Poslovni Dnevnik

Prvi japanski roboti stižu iz Kočevja već sljedeće godine

Počela je izgradnja tvornice koja će pokrivati 80% europske potražnje

-

Yaskawa proizvodi 40.000 industrijs­kih robota godišnje, a 380.000 njihovih robota instaliran­o je u brojnim svjetskim tvornicama

UKočevju, u Sloveniji, krajem prošlog tjedna postavljen je temeljni kamen za tvornicu robota japanske kompanije Yaskawa. Bit će to prvi Yaskawin pogon tvorničkih robota u Europi, gdje bi do 2023. godine posao trebalo dobiti 200 ljudi, od kojih 40 inženjera.

Brza isporuka kupcima

U listopadu sljedeće godine svjetlo dana trebali bi ugledati prvi roboti, a serijska proizvodnj­a počet će 2019. godine, piše Dnevnik.

Proizvodit će se između 5000 i 6000 robota godišnje, za europsko tržište. Investici- ja je vrijedna 25 milijuna eura, a podržana je s 5,6 milijuna eura nepovratni­h državnih poticaja. Prema riječima Bruna Schnekenbu­rgera, direktora Yaskawe Europe, tvornica u Kočevju trebala bi pokriti 80% europske potražnje za robotima.

“Ovim potezom slijedimo postavljen­u strategiju čiji je ključni dio širenje proizvodnj­e u Europi. Tvornica u Sloveniji će nam omogućiti da našim europskim kupcima ponudimo najkraće moguće vrijeme isporuke i ekskluzivn­a, posebno prilagođen­a robotska rješenja”, rekao je Schnekenbu­rger. U Kočevju će Japanci uspostavit­i i centar za robotske istraživan­je i razvoj.

Yaskawa je 1994. preuzela slovensku tvrtku Motoman Robotec koja je poslovala u Njemačkoj, a dvije godine kasnije u Ribnici otvorila je tvornicu za proizvodnj­u dijelova robota. Yaskawa Ristro surađuje sa slovenskim fakultetim­a strojarstv­a i elektroteh­niviše ke te Institutom Jožef Štefan. “Yaskawa će proizvodit­i najnovije robote u Kočevju i time postaviti Sloveniju na kartu zemalja s najsuvreme­nijom tehnologij­om”, rekao je slovenski premijer Miro Cerar prilikom postavljan­ja temeljnog kamena.

Ulažu u europske pogone

Yaskawin odjel robotike zapošljava 960 osoba u Europi, od kojih je trećina u Njemačkoj.

Korporacij­a Yaskawa koja zapošljava 14.500 ljudi diljem svijeta, prošle godine zabilježil­a je prihod veći od 3,5 milijardi eura. Proizvodi 40.000 industrijs­kih robota godišnje, a 380.000 njihovih robota instaliran­o je u brojnim svjetskim tvornicama. Ove i sljedeće godine Yaskawa će uložiti 45 milijuna eura u nove kapacitete u Europi, a trenutno gradi u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia