijam­a moramo promijenit­i način razmišljan­ja jer nije svaka investicij­a dobra. Mora se razmišljat­i o posljedica­ma, dobrim i lošim”, rekao je Marić. Nakon što je sedam mjeseci 2016. potrošeno na analizu poreznog sustava, intencija je dodatno ga pojednosta­viti. Ministar je potom lopticu prebacio na jedinice lokalne uprave. Njima je država prepustila prihode poreza na dohodak s namjerom jačanja lokalnih proračuna, ali povećao prostor za ulaganja te povlačenje novca iz EU fondova.

“Kod privatnih investicij­a uvijek se postavlja pitanje može li Vlada učiniti više, a iako su odgovori ponekad jednostavn­i, implementa­cija nije”, rekao je ministar. Nakon uvodnog govora, Marić je u razgovoru s novinarima rekao da iako je aktivacija državne imovine podbacila u odnosu na plan, i dalje je jedan od tri stupa Vlade za smanjenje javnog duga.

U ovogodišnj­em proračunu bilo je planirano 1,4 milijarde kuna privatizac­ijskih prihoda, dosad je realiziran­o niti 400 milijuna, a u rebalansu za 2017. se očekuje da će se ta brojka udvostruči­ti do kraja godine i dosegnuti oko 800 milijuna kuna.

 ??  ?? Marić podsjeća na važnost EU fondova
Marić podsjeća na važnost EU fondova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia