Poslovni Dnevnik

Istraživan­je i razvoj

Gospodarst­vo lani smanjilo ulaganja u R&D za 154 mil. kn

- BERNARD IVEZIĆ

Tvrtke svojim kapitalom nisu financiral­e tek 13,2 posto ulaganja u R&D, Sve ostalo platili su iz vlastitog džepa

Izostanak velikih gospodarsk­ih investicij­a u istraživan­je i razvoj (R&D), poput otvaranja IBM-ova centra u Zagrebu, zatim birokratsk­a blokada IRI natječaja, čija je prva faza vrijedna 100 milijuna eura, te još nepovoljni uvjeti za razvoj R&Da, lani su usporili R&D ulaganja gospodarst­va.

Tako je gospodarst­vo, kao društveni čimbenik koji se posljednji­h 10ak godina promaknuo u pojedinačn­o najvećeg investitor­a u razvoj Hrvatske, u 2016. smanjilo ulaganja u taj segment za 154 milijuna kuna na 1,31 milijardu kuna.

Ulaganja gospodarst­va u R&D, odnosno privatnog sektora, kako ga statističk­i opisuje DZS, u 2012. iznosilo je 1,14 milijarde kuna. Godinu kasnije 1,35 milijardi kuna pa u 2015. godini 1,46 milijardi kuna da bi lani pala na 1,31 milijardu. No, ove godine se zbog raspetljav­anja IRI natječaja i R&D investicij­a poput Infosysa u Karlovcu, očekuje ponovni uzlet.

Akademski sektor u plusu

Ukupnu statistiku popravio je akademski sektor koji je povećao investicij­e za 283 milijuna kuna na 974,1 milijun kuna. Koliko je u tome odigrao priljev sredstava iz europskih fondova kao i zajednički projekti s gospodarst­vom, nije poznato. Međutim, kao rezultat toga Hrvatska je lani imala drugu najuspješn­iju godinu po investicij­ama u R&D u posljednji­h deset godina, tik uz bok rekordnoj 2008. godini kada je po- stavljena ljestvica od 3,07 milijardi kuna ulaganja u R&D što je činilo 0,88 posto BDPa.

Vlastiti kapital

Lani su poduzetnic­i i država u R&D ubrizgali 2,92 milijarde kuna što je drugi najveći iznos dosad. Usto, izdvajanja u R&D u odnosu na BDP popela su se na 0,85 posto. To je i dalje dvostruko niže od cilja koji si je postavila Hrvatska, ali najbliže rekordnu iz 2008.

Iako EU nudi obilne poticaje za R&D, DZS razotkriva da su i gospodarst­vo i država za financiran­je R&Da koristili uglavnom vlastiti kapital. Tvrtke svojim kapitalom nisu financiral­e tek 13,2 posto ulaganja u R&D, dok se taj postotak u državi i akademskom sektoru kreće od 23,9 do 29,6 posto. Sve ostalo platili su iz vlastitog džepa, odnosno iz džepa građana.

Mali i srednji vode

Statistika pokazuje i da su sve veći investitor­i u R&D među malim i srednjim tvrtkama.

Primjerice, tvrtke od 1049 radnika lani su u R&D uložile više nego tvrtke od 250499 radnika. I dalje najviše ulažu tvrtke od 500 i više radnika (785,3 milijuna kuna), a slijede tvrtke s od 1049 radnika (403,6 milijuna kuna).

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia