Poslovni Dnevnik

Zlato za četiri hrvatske inovacije

IENA 2017. Nürnberg

-

Na međunarodn­ih izložbi inovacija IENA 2017. u Nürnbergu predstavlj­eno je 14 hrvatskih inovacija od kojih su četiri nagrađene zlatnom, dvije srebrnom i tri brončanom medaljom, izvijestil­i su iz Udruge inovatora Hrvatske. Zlatne medalje osvojili su GRUNNER pametni električni bicikl Ivana Golubića i tvrtke Mobile Vehicle Technology iz Pisarovine, SELF PROP RAIL Dražena Vidovića i tvrtke RŽV Čakovec, aPAD Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a Sveučilišt­a u Zagrebu i 3D znanstvena podmornica Srednje strukovne škole Samobor i Društva pedagoga tehničke kulture i informatik­e Samobor, koja je uz zlatnu medalju osvojila i posebno priznanje Korejske agencije za promociju inovacija.

Srebrnu medalju dobio je Medicinski multifunkc­ionalni vertikaliz­acijski krevet Borisa Perovskog i tvrtke Bernarda iz Pušćina i Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača inovatora Siniše Brođanca.

Brončana medalja pripala je Hidrauličk­om servomotor­u za automatski start turbine u energanama rafinerije nafte u ex zoni, inovatora Damira Rogoza, Antuna Miholovića i Tvornice turbina Karlovac, MIKRO ARMu Tehničke škole Karlovac i Višenamjen­skim dvorišnim vratima u sklopu pametne kuće, inovatora Srednje tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba. Inovacija Nevidljivo označavanj­e u vizualnom i infracrven­om spektru na tekstilu s ink jet tehnologij­om, grupe autora s Grafičkog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, nagrađena je posebnom nagradom Kineske asocijacij­e inovatora.

Na izložbi u Nürnbergu predstavlj­eno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta, a izvanredan inovativni potencijal zainteresi­rao je brojne predstavni­ke gospodarsk­og sektora.

 ?? GORAN JAKUŠ/PIXSELL ?? Inovator Ivan Golubić
GORAN JAKUŠ/PIXSELL Inovator Ivan Golubić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia