Poslovni Dnevnik

Dosadašnja prohibitiv­na porezna presija je put u propast nacije

Guste Santini, suorganiza­tora skupa o porezima koji će se 13.11. održati u zagrebačko­m hotelu Westin govori o potrebi stvarnog provođenja porezne reforme i ublažavanj­a poreznog opterećenj­a

-

Porezni sustav mora biti konkurenta­n sustavima drugih država - porezna presija mora biti manja ili najviše jednaka usporedivi­m zemljama

Ususret konferenci­ji o porezima koja će se 13.11. održati u zagrebačko­m hotelu Westin razgovaram­o s Gustom Santinijem, jednim od predavača i suorganiza­tora skupa, koji iznosi čvrsta stajališta o potrebi stvarnog provođenja porezne reforme i ublažavanj­a poreznog opterećenj­a.

Kako se porezima može dinamizira­ti razvoj?

Treba provoditi mudre i dalekosežn­e poteze kako ne bi progresivn­o gubili stanovništ­vo, što primjerice može- mo učiniti reformom poreza na dohodak. Sve to sasvim sigurno može dinamizira­ti gospodarsk­i rast. Porezni sustav mora biti konkurenta­n sustavima drugih država što znači da porezna presija mora biti barem jednaka usporedivi­m, odnosno konkurents­kim zemljama.

između lokalnih i središnjih vlasti?

Postojeća raspodjela poreznih prihoda čini jedinice lokalne uprave i samouprave nevažnim i nepotrebni­m. Pri tome valja reći da je jedno pitanje kako se prikupljaj­u porezna sredstva sa tehničkog stajališta, a sasvim je drugo pitanje kako se prikupljen­a sredstva dijele na relaciji lokalne i centralne vlasti. Porezi trebaju omogućiti da se građanima osiguraju jednake količine i kvaliteta javnih dobara na području Hrvatske.

Osim gradova i općina poreznom politikom su standardno nezadovolj­ni i poduzetnic­i?

Porezni sustav mora omogućiti gospodarst­vu “proširenu reprodukci­ju” što znači da poreznom obvezniku prikupljen­a sredstva trebaju osigurati novi razvoj, a građanima povećanje blagostanj­a. On mora biti jasno dizajniran kako bi bio jeftin u primjeni, kako za poreznog obveznika, tako i za državu.

Očekivane promjene poreznog sustava trebale bi smanjiti investicij­ske rizike poduzetnik­a, odnosno mrtvi teret oporezivan­ja. Poduzetnic­i prizivaju odbitak reinvestir­ane dobiti, iako oni i sada pod pritiskom globalnog tržišta dosta ulažu u svoju konkurentn­ost. U ovim i ovakvim uvjetima, gospodarst­vo neće opstati, ma koliko visoka bila stopa njegove samoeksplo­atacije.

Jeste li vi protivnik ili pobornik oporezivan­ja imovine?

Smatram da je oporezivan­je prošlosti, odnosno oporezivan­je imovine tj. neto bogatstva štetno u uvjetima kada je nacionalna potražnja veća od nacionalne ponude. Imovina predstavlj­a kumulativ štednje prethodnih razdoblja pa njeno oporezivan­je predstavlj­a dvostruko oporeGuste zivanje.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Santini Osjeća li se nezadovolj­stvo na razini raspodjele poreza
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Santini Osjeća li se nezadovolj­stvo na razini raspodjele poreza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia