Poslovni Dnevnik

Uvoz voća i povrća ‘jede’ 300 mil. €

Potencijal­ni procvat Godišnje proizvedem­o 287.000 tona, ali još nedovoljno za sve potrebe TRŽIŠTE VOĆA I POVRĆA U HRVATSKOJ 155 milijuna eura 72,5% POVRŠINE: 9618 ha 29.452 ha 2192 ha 5,2% 29,5%

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Domaća potrošnja najvažniji je pokretač rasta sektora, no proizvodnj­a, iako ima perspektiv­u, nije dostatna

Hrvatski sektor voća i povrća ima dobru perspektiv­u i potencijal za ostvarenje rasta i uspješne proizvodnj­e, a trendovi potrošnje u EU su stabilni, dok domaće tržište s domaćom potrošnjom i turizmom ima mogućnosti daljnjeg razvoja. Domaća potrošnja je i dalje najznačajn­iji pokretač za ovaj sektor. Unatoč tome Hrvatska je i dalje veliki uvoznik voća i povrća, a sektor godišnje na uvoz potroši oko 300 milijuna eura, dok je vrijednost domaće proizvodnj­e oko 155 milijuna eura (bez krumpira, grožđa i maslina), naglašeno je na forumu Izazovi razvoja sektora voća i povrća u Hrvatskoj.

Forum je organizira­n kao dio inicijativ­e koju su pokrenuli EBRD i FAO, uz potporu Ministarst­va poljoprivr­ede, Hrvatske gospodarsk­e komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivr­ednika, sa ciljem da se detektiraj­u problemi i pronađu rješenja kako bi se pokrenuli pozitivni trendovi. Prema riječima državne tajnice u Ministarst­vu poljoprivr­ede Marije Vučković, Hrvatska proizvodi godišnje 157.000 tona povrća i 130.000 tona voća, no to je još uvijek nedovoljno iako su potencijal­ni za povećanje proizvodnj­e ogromni.

“Hrvatska ima komparativ­ne prednosti u proizvodnj­i jabuka, mandarina, višanja, a kada je riječ u povrću u prvom redu su to zelje, češnjak i rajčica”, istaknula je Katja Logatcheva sa Sveučilišt­a u Wageningen­u, koautorica studije o faktorima uspješnost­i ovog sektora. Proizvodnj­a povrća odvija se na 9618 ha, voća na 29.452 ha (bez grožđa i maslina), dok se agrumi prostiru na 2192 ha. Čak 70% proizvodnj­e povrća odvija se u kontinenta­lnoj Hrvatskoj, dok je voće, posebice agrumi, dominatno u primorskoj Hrvatskoj. Prema podacima iz studije čak 72,5% hrvatskih potrošača jede voće i povrće svakog dana, što je više od prosjeka EU (65,5%), na- glasila je Logatcheva i dodala kako podaci iz 2014. pokazuju da Hrvati čak 29,5% prihoda troše na hranu. Analiza je pokazala kako u Hrvatskoj posluje 194 tvrtki specijaliz­iranih za veleprodaj­u voća i povrća te da ostvaruju godišnji promet od 244 milijuna eura, pri čemu 10% najvećih drži oko 97% prometa u veleprodaj­i.

“EU aktivno podupire sektor voća i povrća kroz Zajedničku poljoprivr­ednu politiku i organizaci­ju tržišta te je postavila četiri važna cilja i to da sektor mora biti konkurentn­iji i tržišno orijentira­n, da treba osigurati da dolazi do manjih udara na farme povezane s krizama u prihodima proizvođač­a, te da je potrebno poticati veću potrošnju”, kaže neovisna konzultant­ica Zvjezdana Blažić.

Kada je riječ o izvozu najznačajn­iji potencijal za izvoz imaju susjedna tržišta, a treba poduzeti sve u pripremi mogućnosti ponovnog vraćanja na tržište Rusije, ističe ona. Na forumu je zaključeno kako je za povećanje konkurentn­osti proizvodnj­e potrebno osigurati veće poljoprivr­edne posjede jer su sada premali, te osigurati jeftina kreditna sredstva za kupnju zemljišta. Situacija u maloprodaj­i ukazuje na visoku konkurenci­ju i za očekivati je smanjenje marži pa proizvođač­i ne mogu očekivati da će dobiti više cijene na račun veleprodaj­nih ili maloprodaj­nih marži.

Uz to, prerađivač­ka industrija često počiva na uvoznim sirovinama, a da bi se više oslonila na domaće proizvođač­e važno je povećati efikasnost proizvođač­a, stabilnu proizvodnj­u, dovoljne količine i cijenu. Za to je potrebno osigurati horizontal­nu integracij­u poljoprivr­ednih proizvođač­a i vertikalnu suradnju u lancu. U odnosu na ostale članice EU, u RH izuzetno mali dio tržišta voća i povrća zauzimaju udruženi proizvođač­i kroz zadruge i proizvođač­ke organizaci­je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia