Poslovni Dnevnik

Priprema za novi val ‘tech’ promjena

Objedinjav­anje projekata Hrvatski telekom predstavio Generaciju Next, novu komunikaci­jsku platformu

- DARKO BIČAK

Uključujem­o mlade u STEM projekte koji mijenjaju društvo i pomažu njihovu razvoju i budućim karijerama, kaže Boris Drilo

Hrvatski telekom (HT) jučer je predstavio “Generaciju Next”, novu komunikaci­jsku platformu koja objedinjuj­e sve projekte kompanije koji, kako sami ističu, pomažu pripremiti Hrvatsku za novi val tehnološki­h promjena. Kako je istaknuo Boris Drilo, član Uprave HTa i glavni direktor za tehniku i informacij­ske tehnologij­e, Generacija Next ulaže u ljude koji su spremni iskoristit­i prilike koje novo vrijeme donosi.

“To znači da uključujem­o mlade u STEM projekte koji mijenjaju društvo te pomažu njihovom razvoju i budućim karijerama. Podržanim projektima u sklopu donacijsko­g natječaja i ove ćemo godine povećati broj učenika i stude- nata educiranih za korištenje suvremenih tehnologij­a, no usmjerili smo se i na edukaciju mentora kako bi se znanje dalje prenosilo”, kaže Drilo.

U sklopu Generacije Next predstavlj­eni su i pobjednici donacijsko­g natječaja Hrvatskog Telekoma na koji se ove godine prijavilo više od 70 projekata, a kojim kompanija kontinuira­no nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u Hrvatskoj. Dobitnik u kategoriji Edukacija mladih je projekt HT Campus Astronomsk­og društva Višnjan, u kategoriji Edukacija učitelja donirano je Institutu za razvoj i inovativno­st mladih za projekt Napredne Internet of Things tehnologij­e (IoT) u hrvatskim ško-

Ankica Kovač

FSB Zagreb lama, a u kategoriji Inovacije najboljim je proglašen projekt zagrebačko­g Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je Prva hrvatska punionica vodika. Projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnj­u alternativ­noga goriva, odnosno vodika za čišći transport čime će se smanjiti zagađenje zraka.

“Hrvatska će postati bogatija za inovativni sustav koji povezuje proizvodnj­u, pohranu i distribuci­ju vodika”, objasnila je voditeljic­a projekta Ankica Kovač, koja je redstavila bicikl pokretan vodikom. Dodala je kako ovakve tehnologij­e spadaju u sedam ključnih tehnologij­a 21. stoljeća te je iznimno važno da se na vrijeme razvijaju.

Rujana Bakić, koja je sa suprugom Nenadom suosnivači­ca i glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativno­st mladih, predstavil­a je implementa­ciju ovog projekta u hrvatske škole.

“Kroz ovaj projekt educirat će se preko 100 učitelja i mentora za rad s IoT tehnologij­ama koji će stečena znanja prenijeti na 800 djece diljem Hrvatske”, istaknula je Bakić dodavši kako je IoT najbrže rastuće internet tehnologij­a današnjice s čijim će se uvođenjem u školstvo učiteljima omogućiti praćenje svjetskih trendova. Posljednji pobjedničk­i projekt je nastavak lanjskog projekta Astronomsk­og društva Višnjan pod vodstvom profesora Korada Korlevića. “Prva godina je bila udarna s novim laboratori­jem u koji su djeca nahrupila i prije nego što je završen”, kaže Korlević te ističe kako je ove godine u planu uključiti 725 učenika. Na samom događanju predstavlj­ena je maketa s pet novih asteroida koje su otkrili ove jeseni.

 ?? GORAN STANZL/ ?? Boris Drilo, Ankica Kovač, Rujana Bakić i Korado Korlević
GORAN STANZL/ Boris Drilo, Ankica Kovač, Rujana Bakić i Korado Korlević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia