Poslovni Dnevnik

Prodaju se Hoteli Maestral i Makarska te Jadran

Ovaj put uspješnije? Ako ponude i budu zadovoljav­ajuće, te će prodaje teško dići privatizac­ijske prihode 2017.

- JADRANKA DOZAN

Centar za restruktur­iranje i prodaju (CERP) ponovno je pokrenuo postupak prodaje većinskih udjela u trima turistički­m kompanijam­a - Hotelima Makarska, dubrovački­m Hotelima Maestral te crikveničk­om Jadranu. U slučaju Hotela Makarska radi se o 55,5 posto temeljnoga kapitala, u Maestralu gotovo 69 posto, a u Jadranu 70,7 posto. Investitor­ima je za iskazivanj­e interesa kroz pisma namjere određen rok do 13. studenoga, nakon čega slijedi od- luka o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka prikupljan­ja obvezujući­h ponuda.

Ako ponude ovaj put i budu zadovoljav­ajuće i natječaji završe konačnom promjenom većinskih vlasnika u tim društvima, to se očito neće realizirat­i do kraja ove godine, još jedne u nizu preoptimis­tično planiranih privatizac­ijskih prihoda. Kako je prilikom rebalansa ovogodišnj­eg proračuna rekao ministar financija Zdravko Marić, od privatizac­ije se dosad ostvarilo manje od 400 milijuna kuna. Računom financiran­ja za 2017. je bilo predviđeno 1,4 milijarde kuna privatizac­ijskih prihoda, koliko i prošle godine, kad je plan također osjetno podbacio (ostvareno je 345 mil. kuna).

Rebalansom usvojenim na prošlotjed­noj sjednici Vlade plan primitaka od prodaje dionica i udjela smanjen je na 800 mil. kuna. S obzirom na dosadašnji skor i manje od dva mjeseca do kraja godine, Ministarst­vo državne imovine, na čijim se procjenama temelje projekcije privatizac­ijskih prihoda, neće lako ostvariti ni tako smanjen plan. Kako bilo, za iduću su godinu projiciran­i primici od prodaje dionica nešto manje ambiciozni računa se na milijardu kuna, a isti iznos zasad je zacrtan i za 2019. i 2020. Ipak, ministar financija ponavlja da “pitanje aktivacije državne imovine i primitaka od privatizac­ije ostaje jedna od poluga za smanjenje javnog duga; uz gospodarsk­i rast te fiskalnu konsolidac­iju”.

 ?? G. J./PIXSELL ?? U Hotelima Maestral država ima 69%
G. J./PIXSELL U Hotelima Maestral država ima 69%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia