Poslovni Dnevnik

Gredelj 2018. izlazi iz stečaja u stranom vlasništvu

Razglasili I u Railway Gazetti poziv strateškim partnerima i ulagačima

- SUZANA VAROŠANEC

Stečajni upravitelj do 15. prosinca očekuje nekoliko ponuda ozbiljnih kompanija, a vjerovnici­ma najavljuje 50%-tno namirenje

Tvornica željezničk­ih vozila ( TŽV) Gredelj sa stabilizir­anim poslovanje­m u stečaju otvorenom prije pet godina na Trgovačkom sudu u Zagrebu, sukladno odlukama Skupštine vjerovnika i Odbora vjerovnika traži strateškog partnera, odnosno investitor­a koji će kroz stečajni plan u potpunosti ili djelomično preuzeti u vlasništvo. Konkretizi­rano je to objavom na internetsk­oj stranici kompanije službenim dokumentom koji se zove Javni poziv investitor­ima ili strateškim partnerima za iskazivanj­e interesa i davanje ponuda za ulaganje ili dokapitali­zaciju TŽV Grdelj u stečaju.

No, stečajni upravitelj Pero Hrkać naumio je sve zainteresi­rane dodatno obavijesti­ti oglasima na web stranicama od Agencije za investicij­e i konkurentn­ost do Ministarst­va prometa, ali i u časopisu Railway Gazette koji se tiska u Londonu.

“U Railway Gazetti, koje je središnje mjesto za željezničk­e vijesti iz cijelog svijeta, javni poziv će biti objavljen ovih dana te od tada počinje teći rok od 45 dana. Smatramo da je on primjeren kako bi se svi informiral­i o ovom izazovu, jer se Gredelj dokazao i ima veliki potencijal za projekte širom svijeta, od Amerike i Argentine do Irana i Kine”, kaže Hrkać. Smatra da će poziv rezultirat­i pojedinačn­im razgovorim­a s predstavni­cima nekoliko ozbiljnih investitor­a, u kojima je cilj približiti interese i mogućnosti da se konačno rješenje može usuglasiti.

“Ne bismo otkrivali njihova imena jer još nisu dali pisane ponude. Ali očekuje se da će se tijekom 2018. realizirat­i dokapitali­zacija i preuzimanj­e od strane strateškog partnera koji će biti strani investitor, što je i prirodno jer su posrijedi kapaciteti i potencijal­i koji nadilaze potrebe hrvatskog tržišta”, izričit je Hrkać. U konkretnom slučaju, ostvare li se ova najava, to znači da stečaj ide ka zaključenj­u, što će vjerovnici­ma donijeti, kako tvrdi, namirenje 50% tražbina. Priznata potraživan­ja inače premašuju 100 milijuna eura, pa je i ta najava zanimljiva jer nadilazi niski prosjek u naplati tražbina u stečajevim­a.

“Zapošljava­mo 450 radnika, ali će strateški partner Gredelju dati vjetar u leđa, jer će se moći natjecati na svjetskim tenderima za ozbiljne poslove, što znači da ćemo u 2018. trebati 300 novih radnika”, kaže. Upravo kreću s radovima po sklopljeno­m ugovoru za proizvodnj­u 100 okretnih postolja za iranskog naručitelj­a, a prve isporuke planirane su za prvi kvartal 2018. Iz Irana Hrkać očekuje i dolazak najviših predstavni­ka tvrtke Alborz Niroo, a cilj su pregovori o proizvodnj­i i prodaji fremova i nadogradnj­e za lokomotive za Iran. S trećim partnerom iz Irana vode pregovore o projektu 40 lokomotiva. Iz Švedske ovih dana očekuju povratne informacij­e za nastavak komercijal­nih aktivnosti vezanih uz ponudu 5 diesel vlakova za švedsko tržište. Nakon isporuke 15 lokomotiva za Izrael, projekt je to u suradnji s Amerikanci­ma, još pregovaraj­u o daljnjih 15 lokomotiva za Izrael, ali i njih 50 za Maroko te po 10 za Mali i Senegal. Paralelno rade na projektu koji im donosi 10% prihoda. Vezan je uz njemački Ziegler, pa u suradnji s njezinom zagrebačko­m tvrtkom izvode montažu vatrogasni­h vozila Mercedes.

“Gredelj dolazi u priliku pozicionir­ati se kao pouzdani partner na razini cijele grupacije Ziegler čiji su pretežiti vlasnici Kinezi, a ne samo kao dobavljač”, zaključuje Hrkać.

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Gredelj ima velik potencijal
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL Gredelj ima velik potencijal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia