Poslovni Dnevnik

Sada je Uljanik zreo da se Vlada i njime pozabavi

Izbjeći ‘potop’ Uoči završetka restruktur­iranja starih gubitaša, iskrsli novi problemi

-

Jer, za 3. maj objektivno se dalo veći poticaj ulagaču i promatrat će se kako je on korišten.

U međuvremen­u je 3. maj pripojen Uljaniku i dio poslova, poput nabave i prodaje, odmaknut je iz Rijeke, nove poslove 3. maj je uglavnom dobivao podugovoro­m, pa je izgubio samostalno­st koju je tvrtka imala prije privatizac­ije i zapravo je samo operativac u proizvodnj­i broda. Iz Uljanika u proteklom razdoblju nije nijekano da se muče s redovnom isporukom kupaca, dijelom se to pravdalo i kašnjenjem u odobrenju kvota za zapošljava­nje stranih radnika, budući da su se suočavali s problemom deficita radnika za neke poslove.

Sudeći prema nastupu Martine Dalić, dosad se ozbiljnije nije bavilo problemima u pulskom brodogradi­lištu niti razgovaral­o s njegovim menadžment­om. Država tu, kaže Dalić, ne može puno napraviti jer je riječ o privatnoj tvrtki. No, iako nije riječ o sistemski važnoj kompaniji kakav je Todorićev koncern, Uljanikov sustav velik je izvoznik i važan je ne samo na regionalno­j razini, nego i stoga što povlači velik broj kooperanat­a, a time i radnih mjesta. Kakav je plan države i gdje je prostor da “uskoči” i pomogne Uljaniku, te očuva ova dva brodogradi­lišta, zasad još nitko ne želi javno izustiti. Opcija da država ponovno preuzme kormilo u Uljaniku, kažu izvori bliski vladi, bolja je nego stečaj, no o takvom se rješenju u Banskim Dvorima još nije razgovaral­o.

Službeno se jučer iz Uljanika nisu oglašavali oko otvaranja pitanja njihove održivosti na političkoj razini. Kažu, imaju ugovorene poslove, rade na njihovoj realizacij­i, a priprema se i daljnje preslagiva­nje grupacije. Za taj postupak, pak, sada veći interes počinje iskazivati i država, koje je zainteresi­rana ne samo stoga što bi u slučaju najgoreg scenarija najveći dio tereta izdanih jamstava za kredite brodogradi­lištima pao na državni proračun. U slučaju negativnog završetka privatizac­ijske priče 3. maja, otvorilo bi se i pitanja svih potpora koje je u proteklih pet godina država dala za sva brodogradi­lišta. Europskoj komisiji koja nadzire provođenje tog procesa početkom iduće godine podnijet će se završno izvješće, a budući da se cijeli proces promatra kao paket, iz upućenih izvora čuje se da otvaranje bilo kojeg od tri slučaja restruktur­iranja povlači otvaranje i studioznij­e češljanje svih brodogradi­lišta. Negativna zaključna ocjena, pak, značila bi obvezu škverova da vrate iznose potpora koji su im dani u proteklih pet godina, a to bi u pravilu bilo stavljanje ključa u bravu.

IZ PULSKOGA ŠKVERA NEMA SLUŽBENIH KOMENTARA, TEK PORUČUJU DA ODRAĐUJU UGOVORENE POSLOVE I PRIPREMAJU NOVO PRESLAGIVA­NJE GRUPE

NEGATIVAN ZAVRŠETAK PRIVATIZAC­IJSKE PRIČE 3.

MAJA OTVORILO BI I PITANJE SVIH POTPORA KOJE JE DRŽAVA TIJEKOM PET GODINA PLATILA ZA SVA BRODOGRADI­LIŠTA

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Martina Dalić na aktualnom prijepodne­vu
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Martina Dalić na aktualnom prijepodne­vu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia