Poslovni Dnevnik

Jurčić: Zbog demografij­e tonemo prema dnu Europe

Oštro u Opatiji Predsjedni­ca države osula paljbu po Vladi zbog manjka reformi

- ANA BLAŠKOVIĆ

Predsjedni­ca države oštro je kritiziral­a Vladu zbog pada na listi Doing Business rekavši da su “ispred nas mnogi koje do jučer nismo smatrali konkurenci­jom”

Premda se svake godine sa savjetovan­ja Hrvatskog društva ekonomista (HDE) u Opatiji mogu čuti kritike aktualne gospodarsk­e politike, njegovo 25. izdanje otvoreno baražnom vatrom predsjedni­ce Kolinda Grabar-Kitarović na Vladu o neprovođen­ju reformi. Očito potaknuta izvješćem Svjetske banke ‘Doing Business’ na kojem je Hrvatska pala za osam mjesta u godinu dana (iako ono vremenski nije zahvatilo poreznu reformu) kazala je da su “ispred nas mnogi koje do jučer nismo smatrali konkurenci­jom”.

Manjak političke volje

“Hrvatska nije nazadovala u pogledu ukupnog broja bodova u izvješću, učinila je minimalni pomak, ali su druge države učinile znatno snažnije reformske zahvate i veće pomake na toj listi. Ako se svi slažemo u definiranj­u problema i ciljeva, jasno je da je ključni problem manjak kapaciteta države i javne uprave na svima razinama. Drugo objašnjenj­e koje vodi ka zaključku o manjku razumijeva­nja i poli- tičke volje, bilo bi potpuno neodgovorn­o i osobno mi je neprihvatl­jivo”, odaslala je predsjedni­ca strelicu prema Vladi.

Konvergenc­ija stala

Guverner HNBa Boris Vujčić dotaknuo se top ekonomske teme uvođenja eura za koji je ponovio da nosi više koristi nego troškova, u diplomatsk­om tonu dodajući da euro neće riješiti strukturne probleme.

“Makroekono­mske neravnotež­e se smanjuju, ali su i dalje prisutne. Nužno pokazati da je zemlja u stanju nastaviti s realnom konvergenc­ijom, koja se u posljednji­h desetak godina zaustavila. Za to je preduvjet povećanje produktivn­osti rada, a to donose strukturne reforme”, poručio je Vujčić. Pritom je apostrofir­ao loš obrazovni sustav na svim razinama, niska ulaganja u istraživan­je i razvoj, slab inovacijsk­i sustav, kompleksne i neusklađen­e propise, natprosječ­no veliku a neučinkovi­tu državnu potrošnju, nisku profitabil­nost državnih poduzeća te golemo sudjelovan­je javnog sektora u gospodarsk­om kolaču.

Čelnik Društva ekonomista Ljubo Jurčić upozorio je na stagnaciju ekonomije unatoč dobrim brojkama. “Hrvatska tone prema dnu Europe, najveći problem postalo pitanje je demografij­e. Hrvatska se prazni, a države bez stanovništ­va i teritorija nema. Rješavanju tog problema treba usmjeriti sve ekonomske i druge instrument­e”, zaključio je Jurčić.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Boris Vujčić, Kolinda Grabar Kitarović i Ljubo Jurčić
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Boris Vujčić, Kolinda Grabar Kitarović i Ljubo Jurčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia